Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios

Alimentația anticancer - o terapie cu gust delicios

Ratings: (0)|Views: 140 |Likes:
Published by Olga1705
Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: alimentaţia corectă poate împiedica apariţia tumorilor. Fructele, zarzavaturile, leguminoasele, cerealele integrale şi ierburile aromate conţin substanţe active care pot preveni îmbolnăvirea de cancer.
Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pe care naturismul o susţine de mult timp: alimentaţia corectă poate împiedica apariţia tumorilor. Fructele, zarzavaturile, leguminoasele, cerealele integrale şi ierburile aromate conţin substanţe active care pot preveni îmbolnăvirea de cancer.

More info:

Published by: Olga1705 on Dec 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

 
ALIMENTAŢIA ANTICANCER 
 – o terapie cu gust delicios – 
Medicina oficială acceptă, în sfârşit, o realitate pecare naturismul o susţine de mult timp: alimentaţiacorectă poate împiedica aparia tumorilor.Fructele, zarzavaturile, leguminoasele, cerealeleintegrale şi ierburile aromate conţin substanţeactive care pot preveni îmbolnăvirea de cancer.Congresul cancerului, ţinut la Paris, a confirmatcapacitatea excepţională a fructelor şi legumelor de a preveni şi vindeca tumorile ucigătoare.Vegetalele au triumfat. Legătura dintre cancer şialimentaţie a fost dovedită. Un studiu mamut, întins pe o durată de 35 de ani şi efectuat pe500.000 de subiecţi, a dovedit fără drept de apel că alimentaţia vegetariană reduce drastic apariţiacancerului. Deşi nu e nouă, ideea că hrana joacă un rol decisiv în stoparea sau dezvoltareatumorilor canceroase a fost multă vreme respinsă, minimalizată sau privită cu scepticism de lumeamedicală occidentală. Cancerul era interpretat ca o boală în sine, declanşată prin înmulţireanecontrolată a unor celule. Un soi de „nebunie” organică. Studiile efectuate compară alimentaţia şimodul de viaţă a 500.000 de indivizi din ţările nordice şi sudice ale Europei, unii amatori de unt şide cărnuri grase, ceilalţi, consumatori de legume, fructe şi untdelemn de măsline. Începând cu anul1970, majoritatea subiecţilor au fost urmăriţi, fiecare în parte, timp de 5 ani. Ultimele rezultate aufost publicate în iunie 2005 şi comunicate oficial la Congresul de la Paris. A fost primul studiucombinat şi cu prelevări de sânge şi ADN, stocate în bănci biologice, pentru cercetarea indicilor nutriţionali. Concluzia este clară: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecvenţacancerului. Iată şi câteva recomandări:
Mâncaţi cât mai multe fructe şi legume
Persoanele care consumă în medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (5 porţii de fructe şi legumemâncate pe parcursul unei zile) îşi reduc riscul îmbolnăvirii de cancer cu 40%. Cifra va creştedacă, pe lângă alimentaţia vegetariană veţi face şi mişcare sau sport. În special cancerul intestinalşi cel de colon sunt ţinute în frâu printr-o alimentaţie adecvată, combinată cu exerciţii fizice. 
Vegetalele: barieră împotriva cancerului de colon
Includeţi în fiecare din mesele dvs. o legumă sau o salată şi un fruct la desert. Care sunt cele maiindicate? Toate fructele conţin combinaţii de substanţe protectoare. Pentru a beneficia de ele,variaţi culorile: după ce mâncaţi un mar roşu, gustaţi o pară aurie sau un strugure negru. La fel şiîn cazul legumelor: după o tomată roşie, consumaţi un broccoli verde sau o ridiche neagră. Celmai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar în coloranţii din plante.Eficienţa lor a fost constatată nu doar în cancerul de colon, ci şi în cel de prostată, pancreas, plămâni, esofag. Uitaţi carnea, mâncaţi peşte. Se ştie de multă vreme că excesul de carne nu estesănătos. Riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne şi mezeluri. Înschimb, nu există nici o problemă cu carnea de pasăre, cu condiţia să nu provină din crescătorii.Ca alternativă pentru carne, se recomandă peştele. Anumiţi acizi graşi, prezenţi în mare cantitateîn uleiul de peşte, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase. 
Leguminoase şi cereale complete
E timpul să redescoperim cerealele şi leguminoasele: grâu, orz, ovăz, mei, secară, linte, fasole,soia, seminţe de in şi susan. Bogăţia lor în fibre participă la prevenirea cancerului de colon. Ar fi bine ca pâinea fie înlocuită cu 6 porţii de grâu încolţit, consumat pe durata unei zile. Uneleleguminoase (mai ales soia) prezintă un alt atu: conţinutul bogat în fitoestrogeni. Femeile asiatice,1
 
