Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ENOLOGIJA I

ENOLOGIJA I

Ratings: (0)|Views: 100|Likes:
Published by maxo1
ENOLOGIJA I SOMMELIERSTVO
ENOLOGIJA I SOMMELIERSTVO

More info:

Published by: maxo1 on Jan 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2013

pdf

text

original

 
ENOLOGIJAISOMMELIERSTVO
BY ana22211@yahoo.com
1
 
PREMA ZAKONU O VINU
Grožđem se u smislu Zakona o vinu podrazumijeva zdrav, zreo, prezreo,prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze priznatih kultivaranamijenjen proizvodnji vina ili drugih proizvoda od grožđa i vina, a čiji soksadrži minimalnu količinu šećera od 64
o
Oechsla.
Vino u smislu ovoga Zakona jest poljoprivredni prehrambeni proizvod,dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, odsvježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa.
 
Vina u smislu ovoga Zakona su:1) vina u užem smislu riječi:
– mirna vina,– pjenušava vina,– biser vina,– gazirana vina,
2) specijalna vina:
– desertna vina,– aromatizirana vina,– likerska vina.
Po boji vina
se dijele na: bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna (crvena).
 
Po sadržaju neprevrelog šećera vina
se dijele:– mirna vina na: suha, polusuha, poluslatka i slatka,– pjenušava, biser i gazirana vina na: vrlo suha, suha, polusuha, poluslatkai slatka.
 
Po kakvoći mirna
se vina dijele na:
1) stolna vina
– stolno vino bez oznake zemljopisnog podrijetla,– stolno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,
2) kvalitetna vina
– kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,
3) vrhunska vina
– vrhunsko vino s kontroliranih i ograničenih vinorodnih područja,– vrhunsko vino s kontroliranih i ograničenih specifičnih vinorodnihpodručja,– predikatna vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.
 
Kvalitetna i vrhunska vina koja su u podrumskim uvjetima čuvana pet iliviše godina, od toga najmanje tri godine u boci, mogu nositi oznaku
»arhivsko vino«.Predikatna vina
jesu vina koja u dobrim godinama i prikladnimuvjetima dozrijevanja grožđa na trsu, a ovisno o postignutom stupnjuprezrelosti grožđa te vremenu berbe i prerade, postižu posebnu kakvoću.
Predikatna vina su
:
2
 
– vino kasne berbe proizvedeno od grožđa koje je ubrano u stanjuprezrelosti i mošt kojega ima najmanje 94° Oechsla,– vino izborne berbe proizvedeno isključivo od posebno izabranog grožđakojemu mošt sadrži najmanje 105° Oechsla,– vino izborne berbe bobica proizvedeno od izabranih, prezrelih iplemenitom plijesni napadnutih bobica mošt kojih sadrži najmanje 127°Oechsla,– vino izborne berbe prosušenih bobica proizvedeno od izabranihprosušenih bobica mošt kojih sadrži najmanje 154° Oechsla,– ledeno vino proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi odnajmanje -7°C (minus 7°C) i prerađeno u smrznutom stanju, a mošt kojegasadrži najmanje 127° Oechsla.
 
Pjenušava vina
su vina dobivena prvim i drugim alkoholnim vrenjemsvježeg grožđa, mošta od grožđa i vina podobnog za dobivanje stolnogvina, kao i kvalitetnog i vrhunskog vina koja, kada se otvori posuda,otpuštaju ugljični dioksid, koji potječe isključivo od vrenja i ima tlak odnajmanje 3 bara kao posljedicu otopljenog ugljičnog dioksida pritemperaturi zatvorene posude od 20oC.
Prirodna pjenušava vina mogu biti:
– stolno pjenušavo vino,– stolno pjenušavo vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,– kvalitetno pjenušavo vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,– vrhunsko pjenušavo vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.
 
Biser vina
su vina dobivena od stolnog vina ili kvalitetnog vina u kojimatlak od nastalog ugljičnog dioksida, nije manji od 1 bara i ne veći od 2,5bara pri temperaturi od 20 oC.
 
Gazirana vina
su vina dobivena od stolnih vina koja, kada je posudaotvorena, otpuštaju ugljični dioksid koji u cijelosti ili djelomično potječe oddodavanja tog plina i koji ima tlak od najmanje 3 bara kao posljedicuotopljenog ugljičnog dioksida, kada se drži u zatvorenoj posudi natemperaturi od 20
o
C.
 
Specijalna vina
su vina dobivena posebnim načinom prerade grožđa,mošta ili vina bez dodatka ili s dodatkom određene količine vinskogalkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisavih ilidrugih dopuštenih tvari biljnog podrijetla.
 
Desertna vina
su specijalna vina dobivena posebnim načinom preradeprezrelog, odnosno prosušenog grožđa, kao i vina dobivena posebnimpostupcima dorade mošta i vina.Desertno vino mora sadržavati najmanje 15 vol. % stvarnog alkohola.
Desertna vina razvrstavaju se u sljedeće kategorije kvalitete:
– desertno vino,– desertno kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom,– desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom.Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranimzemljopisnim podrijetlom iz regije »Primorska Hrvatska«.
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->