Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Familia in Vechiul Si Noul Testament

Familia in Vechiul Si Noul Testament

Ratings: (0)|Views: 27|Likes:
Published by manupop

More info:

Published by: manupop on Jan 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2014

pdf

text

original

 
Familia inVechiul si Noul TestamentFamilia la evreii Vetero-Testamentari
"Si Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantulsi-l supuneti; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste toateanimalele, peste toate vietuitoarele ce se misca pe pamant si peste tot pamantul!"(Fac. 1,28)Textul acesta, scris de profetul Moise sub insuflare dumnezeiasca, a determinat poporul evreu sa considere familia ca asezamant randuit de Dumnezeu. Si dupacum citim inreferatul biblic, Atotputernicul i-a binecuvantat pe protoparintii Adamsi Eva, ca ei sa fie rodnici, sa se inmulteasca si sa umple pamantul si sa-lstapaneasca. Deci, prin aceste cuvinte, Dumnezeuinstituia casatoria, care devenea baza fiecarei familii: Eva avea sa se apropie si sa comunice, spiritual si fizic, cutrupul din care a fost luata, pentru perpetuareaneamului omenesc.Prin cuvintele Lui Dumnezeu, " de aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa sise va uni cu femeia sa si vor fi amandoi un trup... " (Fac. 2, 24), se afirma insusi principiul unitatii monogamice a familiei. Aceasta legatura monogama, binecuvantata de Dumnezeu, a fost insa alterata din cauza pacatului originar (stramosesc).Ratacitor pe pamant, omul, uitand de Dumnezeu, a uitat si de ceea ce era bun si placut Lui. Astfel, omul a ajuns la poligamie; Lameh fiind primul care a recurs la oastfel de legatura conjugala neplacuta lui Dumnezeu (Fac. 4, 19).Dupa cum am mentionat mai sus, monogamia s-a mentinut si la asiro-babilonieni siegipteni; dar acest fapt era doar o caracteristica a omului de rand, lipsit de mijloacemateriale. Stapanul de sclavi, potrivit uzantei, putea sa aiba mai multe sotii,admitandu-se chiar concubinajul.S-a spus ca, "in vederea raspandirii si inmultirii neamului omenesc, Dumnezeu aadmis poligamia". Omul, in decursul istoriei neamului omenesc de pana la Moise,si dupa (cu mici exceptii!), s-a complacut in aceasta situatie. Exemplul denetagaduit il avem in patriarhul Avraam, care a trait in concubinaj, indemnat fiindde sotia sa, Sara. Motivul este bine cunoscut: Avraam, ajuns la o varsta inaintata,fara urmasi, "a intrat acesta laAgar si ea a zamislit... " (Fac. 16, 4)
 