care consumă multe leguminoase încă de la vârsta copilăriei, sunt mult mai puţin atinse decancerul de sân. Ipoteza avansată: aceşti micro-constituenţi sunt capabili să blocheze efectulestrogenilor asupra celulelor mamare. O posibilă cauză de apariţie a cancerului de sân ar fi excesulde kilograme acumulate după menopauză. În concluzie, puneţi linte în toate salatele, mâncaţi cuîncredere soia, mâncaţi cereale complete. Protejaţi-vă intestinul şi controlaţi-vă greutatea. 
Optaţi pentru o alimentaţie variată
Decât sa mănânci un anume aliment, mai bine consumi câte puţin din toate. Şi redu consumul de alcool. De fapt, ideeagenerală care s-a desprins la Congresul de la Paris a fost că nuexistă atât alimente protectoare, cât o alimentaţie preventivă,inspirată din cea mediteraneană: legume stropite din belşug cuulei de sline. Un alt principiu recomandat se refelaalimentele crude şi proaspete, netrecute prin foc. Favorizaţideci salatele de legume, condimentate cu ierburi şi fructe de toate gusturile şi culorile. Activitateafizică reduce riscul cancerului de sân. Prin urmare, nici o zi fără plimbare în aer liber, fără câtevaminute de gimnastică sau de alergat. Mişcarea reduce în proporţie de 40% incidenţa cancerului,mai ales de sân şi colon, de prostată, plămâni şi uter. Diminuarea riscurilor apare şi la persoanelesuple, care fac constant mişcare. De unde ideea că nici cei ce au o greutate normală nu sunt feriţide teribila maladie. Un studiu american a demonstrat că densitatea sânului la mamografie semodifică radical după o oră de exerciţiu fizic. Şi la fel întreaga structură corporală. 
Întrebări adresate medicului specialist
 
dr. CRISTIAN BOERESCU
 
- Cum se explică efectul protector al vegetalelor? 
- Din păcate, foarte puţine vegetale din cele pe care le mâncam sunt naturale. Roadele de pemesele noastre sunt cel mai adesea prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislaţiaactuală este mult prea permisivă cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar în fiecare an suteşi chiar mii de coloranţi alimentari spune multe despre deficienţele şi fraudele grave ale sistemuluiactual. „Galbenul de unt” (paradimetil-azobenzenul) ca să dau un singur exemplu, folosit până nude mult pe scară largă, produce la animalele de laborator cancerul ficatului. Iată pe scurt odemonstraţie inversă pentru întrebarea dvs. şi o pledoarie fierbinte pentru consumul produselor vegetale proaspete. Semnalul de alarmă a fost tras de specialişti de mai mulţi ani. Azi, agriculturaşi alimentaţia biologică tind să se afirme, iar nutriţia se conturează ca o perspectivă reală a uneinoi terapii în boala canceroasă. Produsele vegetale cultivate corect sunt lipsite de toxicitate. Elerealizează un schimb firesc cu mediul intern celular şi nu blochează deloc filtrele biologice aleorganismului. Dimpotrivă, micro-constituenţii naturali din legume, fructe, cereale şi din alte planteşi-au dovedit deja rolul lor anticancerigen în diverse colţuri ale lumii.
- De ce să consumăm legume nefierte? 
- Acum 100 de ani, în oraşul Zurich din Elveţia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor săică vegetalele în stare crudă şi proaspete au o mare putere de vindecare şi reprezintă pentru oamenio hrană vie, de cea mai bună calitate. Argumentaţia se baza pe numeroasele cazuri vindecate înclinica sa, dotată cu cele mai moderne laboratoare de la acea vreme. Şi nu se descoperiseră încăvitaminele, enzimele, imunostimulatoarele sau agenţii antitumorali naturali. De-a lungul timpului,aceste adevăruri au fost afirmate răspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi şi mulţi alţii dar, din nefericire, medicina actuală merge parcă prea obsesiv într-o direcţiegreşită. Pentru a înţelege rolul crudităţilor în prevenirea şi tratarea cancerului, să observăm că ceamai mare frecvenţă a bolii este întâlnită la persoane în vârstă de peste 50 de ani, la carecomponentele tisulare intră în procesele lente de degenerare, şi astfel organele nu mai fac faţăasaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme. Intuim acum uşor de ce curele decrudităţi, posturile cu sucuri de legume şi fructe, adică hrana vie sunt o speranţă pentru ceidisperaţi şi sunt confirmate de ultimele comunicări ştiinţifice.2
 
