Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
13Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Keluarga

Keluarga

Ratings:

4.8

(1)
|Views: 1,979|Likes:
Published by nori_iza873963

More info:

Published by: nori_iza873963 on Feb 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2012

 
 
Friday, August 01, 2008
4.0 MENYATUKAN INDIVIDU DANKITARAN HAYAT KELUARGA
Pada permulaannya, kelihatan agak sukar untuk menyatukan individu dan kitaran hayat keluarga secaralebih mendalam. Alasannya adalah kerana, pada lahirnya peringkat-peringkat dalam kitaran hidup manusiaataupun individu selalunya adalah tidak selari danmenjadi pelengkap di dalam pembangunan sebuahkeluarga (e.g.,Ericson,1959; Levinson ,1978,1986;Sheehy,1977). Dua konsep kitaran hayat ini adalah unik disebabkan oleh jumlah orang yang terbabit didalamnya,kepelbagaian dalam setiap tugas yang dikehendaki dan juga perbezaan jantina. Walau bagaimanapun, perbezaandalam melihat kedua-dua kitaran ini berkemungkinanmenjadi tidak tepat dan berbeza daripadakemunculannya kali pertama.
 
Penekanan pertama kepada penyatuan kedua-dua kitaran hidup keluargadan individu adalah fokus di dalam setiap pertumbuhan dan perkembangan. Dalamkebanyakan pertumbuhan terdapat “perubahan besar dari aspek kesedaran ,kecekapan, dan ketulenan” ( Jourard &Landsman , 1980,p.238). Dalam kitaran individudan keluarga, pertumbuhan merupakan satu proses sedar yang melibatkan keberanianiaitu keupayaan untuk mengambil kira risiko-risiko tanpa mengetahui kesan yang tepat.Apabila merancang strategi dan aktiviti digariskan dan mencapai kejayaan sebagaisebahagian daripada pertumbuhan, orang-orang memahami masa lampau dengan lebihsempurna, tinggal dengan cergas dan sepenuhnya dan mempunyai visi yang lebih jelas.Penekanan kedua pula tentang kitaran hidup keluarga dan individu adalahhakikat bahawa kedua-dua boleh dilihat dari satu perspektif yang sistemik. Sistem-sistem teori menumpukan pada saling bergantungan bagi semua organisma hidup. Iaberdasarkan kepada hasil kerja Ludwig von Bertalanffy (1968) seorang ahli Biologi, yangmencadangkan bahawa untuk memahami sepenuhnya bagaimana satu makhluk hidupberoperasi ia adalah perlu untuk melihat saling berfungsi seluruh unit. Individu dankeluarga adalah lebih daripada bahagian terpisah yang mengubah mereka. Merekamerupakan keseluruhan satu sistem. Mereka adalah keseluruhan satu sistem,menjelaskan itu sendiri melalui sebuah organisasi , peraturan, dan corak-corak berulang.Oleh itu , apabila bekerja dengan individu-individu dan keluarga, pakar-pakar terapi perlumenegaskan bulatan kebersebaban, konsep bahawa tindakan-tindakan adalahsebahagian daripada “satu akibat rangkaian, saling mempengaruhi dan dipengaruhi olehorang lain “(Goldenberg&Goldenberg,1990,p;37). Idea ini ialah bertentangan bagikebersebaban linear yang mana kuasa dilihat sebagai menguasai satu arah dengansetiap tindakan mempengaruhi yang lain. Suatu contoh daripada kebersebaban linear adalah penembakan sepucuk pistol supaya berhimpit picu mengeluarkan mekanismetukul, yang kemudiannya puntures kartrij dan menyebabkan ia untuk menembak sebutir peluru.
Aspek penekanan ketiga tentang kitaran individu dankeluarga adalah idea bahawa mereka kedua-duanyaadalah saling melengkapi dan saling bersaing(McGoldrick&Gerson,1985). Orang di dalam lingkungansetiap kitaran melalui pengalaman yang mana merekaselalu dibesarkan. Contohnya, kanak-kanak memasukisekolah pada umur 5 hingga 6 tahun. Kebanyakan pasangan menjadi ibu bapa pada lewat usia 20s hingga30s. Tambahan pula, sebagai hasil interaksi dengan persekitaran mereka, kebanyakan daripada individu dankeluarga sedar akan kemahiran dan kebolehan mereka.
 
Oleh itu, hasil daripada bermain dengan rakan sebayasemasa remaja boleh menyedarkannya bahawa dia bukanlah seorang atlet berbakat seperti yangdifikirkannya sebelum ini. Begitu juga dengan ahlikeluarga akan lebih saling menghargai selepasmengharungi trauma semulajadi seperti gempa bumi,ribut, dan juga kebakaran ( Figley, 1989).Dalam alam persaingan, keperluan dan keinginanindividu di dalam keluarga dan keperluan keluarga untuk menampung keperluan sendiri selalunya adalah berbeza.Contohnya, ibu bapa mungkin mahu melawat kawan-kawan dan saudara mara sementara anak-anak merekaakan memilih untuk bermain. Konflik kedua melibatkanmemperkenalkan golongan muda kepada dunia. Kadang-kadang individu ini ragu-ragu untuk pergi danmenentang meninggalkan rumah ( Haley,1980).Akibatnya, kedua-dua golongan ini iaitu keluarga dananak-anak menderita.
4.1 Implikasi pengetahuan kitarankehidupan kepada kaunselor 
Terdapat beberapa kesan ataupun implikasi pusinganhidup yang berkaitan dengan kaunselor. Sesetengahnya

Activity (13)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Agung Tri Hatmoko liked this
halizawati liked this
Nisa Khairiah liked this
Zaila Asnida liked this
Asha Sakthi liked this
Azura Supok liked this
Maryana Othman liked this
anto8 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->