Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kënaqësia është antidota e ankthit

Kënaqësia është antidota e ankthit

Ratings: (0)|Views: 2|Likes:
Published by Ardit Kraja

More info:

Published by: Ardit Kraja on Dec 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2012

pdf

text

original

 
Kënaqësia është antidota e ankthit
Dr. Hasan ShemsiPërktheu Ardit KrajaPsikologët gjurmojnë pjesën më të madhe të shqetësimeve dhe anktheve tek mungesa ekënaqësisë. Shkaktarët e kësaj sindromë të mungesës së kënaqësisë janë të pafundme,askush nuk mund të ketë gjithmonë atë që dëshiron por nëse e gjen atë, ai ndoshta nuk mund të ndjejë satisfaksionin e pritshëm. Jo vetëm aq, por edhe kur ai e gjen atë çfarë do,ai vazhdon të mbajë ndjenja frike dhe shqetësime që këto përfitime mund t’i rrëshqasinnga dora e tij. Kështu ankthi qoftë natyral ose patologjik, është një fakt i jetës.Ankthi natyral, gjithashtu, i quajtur si ankthi i shëndetshëm, është esencial për jetën ose për të qenë me specifik është e pakuptimtë pa të sepse kur na mungon ky lloj ankthi, nehymë në plogështi shpirtërore dhe emocionale.Jeta, për të qenë të sigurtë, është plot me shqetësime, vështirësi marrëdhëniesh, papërshtatshmëri pune, shtysa e shokëve, stresi nga mospërmbushja e dëshirave, vuajtjet,ti vëja emrin. Të gjitha këto janë situata që mbjellin shqetësimin në zemër, ato mund tëshkaktojnë pagjumësi, mungesë oreksi, shpërthim në më të voglin ngacmim.Por atëhere vjen një kohë kur këto ndjenja shqetësimi largohen dhe ne lahemi edhe njëherë në pishinën e ftohtë të qetësisë dhe satisfaksionit, për të bërë më të mirën që të kemirelaksim përpara se shqetësimi të na sulmojë prapë – mirësevini në jetë!Ankthi patologjik, ne anën tjetër është i paqartë dhe rishtues sepse derivohet nga frika,frika nga ndonjë gjë indefinitive. Viktima e kësaj gjendjeje fillon të ketë tension të lartëtakikardia dhe ndjehet sikur diçka brenda tij plot hov përmbyset dhe shpejt ai ose ajofillon t bëhet histerik midis kësaj dhe asaj klinike duke ju ankuar doktorëve për dhimbjekoke etj...Ende qëndron që ankesat e tij nuk kanë baza organike ndryshe nga kjo ato janë tërrënjosura në shkaqet joorganike si shqetësimi, frika dhe paaftësia për t’ju adaptuar jetës.Tani, çfarë duhet të bëjë një mysliman përballë gjithë kësaj?Profeti salallahu alejhis ua selam ka thënë: “Mos lejoni që preokupimet e dynjasë t’jushtypin sepse kushdo që e bën këtë jetë preokupimin e tij kryesorë, Allahu do t’ia shtojëatij preokupimet dhe do të sjellë varfëri përpara syve të tij dhe kushdo që e bën Ahiretin preokupimin e tij më të madh, Allahu do t’ia rregullojë punët e tij dhe do të fus kënaqësinë zemrën e tij. Kushdo që i kthehet Allahut me gjithë zemër, Allahu do t’ia kthejëzemrat e robërve të Tij drejt Atij (me dashuri dhe dhembshuri)”. [Bejhaki] Kjo këshillënënkupton futjen e qetësisë në zemër dhe për të ç’rrënjosur nga ajo pakënaqësisë dhedëshirën për gjëra materiale.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->