Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hriatna Eng (November 2011)

Hriatna Eng (November 2011)

Ratings: (0)|Views: 5|Likes:
Published by Lehkhabukhawvel
Mizo E-books
Mizo E-books

More info:

Published by: Lehkhabukhawvel on Dec 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2014

pdf

text

original

 
 
Tuivar
I thu chhiarin a siam che
 
 No
.11
November
Editorial Board Editor
 Evan. L.B.Chhawna Lalthlamuana
Joint.Editor
Vanlalringa Lallawmsanga LalthanzamaVanlalluaia
Circulation Manager
 J.Liankhuma
 Members
VanlalvenaThakimthanga ZonunsangaPastor Joshua
Puipate
ThangreiaPhunliana Hrangtawna Lalchungnunga Lalfamkima
Patron te
 Dr. Than Bil Luai Rev. LalzawnglianaPastor VanlalenaChithangaSuiluaia
2011
 Hriatna Ênga thu chhuah tur neite chuan A4 hmai khat ni thei se. Editor Thurawn pe duh tan pawh a pek theih reng e.
S
Y
 
DE
 
t uef Ut owf 
 Vol.2
Chhiartutechibaiu le!!!
hathona hnawt botu leh boruak rit tak mai thlentu Furpui pikchurhmai leh thal thlilum tak mai ten kian zai an rel a, Sikni kawl a lo eng tanleh ta. Nun a zangin zing thawh phan rit lekluk pawh a awm ta meuh lo,Sawmfang hmun lamte pawhin a neitute tan an rah chhuah ang ang chusengkhawmtu lam tan ti niawm takin an nih dan tur ang ang chu an intar chhuak ta hlawm bawk; Pa taima leh thawkhah deuhte chuan, a thar tur  zah lam an chhut neuh neuh tawh hlawm bawk ang. Thawkmawh lehthatchhia te erawh chuan kum leh lam an hmachhuan leh ang. Eng pawhchu nise, a hun taka kan thiltih mawh chu tu mai pawhin kan seng hlawmchu a nih hi. Pawi kan tih hnuhnun loh nan, a hunlai kan hriat atul a ni.Kan dan theihloh chhiatna dangin min nan erawh chuan tu nge khua nuruatah vui thei ang le, khua rel a nih miau chuan, lawm taka kan tuar angai. Pathian remruatna hnuaiah tu mai pawh hi kan leng miau si a le!Khawvel sik leh sa te, hun leh kumte chuan boruak tha leh nuam tak taktechu min thlenin min tuam vel mahse, kan hringnun hriselna a that miausi loh chuan, mite tan hun nuam leh hlimawm tak a nih pawhin kan tanchuan mi hlim thawm chu ninawm leh bengchheng a chang thin. Kan nunhian dikna leh felna a tlakchham chuan Sorkar tha leh dik pawh nei mahila, buaina min thlentuah kan ngai leh tho ang. Pachhe kum tiama hun lokal leh tura in hnem mai lovin hun tha kan chan hi i hmang thiam ang u.Kan thatlai hun hmang thiam mai ni lovin, hun tha kan neih hi hlawk tak leh hlu taka kan hman a tha a, thil hlu leh man tam pawh hi kan hmandanin a zir loh chuan a hlutna a bo vek thin. Kan ngaihhlut leh ngaihsanapingte hi thil hlu tak an ni.
 
 A Va Lawmawm Tak Em!
Khawtlang lal leh upa-te leh Meikhawl neitu
-a zarahkawngpui dungah Bulb khai ên a ni dawn. Mahni khawt zawn theuh aên theihnan mipui ten kan theih ang tawka sum lama kan tan atul ang. A rem a nih chuan kawngpui dung bak pawh tihên zel beisei a ni.Tin, khawchhunga harsa zual deuhte tan a thlawna mei pek beisei a ni bawk. Hei hi kan pu Pakunga (Veng lal) hnen atanga thukan dawn a ni. Roreltute leh mei neitu te Lalpa'n mawlsawm zel rawh se!!
**********************************************************************************************************************************
          *          *          *          *          *          *          *          *          *          *
Hriatna eng tan Pu Lalpianmawia'n Ks. 2000/- a rawn pe a,kan lawm tak meuh meuh a ni.
T
 
