Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
5.Biotransformarea medicamentelor

5.Biotransformarea medicamentelor

Ratings:
(0)
|Views: 108|Likes:
Published by Alexandra Istrate

More info:

Published by: Alexandra Istrate on Jan 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2013

pdf

text

original

 
BIOTRANSFORMAREA MEDICAMENTELOR 
Substanţele endogene, ca şi cele străine organismului (xenobiotice), sunt înmarea lor majoritate supuse transforrilor metabolice în organism. Sensul biotransoformărilor este de a limita activitatea acestora, de a le neutraliza şi de a leelimina din organism. În absenţa proceselor de biotransformare, unele xenobiotice ar  putea persista în organism timp de mii de ani, durată absurdă din punct de vedere biologic. Biodegradarea spontană este rară în cazul medicamentelor. Atracurium şienantiomerul său cis-atracurium se descompun spontan în organism (degradareHoffman). Fenomenul poate fi considerat uneori avantajos în cazul unor insuficienţemajore de organ (rinichi, ficat). De asemenea, unele medicamente pot fi inactivate princhelare cu ioni metalici, chiar anterior absorbţiei în tractul digestiv.Cvasitotalitatea medicamentelor se metabolizează prin reacţii biochimice,catalizate de enzime.Sensul biologic al biotransformărilor constă în formarea unor compuşi cuhidrosolubilitate crescută, uşor excretabili şi cu o toxicitate redusă.Există situaţii particulare în biotransformarea medicamentelor:- formarea unor compuşi mai toxici, prin proprietăţile lor fizico-chimice (sulfamide greusolubile în apă, hidrocarburi epoxidate cu proprietăţi carcinogene);- formarea unor compuşi mai puţin activi,- formarea unor derivaţi cu activitate crescută (transformarea codeinei în morfină şi adesipraminei în imipramină).- formarea unor metaboliţi cu activitate diferită de a medicamentului administrat;- formarea unor compuşi activi din substanţe inactive (promedicamente);- formarea unui număr mare de metaboliţi cu diverse grade de activitate farmacodinamicăÎn general există două etape în metabolizarea medicamentelor. În reacţiile de fazăI sunt introduse sau evidenţiate, grupări active în molecula medicamentelor, ce crescsolubilitatea în apă şi conferă puncte de atac pentru reacţii biochimice ulterioare.Reacţiile de fază II se caracterizează prin cuplarea produşilor rezultaţi în faza I-a cumolecule endogene, proces numit conjugare. Reacţiile de faza a doua cresc şi mai multhidrosolubilitatea. Secvenţa acestor reacţii nu este invariabil aceeaşi. Unele medicamente pot fi direct conjugate, iar altele pot fi hidroxilate după conjugări.
FAZA I
Cea mai mare parte a reacţiilor de faza I au loc în reticulul endoplasmatic neted. Laultracentrifugare aceste componente celulare sunt incluse în fracţiunea microzomială.Cele mai multe reacţii microzomiale sunt oxidări. Enzimele implicate constituie sistemuloxidazelor mixte. La unele valori ale potenţialului redox, se observă şi reduceri.
 
