Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Sociologia Ed 3

Sociologia Ed 3

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 886|Likes:
Published by Adilu puff
Sociologia educatiei, anul III, MFC-CIG,
DOAR DACA ATI ALES MODULUL PEDAGOGIC
Sociologia educatiei, anul III, MFC-CIG,
DOAR DACA ATI ALES MODULUL PEDAGOGIC

More info:

Published by: Adilu puff on Feb 05, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

03/03/2013

 
1
SOCIOLOGIA EDUCATIEIDEPARTAMENTUL PENTRU PREGATIREA PERSONALULUI DIDACTIC
MULTIPLE CHOICE
1)
Momentul de inceput al sociologiei educatiei este considerat de majoritatea specialistilor:1publicarea postum, in 1922, a lucrarii
 Educatie si sociologie
a lui E. Durkheim;2folosirea pentru prima data in 1838 a termenului de catre filosoful pozitivist A. Comte;3aparitia in 1893 a lucrarii
 Psihologia multimilor 
, scrisa de catre Gustave le Bon.
2)
Sociologia educatiei face parte din sistemul stiintelor educatiei, alaturi de:1religie;2stiinta;3psihologia educatiei.
3)
Emile Durkheim a numit educatia:1un fapt social coercitiv;2realitate eminamente sociala, prin originile sale ca si prin functiunile sale;3proces care depinde de sociologie, mai mult decat de orice alta stiinta.
4)
Primul obiect de cercetare al sociologiei educatiei a fost:1omul ca subiect al educatiei;2institutia educationala si mediul sau de existenta;3relatiile dintre sistemul educational si sistemul social, careia ii apartine.
5)
Din perspectiva teoriilor sociologice functionaliste, sociologia educatiei a fost propusa casociologie a:1studierii educatiei;2relatiilor interpersonale;3studierii institutiilor educatiei.
6)
Reprezentantii scolilor macrosociologice, concep sociologia educatiei ca:1o ramura a sociologiei care studiaza evolutia doctrinelor despre educatie;2stiinta a fenomenului complex al scolii;3un domeniu sociologic specializat, avand ca obiect principal de studiu analizasociologica a educatiei.
 
2
7)
Cum considerati afirmatia - "domeniul de cercetare stiintifica al sociologiei educatiei arecontururi care nu sunt inca pe deplin stabilite, iar continutul sau continua sa fie eterogen":1adevarata;2falsa;3partial adevarata.
8)
Care din urmatoarele trei afirmatii este corecta:1educatia constituie un proces foarte complex iar analiza sa trebuie realizata dintr-omultitudine de puncte de vedere, fiecare in parte vizand un anumit « decupaj » dinrealitatea educationala;2educatia constituie un proces social, iar analiza sa trebuie realizata din perspectivarealitatii educationale;3educatia constituie un proces similar altor fenomene sociale.
9)
Ancheta sociologica este:1metoda de cercetare a relatiilor cauzale dintre faptele, fenomenele si procesele sociale;2metoda (dupa autori este o tehnica) prin care se ajunge la formularea de concluzii inurma studierii unor documente sociale;3metoda de culegere a informatiilor, ce include tehnici si procedee interogative de tipulchestionarului sau interviului.
10)
Metodele proiective, utilizate in sociologia educatiei:1cauta sa extrapoleze in viitor rezultatele experimentale provenite din trecut si prezent;2furnizeaza informatii asupra fenomenelor si proceselor studiate, la un moment dat;urmaresc in trecut factorii unei situatii actuale (metoda biografica de exemplu).
11)
Sursa principala a idealului si scopurilor educationale o constituie:1gandurile si faptele umane;2teoriile stiintifice cu rang inalt de aplicare;3structura realitatii sociale si necesitatile evolutiei ei economice, politice, stiintifice siculturale.
12)
Inceputul tuturor sistemelor scolare moderne este reprezentat de sistemul educational al:1revolutiei engleze (1642);2revolutiei franceze (1789);3revolutiei bolsevice (1917).
 
3
13)
Sistemul institutional al educatiei este constituit din:1ansamblul institutiilor de educatie si invatamant, organizate pe baza anumitor principiiarticulate functional;2activitatea de educare a generatiilor tinere, care, si-a amplificat, cu timpul, considerabileficienta;3actorii educationali, persoanele care participa la educatie.
14)
Cea mai importanta organizatie si institutie sociala, cu rol educativ este:1familia;2cultura;3scoala.
15)
Abordarea sociologica a educatiei si a invatamantului implica:1cresterea masiva a volumului cunostintelor sistematice acumulate despre natura,societate si om, in toate domeniile stiintelor naturii, societatii si omului, concretizate incontinua imbogatire a tezaurului cunoasterii umane, cu noi paradigme, teorii, concepte,metode si tehnici de investigatie;2aparitia si multiplicarea continua a unor noi directii de dezvoltare a stiintei si a unor  perspective inedite de abordare a existentei naturale, sociale si umane, care conduc lageneza unor noi „puncte de crestere” a stiintei si tehnologiei si la dezvoltarea intensiva aacestora;3nu numai analiza si studierea relatiilor reciproce dintre societate si educatie ca subsistemal sistemului social global, ci si a relatiei educatiei cu celelalte subsisteme ale societatii – economice, politice, stiintifice, tehnice, si cultural-spirituale.
16)
Asigurarea unor evolutii armonioase si concordante intre stiinta, tehnologie, cultura si educatie,ca subsisteme ale sistemului social global constituie:1imbunatatirea continua a conditiilor si modernizarea activitatii de cercetare stiintifica sidezvoltare tehnologica din sistemul national de educatie si invatamant;2o preconditie fundamentala a infaptuirii idealurilor de formare si de pregatire ageneratiilor tinere pentru asimilarea fundamentelor lumii in care traim;3dezvoltarea si modernizarea infrastructurii educatiei si invatamantului, in vedereacresterii eficientei si performantei pedagogice, economice si sociale a proceselor siactivitatilor instructiv-educative.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ronaldo Rolly liked this
Andreea Neacsu liked this
Maria Boaghe liked this
Maria Boaghe liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->