Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Edmodo [turn-in]

Edmodo [turn-in]

Ratings:
(0)
|Views: 15|Likes:
Published by Groupsejarahdpliums
Tugasan di Edmogo
Tugasan di Edmogo

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Groupsejarahdpliums on Dec 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/29/2014

pdf

text

original

 
 1) Modal RM1 juta.Apakah jenis perniagaan yang hendak dijalankan? Mengapa?Bagaimana untuk memastikan perniagaan anda UNTUNG?
Sekiranya mempunyai Modal RM 1 Juta, saya bercadang akan membuka sebuah Food Courtdan Restoren yang menyediakan pelbagai jenis makanan iaitu makanan tempatan, makanandari negeri-negeri lain, makanan barat, Kedai kek cawan, Kedai buah-buahan, Kedai makananVegetarian food dan lain-lain. Untuk memastikan perniagaan ini akan mencapai keuntungan,semua jenis makanan yang dijual haruslah mempunyai kualiti dan harga yang berpatutan.
2) Tahniah... ramai yang dah respons tentang jenis perniagaan yang hendakdijalankan dan beberapa sebab telah diutarakan....Sila jawab soalan yang kedua pula iaitu BAGAIMANA untuk memastikan perniagaan itu100% UNTUNG? Apakah faktor2 yang perlu difikirkan sebelum dan semasa juga setelahperniagaan itu dimulakan?
Untuk memastikan perniagaan itu mandapat keuntungan 100% sebelum dan semasamemulakan perniagaan antara faktor-faktor yang perlu dikenalpasti:1) Perancangan Teliti (Proposal).2) Kreatif 
 –
memilih Satu perniagaan yang unik.3) Lokasi yang Strategik4) Permintaan tinggi.(keuntungan)5) Kumpulan Sasaran.6) Prospek Perniagaan.7) Promosi menarik
.3) Apakah definisi teori multi modality? apakah yang dimaksudkan multi modalityinstruction?
Teori Multi Modality merupakan kaedah atau proses pembelajaran yang menggunakan visual,verbal, kinestetik, teknologi dan sebagainya. Teori ini bermatlamat untuk memberi perubahankepada pengajaran secara tradisional iaitu pengajaran dengan satu modality sahaja, kepadapendekatan yang lebih sistematik dan kreatif bersesuaian dengan minat dan kecerdasanpelajar. Melalui kaedah ini pelajar berpeluang untuk menggunakan Verbal, visual, grafik danaudio untuk memahami dan menganalisis secara menyeluruh pembelajaran. Jelasnya, pelajar boleh mendapatkan pengetahuan dan maklumat melalui pelbagai kaedah. Multi ModalityInstruction adalah merangkumi maklumat yang lengkap dalam format lisan dan bertulis.Maklumat yang lengkap ini adalah penting dalam P&P bagi memudahkan pelajar memahamisemua yang telah dipelajari bagi persediaan dalam kursus dan subjek- subjek tertentu.
 
 
 4) Sila respon untuk isu ini pulai) Cuba kaitkan penggunaan video dan stail pembelajaranii) cuba kaitkan penggunaan video dengan ubiquitous learningiii) cuba kaitkan penggunaan video dengan HOTS (higher order thinking skills)iv) cuba kaitkan penggunaan video dengan kemahiran sosial pelajar.v) cuba kaitkan penggunaan video dengan peningkatan kesedaran.
i) Penggunaan Vedio dengan stail pembelajaran.
• Proses pengajaran dan pembelajaran akan lebih menarik dan dan berkesan.
 