Daca patriarhul Avraam a incalcat principiul monogamic al casatoriei, care de faptla poporul ales nu era o taina, in schimb, in cazul patriarhului Iacob avem de-a facecu "tipul casatoriei cu mai multe femei, poligamia devenea un lucru normal in viata poporului Israel".Primind Tablele Legii pemuntele Sinaidin manasfanta a DomnuluiDumnezeu, Moise a cautat sa-i determine pe israeliteni sa pastreze prescriptiile Legii. Dar luptaimpotriva poligamiei a continuat cu insistenta si dupa profetul Moise. Legeainterzicea prin porunca casatoria aceluiasi barbat cu doua surori (Lev. 18, 18), iar regele, unsul lui Iahve, nu avea dreptul de a se casatori cu mai multe femei (Deut.17, 17). Legea avea prescriptii precise si in ceea ce priveste relatia sclav-stapan,sclava avand dreptul de a se rascumpara, atunci cand stapanul sau nu-i recunoasterelatia de concubina (les. 21,8).Decalogul, in doua dintre poruncile sale, se ocupa de farnilia poporului ales,normalizand in porunca a V-a raporturile dintre parinti si fiii lor, iar prin porunca aVII-a intarind credinta conjugala ce trebuie sa ghidezeviata de familiea celor doisoti. In general, aceste porunci vor mentine la poporul Israel monogamia, iar exceptiile de la lege nu au devenit niciodata model de urmat.Arhiereul, alesul lui Dumnezeu, care intra o data pe an in Sfanta Sfintelor, la ziuaimpacarii, si care trebuia sa mentina o curatie trupeasca deosebita, avea obligatia sase casatoreasca numai cu o singura fecioara (Lev. 21, 13-14). Se reafirma astfel principiul monogamic al casatoriei, impus de Dumnezeu protoparintilor neamuluiomenesc.Adulterul, ca legatura trupeasca dintre doi soti, din familii deosebite, sau a unui sotcu o persoana libera, a fost condamnat cu severitate de arhiereu, preotii si levitiicare slujeau la Cortul sfant si mai apoi la Templu. Ei au invocat cu tarie poruncadivina: "Sa nu savarsesti adulter". De altfel, intrucat cei care practicau adulterulsavarseau un pacat intreit -impotriva lui Dumnezeu, impotriva sotului credincios siimpotriva familiei - acest pacat a fost asezat alaturi de omucidere si idolatrie. Dupaanuntarea Legii, adulterul va primi pedeapsa capitala: moartea (Lev. 20, 10).Revenind la actul casatoriei, trebuie sa subliniem faptul ca, la poporul ales,casatoria nu avea un caracter religios, de taina, asa cum avea sa devina increstinism, unde iubirea devine "plinatatea si integritateavietii crestine".Vechii evrei disociau casatoria in doua acte distincte: logodna si cununia. Actullogodnei aducea fata in fata cele doua parti: parintii sau fratele mai mare allogodnicei si parintele logodnicului. Discutiile se purtau in prezenta unor martori si
 
se intarea printr-un legamant, asa cum citim incartea profetuluiMaleahi: "Si deziceti: De ce? Din pricina ca Domnul a fost martor intre tine si femeia tineretilor tale, fata de care tu ai fost viclean, desi ea era tovarasa ta si femeia legamantuluitau" (Maleahi 2, 14).Contractul dintre cei doi logodnici era intarit printr-un legamant in fata luiDumnezeu, iar apropierea logodnicei de casa viitorului mire se facea princumparare; sotul le multumea cu o anumita suma de bani, sau prin munca, parintilor logodnicei (cf. Fac. 29, 20-27).In cazul in care logodnicul revenea asupra hotararii sale si dorea sa desfacalogodna, el avea dreptul sa-i dea carte de despartire logodnicei, care isi pastracastitatea si continua sa locuiasca in casa parintilor ei pana la casatorie.Timpul care separa actul logodnei de casatorie varia de la un caz la altul. Dupa cemireasa era acoperita cu valul de nunta, sosea mirele inconjurat de prieteni si o lua pe cea incununata, pentru a petrece in cantece si jocuri sapte zile; nu inainte insa camireasa sa primeasca binecuvantarea parintilor (Fac. 29, 27).Totodata, trebuie subliniat faptul ca "raporturile dintre Dumnezeu si Israei devinmodelul exemplar al raporturilor dintre barbat si femeiein casatorie, altfel spus,arhetipul sacru al cuplului uman".
Femeia la poporul ales
Spre deosebire de popoarele din jur, poporul evreu considera ca Dumnezeu, inmarea Lui intelepciune, a creat-o pe Eva din coasta lui Adam; a creat-o fiintacugetatoare, facand-o desavarsita si intreaga, asemenea barbatului, adica rationala,capabila sa fie alaturi de barbat in toate imprejurarile vietii.Femeia trebuia sa nasca prunci, ca astfel sa perpetueze neamul omenesc; aceastanefiind o deosebire fiintiala, ci mai degraba o binecuvantare, spre binele comun alcelor doi: barbat si femeie. De aceea, Adam, in cunostinta de cauza, va exclama: "Iata, acesta-i os din oasele mele si carne din carnea mea!" (Fac. 2, 23).La vechii evrei, sotia se deosebea in mod categoric de sclavele care puteau fivandute. Chiar daca in urma achitarii pretului de cumparare femeia devenea proprietatea sotului, totusi ea nu ii era supusa acestuia asemenea unei sclave; sotulrezervandu-si dreptul de a divorta, iar sotia supunandu-se in tacere verdictului.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->