Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
BM Essay PMR

BM Essay PMR

Ratings: (0)|Views: 10 |Likes:
Published by Winnie Wen
Rangka jawapan kertas 2 Bahasa Melayu PMR
Rangka jawapan kertas 2 Bahasa Melayu PMR

More info:

Published by: Winnie Wen on Dec 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2012

pdf

text

original

 
MODEL GALUS.
Rangka kerja model galus ini disediakan bertujuan untuk membolehkan pelajargalus dapat menjawab setiap bahagian kertas 2 dengan jayanya. Adalahdiharapkan pelajar dapat menggunakan model ini untuk tujuan pembelajaran.
 
CADANGAN RINGKASAN [ BAHAGIAN A ][A i]_______ [ Kehendak soalan ]________ ialah____________[ isi 1 ] _______________________ . [Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam pada itu,], ______________________[ isi 2 ] ____________________________________ .
 
 [Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam pada itu,] ________________________________[ isi 3 ]______________________________ .
 
 [Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam pada itu,], ________________________________[ isi 4 ]______________________________ .
 
Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam padaitu, ] ____________________________[ isi 5 ]_____________________________________ .
 
 [Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam pada itu,] ___________________________[ isi6 ]___________________________________ .
 
 [Selain itu,Di samping itu, Seterusnya, Sementara itu, Pada waktu yang sama, Dalam pada itu,] ___________________________[ isi 7 ]________________________ .
 
 [Aii] 
 
1.
 
Ambil sebahagian daripada soalan ialah____________________________.
 1.
 
Ambil sebahagian daripada soalan ialah____________________________________ dan_____________________________________________________________
 
 
 [ jawapan mesti diambil dalam teks yang diberikan.] 
 
1.
 
Ambil sebahagian daripada soalan ialah____________________________________ dan_____________________________________________________________
 
 [ jawapan mestilah memberi pendapat sendiri] CADANGAN RUMUSAN [ BAHAGIAN B ] 
 
 Pada zaman pascakemerdekaan ini, Dalam meniti arus kemodenan ini, Pada era
 globalisasi ini, Dasawarsa ini,]………………[ISU  SOALAN]……………………………………..
sering dibincangkan secara serius da
lam media elektronik. ………[.ISU SOALAN]……
seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan.
 
_____KEHENDAK SOALAN_________________ialah________________ISI1___________.
 
________ISU ISI 1_______+_______HURAIAN ISI 1___________________________________ .
 
 [ Pada waktu yang sama, Dalam pada itu, Di samping itu, Selain itu, Sementaraitu, ]______ KEHENDAK SOALAN _____ ialah ____________ IS 2__________________________________ .
 
________ISU ISI 2_______+_______HURAIAN ISI  2___________________________________ .
 
 [ Pada waktu yang sama, Dalam pada itu, Di samping itu, Selain itu, Sementaraitu,],________KEHENDAK SOALAN_______________ ialah ________ISI  3__________________.________ISU ISI 3_______+_______HURAIAN ISI  3___________________________________ .
 
 [ Sebagai penutup wacana, Sebelum mengakhiri wacana ini, Sebagai penghias bicara akhir,]____[ISU SOALAN] perlu ( digalakkan / dicegah )_ demi merealisasikanwawasan 2020 dan membentuk masyarakat berminda kelas pertama.
 
CADANGAN JAWAPAN KARANGAN [ BAHAGIAN C ] 
 
 [ Era pascaperindustrian dan pascaglobalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah diketengahkan mengenai / Dasawarsa ini, sama ada kita sedar atau tidaklantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di
 
 persada dunia namum kita masih hidangkan mengenai ] ___________________[ISU SOALAN]__________________ . Isu ini sering dibincangkan secara serius di dada- dada akhbar tempatan. _____________[ISU SOALAN]_____ seolah-olah semakin dipinggirkan oleh masyarakat disebabkan tuntutan arus kemodenan. [ Usaha pasti akan membuahkan hasil kalau pelbagai langkah yang efektif dan drastik dilakukan segera untuk mengatasi masalah yang sudah bersarang lama di negara kita ini./ Tiadaubat yang tiada penawarnya, maka langkah-langkah yang konkrit, sistematik dan pragmatik harus dijalankan secara berterusan agar masalah ini boleh dibasmi hingga ke akar umbi. ] 
 
_____KEHENDAK SOALAN_________________ialah________________ISI1___________. ________ISU ISI 1____+_____HURAIAN  ISI 1__________________________. Selain itu, _____ __________ISU ISI 1_+ HURAIAN ISI 1___________________________________. [Biar kita ambil contoh,/  Bagi membuktikan perkara ini, contoh yang boleh diketengahkan ialah/ Sebagai analoginya,·] ____________________________________________________________ .
 
 [ Pada waktu yang sama, Dalam pada itu, Di samping itu, Selain itu, Sementaraitu, ]______ KEHENDAK SOALAN ialah ________________________ISI  2____________________________. ________ISU ISI 2____+_____HURAIAN ISI  2__________________________. Selain itu, _____ __________ISU ISI 2_+ HURAIAN ISI 2___________________________________. [Biar kita ambil contoh,/  Bagi membuktikan perkara ini, contoh yang boleh diketengahkan ialah/ Sebagai analoginya,·] ____________________________________________________________ .
 
 [ Pada waktu yang sama, Dalam pada itu, Di samping itu, Selain itu, Sementaraitu,],_____ ___ KEHENDAK SOALAN ialah _____________________________ _ISI  3__________________.________ISU ISI 3____+_____HURAIAN ISI 3__________________________.Selain itu, _____ __________ISU ISI 3_+ HURAIAN ISI  3___________________________________. [Biar kita ambil contoh,/ Bagi membuktikan perkara ini, contoh yang boleh diketengahkan ialah/ Sebagai analoginya,·] ____________________________________________________________ .
 
 [ Sebagai penutup wacana, Sebelum mengakhiri wacana ini, Sebagai penghias bicara akhir,] ____[ISU SOALAN]___ perlu _____( digalakkan / dicegah )________ demi merealisasikan visi kudsi Wawasan 2020. Jika semua masyarakat berganding bahu, [Persis kata peribahasa Melayu,/ Persis kata peribahasa Melayu,/ Senario ini persis dengan peribahasa Melayu, yakni ] ibarat ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni, insyallah perkara ini akan semakin ke arah [positif / berkurang ]. Harapan kita semoga ____________________ISU SOALAN_____________________ [diselesaikan secepat mungkin / diatasi dengan segera].
 
CADANGAN JAWAPAN KAJIAN NOVEL [ BAHAGIAN D ] 
 

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->