Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kinetoterapia in Afectiunile Respiratorii-C3, C4

Kinetoterapia in Afectiunile Respiratorii-C3, C4

Ratings: (0)|Views: 12|Likes:
Published by Ambra Jon

More info:

Published by: Ambra Jon on Dec 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2014

pdf

text

original

 
Kinetoterapia in afectiunile respiratorii-C3, C4
AFECTIUNILE RESPIRATORII OBSTRUCTIVE
 
Bronsita cronica
Bronsita cronica este o boala caracterizata clinic prin tuse si/sau expectoratieintermitenta sau permanenta determinata de hipersecretia mucoasei bronsice, avand casubstrat anatomopatologic o inflamatie cronica nespecifica a peretelui bronsic si alterareastructurii mucosecretante si evoluand de obicei spre o afectare progresiva a bronhiolelor si atesutului pulmonar.Caracterul cronic al semnelor (tuse, expectoratie) trebuie constatat cel putin timp de3 luni, 2 ani consecutiv.Incidenta bronsitei cronice este variabila in functie de conditiile de macro simicroclimat. In unele tari (Anglia), bronsita cronica este considerata boala nationala; inEuropa, 20-30% din barbati sufera de bronsita cronica.Etiologia bolii: cauzele care duc la aparitia bronsitei cronice pot fi grupate in 2mari categorii-endogene si exogene:1).
cauze endogene
:
locale-reprezentate de modificarile anatomice, vegetatii adenoide (polipi),hipertrofii amigdaliene si deviatii de sept;
generale-reprezentate de alterarea mecanismelor de epurare bronsica, carenteimunitare si sensibilitate la frig.2).
cauze exogene
:
iritatii bronsice-aparute datorita fumului de tutun, atmosferei poluate, iritantilor  profesionali de origine animala, vegetala sau minerala;
infectii bronsice cu microbi, virusuri si micoze;
alergia bronsica.Factorii favorizanti ai bronsitei cronice sunt: afectiuni pulmonare reprezentate dedeformari toracice congenitale sau dobandite-cifoscolioza, rahitismul, sechelele de poliomielita la nivel musculaturii respiratorii, tuberculoza si astmul.Patogenie: sub actiunea factorilor infectanti sau a agentilor bacterieni patrunsi inepiteliul bronsic pe poarta deschisa de virusuri, coroborat cu cea a factorilor favorizanti,mucoasa bronsica raspunde printr-o hipersecretie mucoasa. Datorita efectului favorizant pecare-l poseda mucusul asupra inmultirilor bacteriilor creste susceptibilitatea la infectie, luandnastere astfel un cerc vicios: iritatie
hipersecretie
infectie
mai multa hipersecretie.Treptat se produce apoi inflamatia bronsica. Dupa cum sediul principal alinflamatiei este traheobronsic sau bronsiolar, va predomina hipersecretia, obstructia bronsicasau ambele.In aparitia si evolutia bronsitei cronice predomina 3 componente patogenice:hipersecretia bronsica, infectia bronsica, obstructia cailor respiratorii. Initial, in bronsitacronica simpla sputa este mucoasa, ulterior ea devenind purulenta.Simptomatologie: debutul bolii este insidios; semnele principale sunt tusea,expectoratia si dispneea.
 
