Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ubice u ime države-feljton večernjih novosti

Ubice u ime države-feljton večernjih novosti

Ratings: (0)|Views: 411 |Likes:
Published by Miodrag Ječmenić

More info:

Published by: Miodrag Ječmenić on Dec 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2013

pdf

text

original

 
Krvave stranice istorije
Marko Lopušina | 06. decembar 2012.
I Tito i Milošević imali specijalne odrede za uklanjanje protivnika. Evropa traži da se otvore dosijei tajnepolicije
Telo Stjepana Đurekovića, snimak nemačke policije
POKRAJINSKI parlament Koruške u Austriji prošlog meseca je većinom glasova odlučio da formira ekspertskukomisiju za istraživanje partizanskih zločina i delovanja Udbe od 1945. do 1990. kao i njenih ostataka od raspadaJugoslavije do današnjih dana. Kako je to objasnio Gernot Darman iz Slobodarske stranke Koruške neophodno jeda se otkrije istina „partizanskog užasa i delovanja srpskih tajnih službi u Austriji posle Drugog svetskog rata“.- Predviđeno je da delovanje te komisije finansiraju pokrajina Koruška, austrijska država, ali i Slovenija i Hrvatska,koje su najviše zainteresovane za političku lustraciju komunističkih zločinaca - rekao je tom prilikom austrijskiistoričar Florijan Tomas Rulic.Prema njegovim saznanjima, koja je izneo u parlamentu Koruške, u masovnoj odmazdi protiv pripadnikanacionalnih snaga Jugoslovenska armija je masovno likvidirala i civile. Najviše ih je likvidirano u austrijskomBlajburgu i slovenačkom Kočevskom rogu. Koruška i Austrija nameravaju da posle osnivanja ove komisije od Srbijezatraže otvaranje tajnih arhiva službi državne bezbednosti i „dokumenata o zločinima srpske agenture“.Slični zahtevi izrečeni su ove godine u Varšavi, gde se raspravljalo o „zaostavštini komunističkih agentura“. Tada jeglasno rečeno da Srbija nije izvršila lustraciju pripadnika tajne službe, koji su činili zločine i ostali nekažnjeni. INemačka je posle nekoliko sudskih procesa „ubicama u ime države“, koji su likvidirali političke emigrante u ovojzemlji, zatražila da Beograd istraži zločine tajne policije Srbije.Ova tri zahteva izrečena su u vreme kada Evropska unija razmatra kako Srbija da pruzme odgovornost za zločine jugoslovenske službe državne bezbednosti počinjene krajem 20. veka.- Hitno treba da se nastavi posao oko uklanjanja nasleđa tajnih službi iz doba komunizma, kao i otvaranjenacionalnih arhiva, naročito Udbe u Srbiji. EU zahteva od Srbije da se otvore dosijei tajne policije, okončarehabilitacija i isplate odštete ljudima stradalim u političkim i policijskim procesima i progonima. Otvaranje dosijea
 
nije uslov da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, ali kada krenu ti pregovori, prvo vas čekaotvaranje poglavlja 23, u kome je i to pitanje - izjavio je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.
ZLOČINI JOŠ SKRIVENI
SRBIJA je danas jedina evropska zemlja koja nije zakonski regulisala oblast tajnih dosijea Službedržavne bezbednosti. Optužena je zato da skriva krvave stranice vlastite istorije. Za Srbiju se decenijama govori da je policijska država, jer je progonila vlastiti narod. Nema u našoj zemlji veće familije u kojoj neko nije stradao od Udbe. Ova tvrdnja je plod višegodišnjihstradanja srpskog naroda od političke policije Josipa Broza i Slobodana Miloševića.
I Tito i Milošević su imali svoju agenturu, specijalne odrede i jedinice za tajne likvidacije svojih političkih protivnika. Uvreme FNRJ i SFRJ to su bile službe bezbednosti poznate po svojim skraćenicama - OZNA (Odeljenje za zaštitunaroda), UDB (Uprava državne bezbednosti) i SDB (Služba državne bezbednosti). Uz njih je delovao i vojni odredKNOJ. U doba SRJ i države SCG, političke neistomišljenike progonili su RDB (Resor državne bezbednosti) i JSO(Jedinica za specijalne operacije).- Broz je imao svoje državne ubice, likvidatore, koji su ubijali pripadnike nacionalnih snaga, jugoslovenske i srpskeemigrante po svetu i domaće neprijatelje u Jugoslaviji i Srbiji. Dokazano je da su Britanci odobrili Titu likvidacijusrpskih nacionalnih snaga na prostoru Austrije, Hrvatske i Slovenije. Da su političari Aleksandar Ranković, SlobodanPenezić u Srbiji, a Mitja Ribičič i Milka Planinc lično učestvovali u ubijanju odbeglih pripadnika nacionalnih snaga uKočevskom rogu i Blajburgu 1945. godine, ali i širom Srbije - tvrdi Bože Vukušić, zagrebački istraživač zločina tajnihpolicija Jugoslavije.Tito je naredio da se omogući upad hrvatskih nacionalista na Radušu 1972. godine, a potom njihovu likvidaciju, dabi ojačao svoju vlast. Titovi naslednici su za egzekucije nad emigrantima krajem prošlog veka počeli da koriste ljudeiz podzemlja. Takvi su bez suda i presude ubili zagrebačkog direktora Stjepana Đurekovića u Minhenu. Vukušićkaže da je i Slobodan Milošević odobravao svojim agenturama tajna ubistva i kao likvidatore koristio pripadnikedržavne bezbednosti, parapolicije i mafije, koji su izrasli u monstruozni zemunski klan.- Ova policijska banda je ubila Ivana Stambolića, Slavka Ćuruviju, Dadu Vujasinović i Zorana Đinđića. Kontinuitettakvog državnog terorizma koji su koristili Josip Broz i Slobodan Milošević trajao je sedam decenija. Taj teror je bioveoma surov. Za sedam decenija koliko su se komunisti krvavo obračunavali sa svojim političkim protivnicima,prema slobodnoj proceni istoričara, ubijeno je i stradalo u celoj Jugoslaviji oko pola miliona ljudi. Likvidirano je i 128političkih i javnih ličnosti u emigraciji i otadžbini. Međutim, o naredbodavcima i izvršiocima tih ubistava se i dalje ćutine samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH - naglašava Bože Vukušić.Država nikada nije zvanično odgovorila na pitanja ko su bile ubice u ime države SFRJ i Srbije, koliko su i koje ljudeoni likvidirali? Da li su tajni dosijei državnih ubica uništavani? Mogu li se ti dosijei rekonstruisati? Može li se naosnovu tih tajnih dokumenata i dosijea tim državnim egzekutorima suditi? Mogu li se njihove žrtve u ime državerehabilitovati?.
Preki sud komunista
Marko Lopušina | 07. decembar 2012.
Divlja čišćenja i ubijanja bez presude obeležila 1944. i 1945. u Srbiji. Najmanje 100.000 dosijea DB čeka daugleda svetlo dana
 
