Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dreptul Afacerilor

Dreptul Afacerilor

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by APerson
Curs
Curs

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: APerson on Dec 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2015

pdf

text

original

 
Notiunea de drept. Consideratii introductive
Statul si dreptul ca fenomene sociale au aparut concomitent ca rezultat al procesului dezvoltarii societatiiumane. Existenta lor este interconditionata. Statul este organizat si functioneaza in baza unor norme juridice si actioneaza in principal prin emiterea de norme juridice. Dreptul isi gaseste eficienta si forta in puterea de stat care garanteaza realizarea dispozitiilor sale. Conceptul de drept are in limba romana maimulte intelesuri:
1.
Drept obiectiv:
cuprinde ansamblul normelor juridice de conduita care guverneaza intr-osocietate organizata rapoturile sociale si a caror respect e asigurat la nevoie de constrangerea publica. Altfel spus dreptul obiectiv cuprinde totalitatea normelor juridice iesite din vigoare si acelor care sunt in vigoare.
2.
Drept pozitiv:
cuprinde numai normele juridice in vigoare la un moment dat.
3.
Drept subiectiv:
 poate fi definit ca o posibilitate de a avea o anumita conduita si de a pretindeo conduita corespunzatoare din partea celorlalti. (Exemplu: drept de proprietate, drept la bursa,drept la munca etc.). Dreptul subiectiv se defineste prin prisma subiectelor de drept (persoane, proprietar).
4.
Stiinta dreptului:
studiaza legile dezvoltarii dreptului.
Diviziunile Dreptului:
Drept international:
norme internationale, tratate internationale.
Drept intern:
totalitatea normelor interne.
Dreptul intern:
Dreptul public:
normele juridice care reglementeaza organizarea statului, raportuldintre stat si particulari si raportul dintre diferite organisme ale statului. Raporturile de drept public sunt raporturi de subordonare (Exemplu: impozitile).
Dreptul privat:
guverneaza raporturile dintre particulari (Exemplu: contract de vanzare-cumparare). Caracteristic raportului de Drept privat o constituie faptul ca partile se afla pe pozitie de egalitate juridical.
Ramurile Dreptului:
Ramura de drept este un ansamblu de norme juridice legate intre ele prin obiectele de reglemntare simetoda de reglementare.
Ramurile Dreptului public:
Dreptul Constitutional
Dreptul Administrativ
Dreptul Financiar si Fiscal
Dreptul Penal
Dreptul Penal al Afacerilor 
Dreptul Procesual Civil
Dreptul Procesual Penal
Ramurile Dreptului privat:
Dreptul Civil
Dreptul Comercial
Dreptul Muncii
Dreptul Familiei
Principalele sisteme de Drept
In dreptul comparat sunt 3 sisteme de drept:
Dreptul Romano-Germanic (continental)
Dreptul Anglo-Saxon
Dreptul Religios
1
 
Dreptul Romano-Germanic
caruia ii apartine si Romania, isi are radacinele in dreptul roman si incutumele germane. Caracteristic dreptului Romano-Germanic este faptul ca izvorul fundamental de drepteste actul normative (legea in sens larg), adica regula scrisa adoptata de autoritatile abilitate de stat. In acestsistem de drept singurul temei al solutiei date de judecator il constituie legea. In constitutia Romaniei potrivit art. 124 alineatul 1: “
 Justitia
 
 se infaptuieste in numele legii
”, alineatul 3 al aceluiasi articol:
 Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii
”. Judecatorul nu legifereaza niciodata, el aplicalegea la cazul pe care il are de judecat, iar hotararea lui este aplicabila numai la acest caz. Solutia data intr-o speta nu e obligatoriu identica cu solutiile care s-au dat in trecut in spete similare, deasemenea solutiadata intr-o speta nu devine obligator pentru solutionarea in viitor a unor spete similare. Din punct de vedere procesual dreptul Romano-Germanic se caracterizeaza prin existenta mai multor trepte de jurisdictie:
Instanta de drept comun
Instanta de apel
Instanta de recurs
Instanta suprema (inalta curte de casatie si justitie)
Drepul Anglo-Saxon
a aparut in Anglia si s-a extins in fostele colonii britanice, SUA, Australia, NouaZeelanda, Canada cu exceptia Quebec. Dreptul Anglo-Saxon este un sistem de drept jurisprudential, adicaizvorul principal de drept il constituie precedentele judiciare. Judecatorul nu trebuie sa respecte un corp delegi ci are libertatea de a aprecia de la caz la caz care este solutia corecta. El trebuie sa se conformezesolutiilor date in trecut in spete similare. In subsidar in acest sistem de drept se pot intalni legi scrise indeosebi in domeniile de ordine publica.
Dreptul Religios:
orice sistem religios este influientat de religie, iar la originea multor legi au fost normelereligioase. Dreptul Musulman are ca izvor principal Coranul completat de un corp de legi perene numitSuma.
Norma juridica
 Norma juridica este o regula de conduita cu caracter general impersonal si obligatoriu, elaborata saurecunoscuta de puterea de stat in scopul apararii ordinii sociale ce poate fi adusa la nevoie prin forta deconstrangere a statului.Trasaturile normei juridice:
Caracter de generalitate
: presupune faptul ca norma juridica se aplica nu neaparat tuturor cetatenilor romani ci se poate aplica in egala masura tuturor categoriilor de personae ce intrasub incidenta legii.
Caracter impersonal:
 presupune faptul ca legea nu vizeaza o persona concreta (Exemplu: presedintele si institutia lui se refera la functie si nu la persoana). Norma juridical trebuie respectata in caz contrar ea poate fi adusa la indeplinire prin constrangerea legii.
Structura legico-juridica.
 Norma juridica are 3 elemente:
Ipoteza
Dispozitia
SanctiuneaIpoteza
este partea in care legiuitorul stabileste conditiile, imprejurarile faptele in care intra in actiunenorma, precum si categoria subiectului de drept (persoana fizica si juridica). Ipoteza poate fi determinatasau relativ determinata.
Dispozitia
este esenta normei juridice.
Sanctiunea
 precizeaza urmarile si consecintele ce apar in cazul nerespectarii dispozitiei normei.Sanctiunile pot fi: civile, penale, administrative-contraventionale.
Exemplu:Civile:
nulitatea unui contract.
Penale
: inchisoarea si amenda penala.
Contraventionale:
amenda.Sanctiunile pot fi
determinate si relative determinate
.
Relativ determinate
sunt acelea care se pot stabiliin mod concret intr-un caz mai larg in functie de gravitatea actului de incalcare a legii.Sanctiunile pot fi
alternative
sau
cumulative:
2
 
Alternative:
autoritatile de stat au de ales intre mai multe sanctiuni ( Exemplu: inchisoaresau amenda penala).
Cumulative:
autoritatile de stat trebuie sa aplice 2 sau mai multe sanctiuni (Exemplu:amenda si retragerea autorizatiei de functionare a unui agent comercial).
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->