Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Variante de BAC pentru subiectul al doilea la limba si literatura romana

Variante de BAC pentru subiectul al doilea la limba si literatura romana

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 23,611|Likes:
Published by Badea Elena Roxana

More info:

Published by: Badea Elena Roxana on Dec 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/02/2015

pdf

text

original

 
Subiectul al II-lea (20 de puncte)Text argumentativ despre entuziasm
:
"Entuziasmul este foarte necesar, mai ales când faci  primii paşi." (Marin Preda, "Creaţie şi morală")
Sunt întru totul de acord cu ceea ce afirmă scriitorul Marin Preda, în lucrarea “Creaţieşi morală”: “Entuziasmul este foarte necesar, mai ales când faci primii paşi”, întrucât însufleţireaare o importanţă deosebită atunci când omul se află la început de drum în ceea ce priveşteîmplinirea unui ideal, a unei dorinţe, a unor planuri.În primul rând, entuziasmul este un real impuls atunci când se începe o afacere, o nouăformă de învăţământ ori un alt serviciu. Personal, elanul mă stimulează foarte bine, mă ajută săcontinui ceea ce am început, să-mi doresc îndeplinirea scopului ales, deşi, pe parcurs, pot să fiediverse piedici. Consider că pentru a avea parte de rezultatele dorite în încercarea de a realiza unideal, este nevoie de o sclipire cât de mică de exaltare, de pasiune. Prin urmare, entuziasmul poate suplini lipsa de experienţă şi este o stare absolut necesară pentru victoria finală.Probabil că mulţi oameni de ştiinţă nu ar fi reuşit să facă atâtea descoperiri dacă nusimţeau avânt şi fervoare în munca de cercetare, actorii nu ar fi atât de expresivi şi de talentaţidacă n-ar fi dominaţi de pasiune, de înflăcărare în misiunea artistică.În concluzie, “entuziasmul este foarte necesar, mai ales când faci primii paşi”,deoarece, în viaţă, este nevoie de pasiune, de impulsuri, de exaltare, de avânt ori de câte ori îţi propui să faci ceva important pentru tine, pentru ceilalţi.
Subiectul al II-lea (20 de puncte)
 
Text argumentativ despre încredere
:
"Nu căuta să fii admirat, ci crezut." (Tudor Vianu)
Sunt de acord cu afirmaţia lui Tudor Vianu că este mai bine să fii crezut pentru ceeace eşti decât admirat, fără argumente solide. Eu consider că orice relaţie între două persoane,indiferent de felul ei, trebuie să se bazeze pe încredere şi nu pe admiraţie.Un prim argument ar fi, că admiraţia este o reacţie provocată de aspecte superficiale,care ţine mai ales de succesul pe care cineva îl are în societate ca persoană publică. Nu poţicunoaşte caracterul unei astfel de persoane şi te amăgeşti că poţi avea încredere în ceea ce spuneori face, fără să ai în vedere că respectivul joacă un rol în ochii celorlalţi. Unii se comportă într-un fel sau altul numai pentru a impresiona, lucru care poate dăuna personalităţii şi poate deturna părerea celorlalţi de la adevărata fire.
 
Pe de altă parte, încrederea este un sentiment profund, care se formează în timp şi pe baza unor fapte, concepţii ori atitudini convingătoare ale cuiva care doreşte să fie privit ca un om pe care te poţi bizui totdeauna. După cum se ştie, o persoană de încredere poate dobândi prieteniadevăraţi mai repede şi de asemenea, la rândul ei se poate bucura de ajutor la nevoie.În concluzie, având parte de încrederea celor din jur este un avantaj mai mare decâtobţinerea admiraţiei.
Subiectul al II-lea (20 de puncte)Textul argumentativ despre atitudinea în învăţare
:
"Este îngăduit să înveţi chiar şi de laduşman" (Ovidiu)
Într-adevăr, „este îngăduit să înveţi chiar şi de la duşman” deoarece de la oricine ai câte ceva deînvăţat, numai să ştii să faci diferenţa între bine şi rău.Mai întâi, mă gândesc că oamenii sunt atât de vulnerabili, încât ajung atacabili până şi în propriile convingeri. Se duşmănesc între ei, se trădează şi se mint. Neîncrederea şi dezamăgirile provocate de oameni creează, adesea, prăpăstii sufleteşti şi este mai simplu să fie umplut golul cuură, decât să revigorezi energia interioară.În al doilea rând, consider că este trist oamenii ajung din prieteni duşmani, din iubiţi, nişte simplinecunoscuţi. Nu am putut niciodată să înţeleg de ce oamenii se feresc să se comporte cusinceritate, iar, dacă mai sunt astfel de inşi, aceştia au cel mai mult de suferit şi pătimit.A învăţa de la duşman, înseamnă a învăţa de la oricare alt om, pentru că niciodată nu ştii destule.Totuşi, raţiunea trebuie să învingă şi discernământul să fie cel care alege. De la duşman este binesă deprinzi strategiile cu caracter de generalitate, celelalte învăţături pot folosi în viaţă ca să ştiisă recunoşti pericolul şi să te fereşti cu dibăcie.În concluzie, orice învăţătură este utilă atunci când ştii cum s-o foloseşti spre binele tău şi alcelorlalţi.
Subiectul al II-lea (20 de puncte)Text argumentativ despre viaţă:
 