- Legumele şi fructele existente pe piaţa românească au calitatea de medicament anticancersau au suferit modificări genetice care le-au scăzut proprietăţile curative?
- Puneţi această întrebare la graniţa de vest a ţării şi veţi auzi un „da” pe sute de mii de voci din piepturile românilor care vin de la muncă din străinătate. Veţi putea aduna relatări amănunţitedespre parfumul, gustul, vitalitatea şi savoarea fructelor şi legumelor de la noi. Veritabiledeclaraţii de dragoste pentru mere, prune, gutui, roşii, ardei etc. Personal, cunosc mulţi oameni bine situaţi în Occident care vin special în România facă o cură cu crudităţi. Dacă ministrulagriculturii ar avea inspiraţia să-i pregătească pe ţăranii români sa intre pe pieţele europene ale produselor biologice, România ar mai deveni o dată în istorie grânarul Europei, iar plugul, coasa şicăruţa trasă de cai nu ar mai fi atât de ridiculizate. În Franţa, doar 7% din agricultură este biologică, în Germania şi Austria 15%, în Elveţia 23%, iar preţul la aceste produse este de 3-4 orimai mare decât la celelalte. La noi, mai mult de 50% din agricultură depinde de ciclurile naturalede producţie şi de aceea cred că, dacă am avea azi autostrăzi, turismul rural ar relansa economia.Într-o societate bazată pe înţelepciune, cercetările care demonstrează potenţialul vindecător aldietei anticancer ar trebui utilizate la maximum în folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare şi comercializare al hranei coordonat cu mai mare grijă.La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a ţinut un congres la care au participat cercetători de petoate meridianele globului. Tema conferinţei: alimentaţia şi cancerul. Concluzia unanimă: cele maieficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se găsesc în... farfurie! Unul din doi bolnaviincurabili ar putea fi salvat printr-o alimentaţie sănătoasă. Nu numai fructele şi legumele conţinsubstanţe bioactive, ci şi cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta să trăim mai mult, în deplinăsănătate. Meniul oferit participanţilor la conferinţa de la Viena a fost de-a dreptul bizar: rulouri desalată verde cu sfeclă, salată de andive cu rădăcină de tătăneasă, fileuri de peşte cu rozmarin,şarlotă de lămâie cu sos de soc. Nu sună mai degrabă a Plafar? Bucătarul a transpus în realitaterezultatele cercetărilor noastre. Ingredientele folosite aveau proprietăţi anticancerigene. Acestmeniul demonstrează că alimentaţia anticancer poate fi foarte gustoasă. Ştiam de mult că broccoli,ca şi alte legume, previn apariţia cancerului. Acum ştim şi cum acţionează ele: anihilează efectulcancerigenelor, adică al substanţelor chimice din mediul înconjurător şi al conservanţilor alimentari. Substanţele existente în crucifere (varză, conopidă, broccoli etc.) şi cele din usturoi potsă împiedice acest proces. Recent, s-a constatat că aceste legume activează la om o anumităenzimă din ficat (GST) care îl protejează de cancer. Nu este suficient doar să mâncăm cât maimulte legume pentru a ne apără de cancer. Ar trebui să consumăm şi mai multe cereale, mai alessoia. În cerealele integrale ca: ovăz, grâu, mei etc. exiso multitudine de substaeanticancerigene. Soia conţine hormoni naturali, o mare speranţă în prevenirea cancerului de sân. 
- Cum acţionează aceşti hormoni vegetali?
- Reduc efectul estrogenilor. Ei împiedică celulele ţesuturilor hormono-dependente (sâni, prostată) să se transforme în celule canceroase. Cerealele integrale au o eficienă deosebită, dar în
ț
 niciun caz făina albă. O mare parte a substanţelor active se află în învelişul exterior al boabelor.Acestea stopează cancerul de colon.
- Dar mirodeniile? Care e contribuţia lor la prevenirea cancerului?
- În această privinţă s-au efectuat studii interesante. Mirodeniile ajută la „repararea” defectelor ereditare. Printre candidatele cu perspective strălucite se numără: vinariţa, vanilia şi scorţişoara.
- Există şi substanţe care provoacă „moartea” celulelor canceroase?
- Resveratrolul din strugurii negri, în special din vinul roşu, poate induce apoptoza celuleicanceroase. În laborator, s-a descoperit că acelaşi efect îl are şi varza de Bruxelles. Deci, un pahar cu vin roşu pe zi ne apără de cancer.
- Ce rol are rădăcina de tătăneasă în meniul anticancer?
3

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->