• Pembelajaran dapat di jalankan dengan lebih mudah, ringkas dan padat kerana pelajar akan
didedahkan dengan gambaran dan persembahan menarik serta mudah untuk di fahami.
• Pembelajaran lebih aktif serta mewujudkan suasana yang menyeronokkan.
 ii) Pembelajaran bersifat ubiquitous, boleh berlaku dimana-mana. Dengan penggunaanteknologi komunikasi pembelajaran melalui penggunaan vedio boleh berlaku secara langsungantara guru dan pelajar. Contoh Pendidikan Jarak Jauh (PJJ).iii) Penggunaan Vedio dengan HOTS (Higher Order Thinking Skills).
• Menggerakkan proses pembelajaran pelajar sejajar dengan perkembangan intelektual,
menggalakkan kemahiran berfikir aras tinggi (Higher Order Thinking Skills) dan membinapemikiran sendiri (independent thought).iv) Penggunaan vedio dengan kemahiran sosial pelajar - memberi gambaran dan persembahanyang lebih mudah untuk di fahami berbanding dengan proses pengajaran dan pembelajaranyang berbentuk pengkuliahan.v) Penggunaan vedio dalam meningkat kesedaran.
• Pelajar perlu menggunakan setiap teknologi yang ada agar tidak ketinggalan khususnya
didalam bidang pendidikan yang banyak menggunakan ICT dalam pembelajaran masa kini.
• Pengetahuan yang mendalam mengenai ICT amat penting bagi guru agar ianya dapat di
aplikasikan dalam proses P&P.
5) Apakah kekangan jika kita menggunakan video dalam kelas?
 Antara kekangan penggunaan vedio dalam kelas:
• Kekurangan peralatan dan kemudahan teknologi yang lengkap di sekolah.
 
• Guru kurang mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam mengendalikan aplikasi vedio
dalam proses P&P dalam kelas.
• Pelajar mungkin hanya tertarik dengan vedio yang di tayangkan tet
api tidak memahamiobjektif atau isi pelajaran yang cuba disampaikan melalui vedio tersebut.
 
 
6) Bagaimana mengguna video dalam kelas? sebelum, semasa dan selepas?
Sebelum P&P, Guru perlu menyediakan perancangan pengajaran yang lengkap denganmenggunakan vedio sebagai alat pembelajaran yang utama. Dalam fasa ini ianya melibatkanperingkat penentuan kemahiran atau isi pelajaran yang ingin diajar serta penelitian kebolehansedia ada (PSA) pelajar. Selain itu juga, penentuan objektif , kaedah, strategi , teknik dan bahanatau sumber P&P yang ingin digunakan. Guru harus memastikan vedio dapat ditayangkantanpa ada masalah lain yang mungkin berlaku. Fasa semasa P&P, Peringkat perlaksanaan inimelaksanakan strategi, kaedah dan teknik yang telah dirancang sebelumnya . Guru akanmemberi arahan, menayangkan vedio dan pelajar cuba memahami mesej yang penting.Seterusnya adalah fasa selepas P&P, penilaian pencapaian murid setelah melihat tayanganvedio. Pada peringkat ini adalah penganalisisan maklum balas pelajar terhadap isi pelajaran,objektif dan kesimpulan yang cuba disampaikan dalam vedio tersebut.
7) Assignment manipulatives
 Assignment Manipulative.
1. ‘Learning centre’ adalah pembelajaran yang mengabungkan pengajaran dengan bahan
materials. Pembelajaran yang memberikan pelajar kebebasan untuk menentukan bagaimanacara yang mereka ingin belajar dalam kelas. Guru membenarkan pelajar menggunakan alat,meneliti sesuatu dan membina serta mencipta idea sendiri apa yang dipelajari. Pelajar diberipeluang dan digalakkan untuk menyertai secara aktif dalam proses P&P.Contoh Aktiviti 1 - MuzikDalam pengajaran dan pembelajaran P&P ini, guru memasang dan memperdengarkanbeberapa jenis muzik kepada pelajar. Pelajar akan berasa seronok dan memberikan respon.Guru memberi peluang kepada pelajar menggunakan kognitifnya untuk mereka jenis muzikyang disukai dan mengelasfikasikan beberapa jenis muzik tersebut. Contoh aktiviti bermaingitar atau piano dan mempelajari jenis-jenis ritma.Contoh Aktiviti 2
 –
Pembelajaran MatematikGuru membahagikan pelajar dalam kumpulan-kumpulan kecil untuk membincangkan satuformula. Pelajar belajar secara kumpulan untuk meningkatkan kemahiran konsep dalam

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->