"O viaţă nefolositoare e o moarte timpurie." (Goethe)
 
Sunt întru totul de acord cu afirmaţia lui Goethe, că „O viaţă nefolositoare e o moarte timpurie”şi consider că viaţa trebuie trăită din plin, având scopuri precise, întrucât esenţială esteintensitatea vieţii, nu durata ei.Un prim argument în susţinerea adevărului exprimat de citatul de mai sus ar fi faptul că trebuiesă ştim să ne bucurăm de viaţă, de această existenţă efemeră pe care fiecare dintre noi o are,savurând din plin orice moment de bucurie sau de tristeţe, orice picătură de ploaie sau rază desoare, un pom cu roade sau o floare răsărită.De asemenea, consider că trebuie să fim conştienţi că avem o singură viaţă, comparabilă cu oscenă, pe care noi, actorii, trebuie să ne jucăm rolul cât mai bine posibil. Pentru a nu avea o„viaţă nefolositoare”, ternă, ingredientele de maximă importanţă ar putea fi pofta noastră de atrăi, responsabilitatea de a face în fiecare zi câte ceva folositor nouă sau altora. Această idee avieţii ca spectacol de teatru aparţine antichităţii, de unde a preluat-o şiMihai Eminescuîn poezia"Glossă" şi în proza fantastică şi filozofică "Sărmanul Dionis".În concluzie, în relaţie directă cu argumentele aduse, consider că pentru a avea o viaţă utilătrebuie să avem o atitudine pozitivă, încredere totală în noi şi, nu în ultimul rând, să avemaspiraţii înalte, să nu irosim timpul, pentru că numai astfel putem obţine mai mult de la viaţă!
Subiectul al II-lea (20 de puncte)Text argumentativ despre om şi familie
:
“Familia este aceea care face ca omul sã treacã dela egoism la altruism”(Auguste Comte)
Consider cã afirmaţia lui Auguste Comte “Familia este aceea care face ca omul sãtreacã de la egoism la altruism” este una adevãratã, care-şi dovedeşte valabilitatea în viaţa reală aomului.Susţin această părere, deoarece opinia mea este că pentru a putea avea o familieiubitoare şi o relaţie armonioasã cu cei apropiaţi trebuie să nu te gândeşti în primul rând la tine,ci sã încerci sã te intereseze cerinţele celor apropiaţi înaintea celor personale.Un prim argument este acela cã familia îţi este mereu alãturi în momentele grele, iar ajutorul necondiţionat nu poate fi definit de egoism, altruismul fiind sentimentul ce ne face vrem sa ajutãm, fãrã un scop ascuns.De asemenea, în momentul în care iubeşti un om , este destul de greu să nu te gândeştila binele sãu înainte de toate şi să nu îi oferi tot ce iţi stã în putinţã pentru a-i fi mai bine, chiar dacă gestul sau atitudinea ta îţi pot aduce neplăceri. Sprijinul acordat oricărui membru al familieivine dinlăuntrul nostru, este o atitudine spontană şi afectivă, chiar dacă această reacţie presupune, uneori, sacrificiu, dar totdeauna gestul înseamnă dăruire de sine, dragoste şi ocrotire.În concluzie, egoismul nu poate fi asociat cu familia adevărată sau cu sentimentul de

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
Alinuţa Iagaru liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
cristina_elena27 liked this
Cristina Georgiana Raducu liked this
Marius Mihaila liked this
aghenghe liked this
Dumitrita Cucerenco liked this
Laura Badea liked this
Cristina Gheorghe liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->