 Novemer,
KAN KHAW SCHOOL DINHMUNLEH HMATHLIRNA 
Amos Zuia
Kan khua (Tuivar) an lo din atanga tun thleng hianPathian venhimna leh enkawlna kan dawng nasa em em ani. Kawng chi hrang hrang Pathian malsawm kan dawntezingah, School lamah hian hma kan sawnna atana ka thlirchu ka han thlasik mauchang puahpui ve phawng phawngmai teh ang, a tun min sel lovang chu! Mifing leh mi a ber tepawhin hmuh dan leh thlir dan chu kan nei vek a lawm le,kei pawh ka hmuh dan ka tarlang a ni ve mai, a tha ber kati lo va, ni ber ka ti hek lo, lungrual taka hma kan laka kanthawhho theih hi ka duhthusam a ni e.
Tun hma leh tun dinhmun:
Kan khua hi, kum 1917 khan,Hmunhmeltha atangin Pu, Suakdaia-hoin Kristian in sawmniin an rawn sat a, Chuvangchuan a ni ang, vawiin thlengamiten Pathian mite khua min tih thin ni. Pathian zarah mikan lo pungin khua a thangchho zel a, khawtlang hmangaihtuLal leh upa fel tak takte hruainain hun kan lo hmanga, khualeh tuite tana tha tur thil dang dang an tihchhuah laiin, School(zirna) lam an lo ngaihsak har erawh a pawi ta deuhin alang, kan nu leh pa ten an hming tak ngial pawh ziak thiamlova an awm chu an fate tan pawh a hrilhhai thlak hle a ni.Lehkha thiam loh chuan khua leh tui, chhungkua, mimalnun thlengin hmasawn a har hle. Kaley bial chhunga tlangmite khuaah chuan khaw upa ber pawl kan ni. Kan khuaupat ngaihtuahin Sorkar-ah kamding leh Kohhranahrawngbawltu te, Zirna lamah pawh Pawlsawm Pass kantlemin colege school naupang kan tlem em em te hi tlemchuan rual kan ban lo deuh a ni. Kan nu leh pate rilru lehngaihdanah kha chuan, zirna lama kal ai chuan, mi hnenainhlawha buh hlawh, nitin hna thawka kumkhat kham khungan duh dan a ni a, Lehkha thiam aia hna tinreng thawk theitura infuih a ni. A tha e, Nimah sela, Lehkha thiam chungahna tinreng thawh thiam chu a hlu hle zawk lo maw? Thiamhle, taima tak tu mai pawh hian, Makpa emaw, Mo atanakan duh chu a nih si hi le, chuti anih chuan hma thlir i nei ang u.
Tun dinhmun:
Ku zabi 21
th
(21
th
Century) kan han thlenmeuh chuan, khawvel hmasawnna leh thiamna sang zelinmin hruai a, kan khuaah pawh Bible lama Degree la lehSorkar lam Degree late chu kan awm ve ta neuh neuhatuna nu leh paten khawvel kan hmuhthiam tan tawhna vanga ni ang kan ti lo thei lo, hei aia tam zawk kan neih theihnanzirna ngai sang ila, kan tih tura tlanchhia lovin tan ila thar zelang u.
School din dan:
Kan khua din atanga kum 57-na Kun1975-ah tuna kan school dinna hi lei a ni a, Kum 1979chuan thingzai ban tha hmangin Building sak a ni.Kum1981Oct 28
th
Primary School hi Sorkar hriatpui kan lo nita a ni. Hun eng emawti chhung School kal duhte pawhinkhuala an kal hnuah mahni khua ngeia kal theihna kan hannei ve ta hi a lawmawm hle; Kum 1987 khan thingzaiinchhawng tha tak-a sak a ni.Kum 1994 August 31
th
khanSorkar atangin Middle School (Ah lah kah tuaibet) kanhmu a. Kum 2001 khan Dr Thanbilluaia hmalakpuinain Ja-pan tanpuina kan dawnga, kum 2002 Jan 3
rd
zingah Lalupa leh School Committee-te chuan Veng Lal PuChalkhuma hruainain (Sam 24:1-2) a chhiara a lungphuman phum a ni. Japan atanga tanpuina leh khawtlang mipuitha sengin kan School Building tha tak tak hi din a ni. MiddleSchool Building hi Pu Thana te chhungkaw vang chauhadin thei kan ni.