Transport iz državnih arhiva
NEKE političke stranke i deo javnog mnjenja u Srbiji poslednjih godina traže da se otvore dosijei Službe državnebezbednosti i da se otkrije njena krvava tajna. Profesor Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta „Union“ uBeogradu smatra da je neophodno obelodaniti zločine iz davne i skorije prošlosti, zaštititi ljudska prava žrtava, ali injihovih likvidatora. U javnosti su objavljivani mnogi tekstovi sa imenima i prezimenima „patriota koje su ubijale zbogdržavnih interesa“, ali najveća tajna Službe državne bezbednosti i političkog vrha zvanično nije odgonetnuta.Dugo se kod nas smatralo da su politički vrh i Služba državne bezbednosti ubijali narodne i državne neprijatelje. Ikada se posle 5. oktobra 2000. godine pokazalo da ti neprijatelji nisu bili najopasniji politički protivnici države inaroda, pa su neki rehabilitovani, nova vlast u Srbiji je nastavila da dvanaest godina skriva istinu od naroda.Srbija kao država nikada nije zvanično odgovorila na pitanja ko su bile ubice u ime države SFRJ i Srbije, koliko su ikoje ljude oni likvidirali? Ko je donosio odluke o likvidacijama bez suda i presuda? Da li su tajni dosijei državnihubica uništavani? Mogu li se dosijei rekonstruisati i da li se na osnovu tih tajnih dokumenata može suditi državnimegzekutorima? Mogu li se rehabilitovati žrtve ubica u ime države? To su pitanja koja će EU narednog prolećapostaviti vlastima u Srbiji.
DUG SPISAK GROBNICA 
MITJA Ferenc i Želimir Kužatko, koji su napisali studiju „Prikrivena groblja Hrvata u RepubliciSloveniji“, napisali su da su Srbi posebno pobijeni i zatrpani u mestima Brestanica, Dol pri Hrastniku, Kamniška Bistrica, Marija Reka,Onek u Kočevju, Setnica, Šoštanj, Trnovec i Vipava.
Duže od jedne decenije najmanje 100.000 dosijea Državne bezbednosti čeka svetlo dana. Šta se u njima skriva?Pre svega, istina je da su druga i treća Jugoslavija, kao i njeni vladari ubijali pripadnike vlastitog naroda masovno,grupno i pojedinačno punih sedam decenija. Te operacije tajnih službi mogu se podeliti u nekoliko razdoblja - ratni,poratni i demokratski period. U vreme Jugoslavije likvidacije su vršene po nacionalnom ključu - Srbi su ubijali Srbe,Hrvati Hrvate, Slovenci Slovence, Bosanci Bosance, Crnogorci Crnogorce, a Srbi su ubijali i Albance.Istoričari i hroničari su saglasni da su likvidacije bile posledica političkog obračuna, koji je vremenom poprimiodimenzije prljavog i podzemnog rata. Istoričar Srđan Cvetković u svojoj studiji „Kratka istorija zatiranja političkihprotivnika u Srbiji“ kaže da je od oslobođenja od Turaka i stvaranja korena moderne srpske državnosti, pa do kraja20. veka društveni život u Srbiji bio obeležen žestokim političkim obračunima.- Ipak komunistički revolucionarni teror koji je usledio neposredno po oslobođenju, prema intenzitetu, oblicima imetodama represije prevazilazi sve dotad viđene političke zločine. Po sistematičnosti, masovnosti i trajanjupolitičkog nasilja period 1944-1951. godina predstavlja tamne mrlje u ionako mračnoj istoriji političkog nasilja uSrbiji. Tajna policija tada postaje svemoćna kao mač revolucije. Bila je potpuno u rukama partije, tužilac i sudijahiljadama narodnih neprijatelja, što je bila omiljena floskula za etiketiranje ljudi za odstrel - naglašava dr Cvetković.Kao ilustraciju u prilog ove teze navodi paradoksalan podatak da je kroz KPD „Zabela“ između 1945. i 1951. prošlooko 42.000 zatvorenika, isto koliko i u narednih pola veka u manje-više istom društveno-političkom sistemu.Likvidacije su izvedene u Srbiji u dva represivna talasa. Prvo kroz divlja čišćenja i ubijanje bez presude vojnih

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Veljko Kubat liked this
xXxKGBxXx liked this
Pietri-HR liked this
skutorka59 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->