Tusea
este provocata de excitatii care pleaca de la nivelul epiteliului alterat,excitantul obisnuit fiind chiar secretiile bronsice. In perioada initiala, tusea este mai intensadimineata, la scularea din somn (tusea fumatorilor).
 Expectoratia
variaza cantitativ si calitativ.
 Dispneea
poate apare la ani de la debutul bolii, manifestata initial dupa efort, iar mai tarziu si in repaus. In investigatii se mai recomanda examinarile bacteriologice alerespiratiei, examenul radiologic, examenul bronhografic; explorarea functionala care aratamodificarile importante ale volumului expirator maxim pe secunda, cresterea volumuluirezidual si al capacitatii pulmonare totale.Evolutie: bronsita cronica are o evolutie indelungata, intermitenta, cu episoade deactivare mai frecvente in sezonul rece; bronsita cronica duce la insuficienta respiratorie prinscaderea elasticitatii si mobilitatii pulmonare si prin reducerea permeabilitatii bronsiolare.S-au descris 3 stadii ale evolutiei:
Stadiul I 
de bronsita cronica simpla este caracterizat prin tuse cu expectoratiemucoasa. Tipul predominant este bronsita cronica tabace.
Stadiul II 
este bronsita cronica cu infectie recurenta sau persistenta. Expectoratiadevine mucopurulenta sau purulenta, mai ales in sezonul rece.
Stadiul III 
este bronsita cronica cu obstruatia cailor aeriene, care are ca rezultattulburarea ventilatiei alveolare si aparitia dispneei.Tratament: este profilactic, respectiv profilaxia imbolnavirii si profilaxiarecidivelor. Tratamentul curativ urmareste:-dezobstructia cailor aeriene prin antiinfectioase mucolitice, fluidifiante siexpectorante si bronhodilatatoare;-ameliorarea schimbului gazos prin oxigenoterapie si stimulente ale centruluirespirator.Reeducarea functionala respiratorie, exercitiile de respiratie sunt utile pentru prevenirea si tratarea obstructiei bronsiilor mici si se recomanda in functie de stadiul bolii. 
Emfizemul pulmonar
Emfizemul pulmonar este o stare patologica ireversibila caracterizata anatomic princresterea peste normal a dimensiunilor spatiilor aeriene situate distal de bronhiolele terminale prin dilatatia sau distrugerea peretilor alveolari, pierderea elasticitatii pulmonare si crestereavolumului rezidual.Etiologie: factorii mai importanti de aparitie a emfizemului pulmonar sunt:-varsta-boala are o frecventa crescuta dupa varsta de 50 ani;-constitutia-referitor la o deficienta a tesutului conjunctiv elastic pulmonar;-diverse leziuni bronhoalveolare de cauza trofica, cum ar fi arterioscleroza; decauza infectioasa
 bronsita cronica; de cauza functionala
astm bronsic; cauze fizico-chimice
 pulberi, vapori, gaze.Morfologie: plamanii sunt destinsi, palizi, putin vascularizati si herniaza ladeschiderea toracelui.Patogenie: elementul initial al emfizemului pulmonar este o inflamatie a unitatii bronhio-alveolare. Obstructia bronsica si bronsiolara tulbura circulatia aerului respirator maiales in expiratie. Rezistenta crescuta pe care o intampina aerul in expiratie are ca rezultat sigolirea incompleta a alveolelor cu stagnarea aerului, care in mod progresiv provoaca odistensie a alveolelor.Datorita presiunii crescute a aerului, unele septuri interalveolare se rup si apar spatiiaeriene mari. Aceste spatii aeriene pot comprima la randul lor bronhiolele si alveolele2
 
normale aflate in vecinatate, agravand afectiunea. Cresterea volumului pulmonar are influentasi asupra diafragmului, aplatizarea si coborarea cupolei reducandu-i din mobilitate. Simptome: debutul bolii este insidios:
 Dispneea
apare la inceput dupa eforturi mici, evoluand catre agravare,manifestandu-se si in repaus, limitand activitatea bolnavului. Paralel cu dispneea mai apar:cresterea frecventei respiratorii; ingreunarea si prelungirea respiratiilor; solicitarea crescuta amuschilor respiratori suplimentari.
Tusea
poate precede dispneea; de obicei tusea este uscata, devenind purulentadatorita infectiei.Semne obiective:-bolnavul cu torace dilatat (“torace in butoi”), cu cifoza dorsala si stern proeminent;-toracele pare imobil, fixat in inspir;-coastele au tendinta la orizontalizare;-gatul pare scurtat.La percutie se pune in evidenta hipersonoritatea pulmonara. La auscultatie se pun inevidenta scaderea murmurului vezicular si alungirea expiratiei.Ca investigatii se mai recomanda examenul radiologic si examenul functional carearata o crestere a volumului rezidual, o scadere a capacitatii vitale si a volumului curent.Evolutia este lunga, de ani sau zeci de ani, avand caracter progresiv.Tratament: este etiologic prin tratamentul cauzelor daca se cunosc si daca se poate. Tratamentul medicamentos se face cu antibiotice, bronhodilatatoare, expectorante,fluidifiante si sedative ale tusei. Tratamentul fizical consta in gimnastica respiratorie pentrurecuperarea fazei de expiratie si exercitii de respiratie diafragmatica. 
Astmul bronsic
Astmul bronsic este o entitate clinica caracterizata prin accese de dispnee, predominant expiratorie, cu durata, severitate si moment de aparitie variabile, care apare la persoane cu hiperexcitabilitate traheobronsica la stimuli variati. Ca frecventa, boala variaza in1-4% din populatie.Etiologie: dupa etiologie, astmul se clasifica:
 Astmul alergic
apare datorita unor particule numite alergeni. Din categoriaalergenilor fac parte:-alergeni inhalanti-praful de casa, fulgi, polenuri, faina;-alergeni prin ingestie-alimentele si medicamentele;-alergeni injectati-medicamentele si intepaturile veninoase de insecte.Stabilirea originii alergice a astmului si identificarea alergenilor cauzali se fac cuajutorul unei anamneze aprofundate, completata cu testarea cutanata la alergenii suspectati.
 Astmul infectios
: in aceasta forma de astms, infectia respiratorie are rol predominantin declansarea bronhospasmului. O situatie aparte o constituie astmul tuberculos. Frecvent, la bolnavii cu astm infectios, flora bronsica este formata din germeni saprofiti.
 Astmul cu alte etiologii
: in aceasta categorie pot fi implicati diferiti factori:
 
-factorul psihic reprezentat de socul psihic sau stari psihoafective;-factorul endocrin poate declansa, agrava sau ameliora astmul; un rol importantil au tiroida si corticosuprarenalele; criza de astm poate apare legata de pubertate, de menstre,de graviditate sau de menopauza;3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->