Kan tih tur:
Khaw chhungah Building tha tak tak lehmawi tak tak ding ngir khupin tam hle mahse, khawtlangmawina ber chu khawtlang school building a tha em, amawi em tih lam a ni zawk, kan khawtlang mawi takalantirtu kan School building khi a pawn atang a mawi hlenaa, a chhunga luta enchian chuan siam ngai a tam tawhhle. A din theihna atana sul lo su a, hma lo latute avangchauh pawhin tuna Tuivar khua mi leh sa (Khaw chhungacheng) - te hian a thuam (Siamthat) hna chu kan thawh tura ni dawn lawm ni? Thenkhat rilruah chuan SchoolNaupang kan nei ve lo kan ti a nih chuan Tuivar hi kakhua a ni ve lo kan tihna tlukah kei chuan ka ngai a ni. Engpawh nise kan khua a ni miau sia kan tih tur a ni dawnlawm ni? Building thuam that chu a Compound-ah lutinleh school Building chhungah lutin han en la, Hriat ngailohleh hmuh ngai loh nula ral nalh (tuak) belhchian dawlloang mai a ni. Chu mai ala ni lo, Middle School hi, mikuthnuai atanga kan chhuah theih ve te hi, khawchhung mikan nih chuan tul kan ti hle lo maw: Mahni kut kea dinduhte chu mi puitling an ni. Kan zaa kan thawhho theihnachu kan hriattlan hle tawh kha maw; kan koa tlu kan tihtur theuha kan tanho chuan tunge min do thei ang!
School Naupangte (Zirlaite):
Kan khua Schoolnaupangte dinhmun hi mipui vangtlangte pawhin kan hriata tul ve hlein ka hria a, ka hriat phak a tlem hle nain, kahriat ang ang chu ka'n tarlang ve ang e, ka tihdikloh aawm chuan in mi ngaihhnathiam ka dil bawk a che u. Kum2006 khan Naupang mi 213, Kum 2007 khan 271, Kum2009 khan 232, Kum 2010 - 2011 kum hian Naupang196 te kan nei a ni. Kum kal ta leh kumin chauh khaikhininkumin hian kum kal ta aiin naupang mi 36 - in kan tlain alang. Kan khua atanga khawdanga Primary leh Middleschool naupang kalte hi ka chhut (chhiar) sual loh chuanNaupang 60 zet an kalin ka hria, eng pawh nise, hmundang (khawdang) ah hian engvanga kal nge an nih, kankhua schoolah zirna an duhthusam tawk loh vang nge,sum khawn tam luat vang nge, an kalna School hi kankhua aia khawpui a mi a nih? hriat har hle mahse, kanSchool hi kan zirchian a thain ka ring. Upa danachawngkhum dan tlang huatloh a ni si a le! A kiam lam aiina pung lam chu hmasawnna a ni kan tih si chuan, kiam lamaia pun lam chu kan ke pen dan tur a ni dawn lawm ni?Hma thlir tharah kan neih a tha ang.
Hruaitute hnena thu rawn
: Hmun dang (Khaw dang)-akal kan khaw zirlaite hi engtin nge kan khuah an lo kir lehtheih anga, an khuaah ngei hian eng tin nge an lo kal lehtheih ang? he zawhna hi eng tin nge kan chhan ang; Schoolnaupang pakhat tana kum khat buh thawh Middle SchoolNaupang Tang lo leh Primary Naupang Tang khat hinaupang neilo-te pawh in tin buh tang khat tiin khawn taila, School naupang tana ziaawm anga, zirtirtute hlawh pek tur a daih theih chuan a tha tho ang em? Tin, Schoolnaupang nei hnihthum deuh tan pawh buh chawi alo tlema, sum tawh alo tlem chuan koh kir an har ang em? kir lehngei atana kan beisei chuan an rawn kir leh theih ngei nantarh kan siam thiam atul hlein ka hria.A thu hrimin, kan khaw thenawm, kan khua aia intlem leh mihring pawh tlem zawk te hian School tan sum
 
