Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kemahiran Hidupn Pendidikan Khas

Kemahiran Hidupn Pendidikan Khas

Ratings:
(0)
|Views: 32|Likes:
Published by Rayyan Darwisy

More info:

Published by: Rayyan Darwisy on Dec 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2013

pdf

text

original

 
MOHD SABRI BIN A RAHMAN Page 5
KAJIAN ANALISIS TUGASAN KEMAHIRAN HIDUP PENDIDIKAN KHAS(PERKEBUNAN)Oleh:
Mohd Sabri Bin A Rahman
 Pengenalan
Pada Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) yang lalu saya telah memilihseorang murid berkeperluan khas masalah pembelajaran untuk melaksanakan RPIdalam kemahiran menyiram pokok bunga yang turut diajar dalam mata pelajarankamahiran hidup. Kemahiran ini melibatkan beberapa langkah yang boleh disesuaikandengan pelbagai kaedah berdasarkan modifikasi murid mengikut keupayaan dankemudahan yang pihak sekolah sediakan kepada murid-murid di kelas pendidikankhas. Berdasarkan pemerhatian ketika sesi pengalaman berasaskan sekolah, matapelajaran kamahiran hidup tidak di aplikasikan sedangkan banyak perkara yang bolehdilakukan oleh murid-murid pendidikan khas yang boleh meningkatkan kemahiranpsikomotor halus dan kasar mereka. Aktiviti dalam perkebunan melibatkan banyak kemahiran seperti kemahiranmembaja, kemahiran menggembur tanah, kemahiran menjaga tanaman dansebagainya termasuk kemahiran menyiram pokok yang merupakan kemahiran yangdipilih bagi tugasan ini.
Maklumat Responden
Nama: Muhd Nor Hakimi bin Rosli
 
Umur: 12 Tahun Alamat: Kampung Nail,Kuala Besut TerengganuHobi: Bermain BolaCita-cita: Pemain Bola SepakSekolah: SK Kuala Besut Aliran: Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran (tahap kognitif rendah)Bilangan adik-beradik: 3 OrangPencapaian Akademik:TiadaKeistimewaan/Kebolehan: Penyerang dalam perlawanan bola sepak
 
MOHD SABRI BIN A RAHMAN Page 6
LANGKAH-LANGKAH KEMAHIRAN MENYIRAM POKOK HIASAN / TANAMANBIL LANGKAH-LANGKAH GAMBAR CATATAN1 Pakaian-
murid mestilah bersediadengan pakaian yang sesuai untukberkebun bagi memudahkan muridbergerak. Pakaian yang sesuai jugadapat mengelakkan pakaian sekolahmurid daripada kotor. Muridpendidikan juga adakalanya aktif ketika berada diluar maka pakaianseperti pakaian sukan dan memakaitopi berkebun (bagi perkebunan dikawasan terbuka) adalah sesuai.Pakaian sekolah tidaksesuai digunakan.Tetapi untukkemahiran ringanseperti menyirampokok, pakaiansekolah dibenarkan,tetapi guru mestimengingatkan muridagar berhati-hati danmenjaga kebersihan.
2 Membawa alatan-
 Alatan yang dibawa kadangkala ringan dan berat.Murid hendaklah dipastikanmembawa barang yang bersesuaiandengan kemampuan mereka. Jikaalatan terlalu banyak, bantuan darimurid lain untuk menolonghendaklah dibuat oleh guru bagimemupuk nilai tolong-menolong dikalangan mereka.
 
alatan menyirambiasanyamenggunakan paip air tetapi untuk mendidikmurid agar mengamalkanpenjimatan air, bekasmenyiram air digunakan keranaianya lebih ekonomikselain mengelakkanpembaziran.
3 Letak bekas (alatan) menyiram-
alatan yang dibawa hendaklahdiletak di tempat yang berdekatandengan tempat untuk melakukanaktiviti berkebun tersebut. Untukaktiviti menyiram pokok bunga ini,murid perlu mengisi air ke dalambekas siraman.
 
Bekas menyiramdiletakkan berdekatanpili. Gurumemerhatikan agar murid berhati-hati.
 
MOHD SABRI BIN A RAHMAN Page 7
BIL LANGKAH-LANGKAH GAMBAR CATATAN4 Mengisi air ke dalam bekas-
Bekas menyiram diisikan dengan air.Pengamatan murid semasa mengisiair membantu murid menganggarkansetakup mana air yang sesuai diisi.Guru akan memerhati agar muridtidak bermain dengan air ataumembazir. Paip ditutup apabila air penuh. Bekas air diangkat ke tempatpasu yang hendak disiram.Murid bolehmengaplikasikanamalan menjimatkanair.
5 Membuang sampah dari pasu-
Sebelum murid menyiram pokok.Murid mestilah memastikansebarang bendasing yang bolehmenghalang air dari menghalangpengaliran air kepada akar tumbuhanyang hendak di siram.Daun kering biasanyaterdapat dalam pasu.Permukaan tanahyang keras juga perludigemburkan sebelummurid
6 Menggembur tanah-
Murid menggembur tanah untukmemudahkan pengaliran air masukdan keluar.Tanah yang kerasdigemburkan denganserampang tiga mata.
7 Menyiram
 –
 
Setelah selesai murid boleh mulamenyiram guru hendaklahmemastikan bahawa murid tidakmenyiram terlalu banyak agar tidakberlaku perbaziran. Air yang adadigunakan untuk menyiram pokokyang lain.Memastikan muridmenyiram pokok-pokok yang lainsecara sekata dansemua pokok disirambukan satu pokoksahaja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->