REACŢII MICROZOMIALE
OXIDĂRI 
HIDROXILĂRI PE GRUPĂRI ALIFATICEHIDROXILĂRI PE GRUPĂRI ARILICE (AROMATICE)HIDROXILĂRI PE GRUPĂRI CICLICE NEAROMATICE N-OXIDĂRI (AMINE PRIMARE, SECUNDARE, TERŢIARE) N-HIDROXILĂRI (AMINE)S-OXIDĂRIEPOXIDĂRIDE(Z)AMINĂRIO-DEALCHILĂRI N-DEALCHILĂRIS-DEALCHILĂRIDESULFURĂRI
 REDUCERI 
AZO-REDUCERI (PRONTOSIL ROŞU) NITRO-REDUCERIREDUCEREA GRUPĂRII CARBONIL (METADONĂ)DEHALOGENĂRI
REACŢII NEMICROZOMALE
OXIDĂRI 
1.PRIN FLAVINMONOXIGENAZĂ2.DEZAMINARE OXIDATIVĂ (MAO, DAO)3.DEHIDROGENĂRI
REDUCERI
 HIDROLIZE 
4.ESTERI5.AMIDE6.HIDRAZIDE
ALTE TIPURI DE REACŢII
7.DECICLIZĂRI8.CICLIZĂRI
REACŢII DE FAZA A 2-Aβ GLUCURONIDARE, cu formare de
1.O-GLUCURONIZI DE TIP ESTER (ACID SALICILIC)2.O-GLUCURONIZI DE TIP ETER (MORFINA)3.N-GLUCURONIZI (SULFATIAZOL)4.S-GLUCURONID (DISULFIRAM)
SULFATAREII.ALCHILARE
-METILARE (O-, N-, S-)2
 
III.
 ACETILARE 
(SULFONAMIDE, IZONIAZIDA)
 ACILARE CU AMINOACIZI 
-GLICINA-GLUTAMINA-CISTEINA-TAURINA
CONJUGARE CU GLUTATION
CONJUGARE CU APA
A. LOCALIZARE MICROZOMALĂ
2.GLUCURONOCONJUGAREA (INTEGRAL)3.GLUTATION CONJUGAZA (PARŢIAL)4.METILAREAB. SATURABILE1.GLUTATION-CONJUGAREA2.SULFATAREA1.
Glucuronoconjugarea.
Este probabil cea mai comună reacţie metabolică amedicamentelor şi a altor xenobiotice. Aceasta se explică prin:-frecvea grupărilor reactive ale moleculelor medicamentului-disponibilitatea glucozei, carbohidratul din care derivă acidul glucuronicEste o reacţie de detoxifiere şi inactivare (printre puţinele excepţii menţionăm 3-glucuronidul morfinei, care este mai activ ca şi morfina).Reacţia este catalizată de o familie de enzime numite glucuroniltransferaze (UDP-glucuroniltransferaze). Cofactorul este acidul UDT-glucuronic. Enzimele sunt prezente încele mai mari cantităţi în ficat, dar şi în rinichi, intestin, plămân şi alte organe. Decireacţiile metabolice au loc preponderent în ficat. Eliminarea conjugaţilor se face prinrinichi şi în cantitate importantă pe cale biliară. Glucuronoconjugaţii pot fi scindaţi de betaglucuronidază, enzimă prezentă în virtual toate ţesuturile, dar cu deosebire înmucoasa intestinală. Enzima este prezentă şi în bacterii. Glucuronoconjugaţii ajunşi înlumenul intestinal pot fi astfel hirolizaţi şi reabsorbiţi, constituind circuitul enterohepatic.Ontogenetic, ca şi sistemul monooxigenazelor, activitatea UDP-glucuroniltransferazei este foarte redusă la naştere. Enzima este foarte importantă şi pentru compuşii endogeni. Bilirubina este conjugată pe această cale devenind maihidrosolubilă. Acest fapt are numeroase consecinţe pe plan clinic. Excesul de bilirubinătraversează bariera hematoencefalică cu toate urmările defavorabile la nou născut. Însindromul Crigler-Najjar există o deficienţă aproape totală în UDP-glucuroniltransferază.Pacienţii cu această boală nu excretă bilirubina conjugată, sunt icterici şi de obicei mor în prima copilărie. Un alt aspect clinic major al deficienţei sistemului de glucoconjugare lanou născut este sindromul cenuşiu. Acesta apare după administrarea cloramfenicolului(inactivat prin glucuronoconjugare) la această vârstă.2.
Sulfoconjugarea
. Este probabil ca importanţă a doua reacţie metabolică dupăglucuronoconjugare. Enzimele implicate sunt sulfotransferazele prezente în citosol, în3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->