 November, 2011
 
ke nghet an nei hlawm vek a, khaw thenawmte hi hanzawt kual ve teh, sum ke nghet an siamna alo rei tawh hlehlawm a ni. Kei ni, in tam leh mi pum tam deuh ber khua hikhaw dang kan pha lo hle a nia; khaw thenkhat chuanNuai tam tak nei te an ni nuk mai, Kan aia â zawka kanngaihte hian min fin khalh a ni mai thei; a nih chuan tunatanga puanven sawichhinga hma kan lak thar a hun tawhlawm ni? he sum ke nghet hi zirna lam atan tih nise, Thiamnaavanga mimal khawtlang, kohhran, ram leh hnamhmasawna than lenna tur a nih dawn chuan a bul thut atanganawrpui thlak a tul ta a ni, kawng thar leh thil thar chuHruaitute hian kan zawn atul hle tawh a ni lawm ni tih hikei tereuh hian ka aia hre zawk in ni nain kan rawn duhche u a ni.
Tlang kawmna:
Aw le, kan school dinhmun chu phuaideuh nuai leh kimlo takin kan tar lang tawh a, a pawimawhleh thupui ber chu eng tin nge hma ka sawn theih ang tih hia ni. Tanhona, thawhhona, lungrualna te chu hmasawnnabul thut a nih chuan, Roreltute chuan lentlak rual taka rorela, mipuite zawh tur kawng chu thlan thiam a ngai ang, kanduh dan aiin kawng tha kan zawn thiam atul hle ang.Hruaitutha nei mahila a hruaina hnuaia kan kal duh miau si lohchuan eng tin nge kawng tha kan zawh theih ang. Hre silova intih hriat viau ai chuan hretute hnung zui mai chu miremhriate zia a ni. Mi tihdik lohna sawi sawi ai chuan, kawngtha nia kan hriat chu kan hrilh a tha ang. Thu rawn pek theih loh huraitu chu a atna vangin ala mualpho ang a, thurawn pek tum si lova, sawiseltu chuan a at man leh a sualmawh chu ala seng mawlh dawn si a, kan khaw tan hianhma thar i thlir ang u.
HMANGAIHTU THINLUNG
Edenthara (Varte)
Hringnun par mawina lo hmu vein chun leh zuatenhmangaihna kut nemin min chawi lian a. Nitin a sur a sapawh kian phal lovin, ka ei leh in, silh leh fen tur ngaihtuahbuai reng rengin chhun ni an hmang liam thin. Mi ang saang ka lo nih a, khawvel par mawina ka lo thlir ve theihnanzirna run min kaitir a, ka hringnunah hian thil eng emawbeiseina pakhat tal neiin ka nitin nun hi min thlir reng thin.Rawlthar nun ka rawn zawh chhova hringnun parmawina rim chi hran hran ka lo hre tan ta a. Hmangaihna hienge a ni, enge a awmzia? tih pawh hrethiam chuang lochuan "
First Love
" an tih ang chi reuh te hi ka lo nei chhove leh ta mai bawk a. Lei leh ka-in a thlum a al, a thur akha a lo hre hrang a, mit leh bengten a mawi leh tha an lohre hrang leh fu bawk nen; nu leh paten duat taka minchawi seilenna lam tluang kha hre chang tawh lovin, anthlazar hnuaiah ka lo inhampuar a, thlantui far zawih zawiharim taka an thawhchhuahsa chu khawi khawiah emawkhawhralin nu leh pate ruh khertu leh ruh timawihtu ka nitih reng reng hi ka lo ngaihtuah pha hauh lo!!Harsatna avangin thalai rualte mi ramah inhnangfaknatur zawngin riahrun kan rem a, ram changkang leh hmunpuiaawm ve na fam chu le, hmuh leh hriat a lo zau va. Nu lehpa, u leh naute khuahkhirhtu an lo awm tawhlo bawk nennun hi a zalen halh mai a. Changkan kan tum luatah mahnitawn hriat (experience) ni hauhlo kan beng hriatna mai kankalpui a, chu chuan, a tak ram thlen zo lovin nunkhawlohnaah min hruai lut ni ta berin ka hria. Mihringtehian zalen hi kan duh a, mahse, zelenna hmang thiamlotutan chuan nun chhiatna a ni lawi si. Abik takin hmeichhiatehian kan zalenna hi kan hmang thiam lo leh zual a, in lamanu fel tak pawh hi nu le pa khuahkhirhtu awm tawh lonaahchuan ar khuhhawn ang mai kan ni a, kan pianpui miziakan thup hneh tawh thin lo. Khawi hmuah pawh awm ilahmeichhiate hi kan pawimawh em em a, mi ropuite hnamnun intehna pawh hmeichhiate nun atang a ni. Hnam nunintundinna leh tlukchhiatna hi kan kutah a awm a ni tih i hrereng ang u. Pa pakhatin, a fapa a zilhhauna thu, "
 Mama ilo piang kan lawm em em a, bawkvakin i lo kal theikan lawm leh zual a, mahse, ilo puitlin hnu thleng pawha bawkvaka i lo haw hi chu ka ngaithiam thei loa ni,
" a tih thu hi ka rilruah a awm reng thin. I nu-in thisenchhuak, harsa takin a hring che a, a hnute tuiin a chawmseilian che a, i thatna tur leh i mawina tur ngaihtuahin a in aia ei ai a pe che a, zing thingpui in chu sawi loh kawrinthlakna tur tak ngial pawh nei lovin siliper chhe te nenengang harsatna pawh paltlang huamin a nun a pe che asin. Nang lah chu a model thei ang berin i inchei a, ihnathawh chhuahvesa pawh i pumbilh zo mai pawh ni lovinleiba nen ila nui thler duar duar a, bawkvaka in i lo hawchu sawi loh in pawh thleng zo lovin neitu awm lo,ngaihsaktu neilo khawpui bathlar hnuaia uipui vakvai angmaia i mu kual vel ta mai mai hi chu, han ngaihtuah ve mahteh, i lo seilen nghakhlela duat taka lo chawi seiliantu i nu"
 HMANGAIHNA THINLUNG
" chu eng ang takin na ang maw!!I lo pianchhuah phat khan nangmahah hian thil beiseilian tak pakhat an nei a. Sum tam tak i lo thawhchhuah a,an duh apiang i tihsak theih a, nun nuam taka i dah theih hii nu leh pate beiseina chu a nih kher ka ring lem lo. Nu lehpate chuan kan laka an beisei lian ber chu an mahnihmangaih let ve hi a ni. Chu chu thil dang zawng aiin aropui si a. I bial-nu, bial-pa nen in intithiam lo i rilru na(seihpiat) zan mu hlei thei lo, chaw pawh ei hlei thei lo tihvel kha chu a ho lutuk. An din hmunah han inchan la, harsataka ilo enkawl seilen, ruk hmang, suam hmang, drugsngawlvei mi bathlar hnuaia mu thal vel ta mai mai chu hanhmu la, i hmangaihna thinlung chu a tuiral mai lo ang maw!!Ka sawi fo thin, mihringte kan hlutna hi sum leh pai,hausaknaah ni lovin kan nungchang khawsak ziaah a nizawk. Kan nungchang ber a chhiat tawh chuan hringnunhian hlutna reng reng a lo nei tawh lo hi a lo ni.In lamah in lo khawsa thei a, nu leh paten sum leh paian ngahin cheng thawn an ngai lo pawh a ni mai thei.Mahse, i nu leh pa rilruah chuan an sum tam tak neihsa aikhan an fanu, fapa kut hnathawh chhuah ngei, ka nu ka pahei te hi in thingpui man atan tia cheng sanghnih khat lek ithawn pawh kha an tan chuan a hlu zawk daih. A nih lohpawhin pa fing fel tak niin sum leh pai thawk chhuak hnemtawk tawhah te i lo in ngai pawh a ni thei, i nu hnute tuifarkhat pawh hi i dam chhung kut hnathawh chhuah hian a rulseng lovang. I nu leh pate an lo retheia i duh ang pawh antih puitlinsak thei lo che pawh a ni thei, lehkha an thiamlovin an fingfel tawk lo pawh i ti a ni thei. Mahse, hringnunhmangaihnaah chuan an thuk ber a sin. Khawvel hmun tinfangin hmangaihtu tam tak i lo tawng pawh a ni thei. Mahse,harsatna kawr ruam, hlimna phaizawl i zawh a, ibawrhsawm lai ber pawha danglam ngai lova hmangaihthei rengtu che chu i nu leh pate chauh an ni.


You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->