Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
drept civil drepturi reale

drept civil drepturi reale

Ratings:
(0)
|Views: 194|Likes:
Published by Vlad Matei
subiecte
subiecte

More info:

Categories:Types, Business/Law
Published by: Vlad Matei on Jan 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/08/2013

pdf

text

original

 
Patrimoniul 
Definitie !Totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care le are o persoana si care au valoareeconomica.Stiinta dreptului civil are ca obiect cercetarea raportului juridic civil privit ca o relatiesociala, reglementata de norma juridica civila si care contine urmatoarele elementestructurale
Subiecte
Continut
ObiectIn ceea ce priveste patrimoniul raporturilor juridice civile contin:
totalitatea drepturilor subiective civile si obligatii patrimoniale ( care au valoareeconomica sau pot fi evaluate in bani)
drepturile sau obligatii nepatrimoniale ( nu au continut economic).Pentru definirea notiunii de patrimoniu ne intereseaza numai drepturile si obligatiilesubiective civile care au continut economic ( valoare economica) Art 31 reglementeaza patrimoniul . mase patrimoniale si patrimonii de afectatiune( art 773 -791 NCC reglementeaza Fiducia ) Atr 32 Transferul intrapatrimonial Art 33 Patrimoniul profesional individual ( art 1941 – 1948 NCC referitor la lichidareasocietatii)
Clasificarea elementelor patrimoniului:
Daca drepturile si obligatiile cu continut economic isi pierd identitatea se integreazain patrimoniu astfel incat drepturile devin activul patrimonial si pasivul patrimonial :In activul patrimonial pot intra urmatoarele drepturi:
Dreptul de proprietate asupra unor bunuri
Dreptul de superficie asupra unui teren
Dreptul de uzufruct asupra unor bunuri , etcToate aceste drepturi sunt drepturi REALE.In pasivul patrimonial pot intra urmatoarele drepturi:
Dreptul de a se restitui suma imprumutata
1
 
Dreptul de a folosi bunul imprumutat de cineva
Dreptul de a primi pretul lucrului vandut cuiva
Dreptul de a folosi energia electrica in urma incheierii unui contract .Toate acestea reprezinta DREPTURI DE CREANTA sau drepturi PERSONALE.Din punct de vedere economic activul se imparte in :
Capital
VenituriCapitalul reprezinta expresia valorica a unor bunuri ce fac parte din patrimoniulpersoanei.Veniturile reprezinta resurse periodice care sunt realizate de o persoana si care facsa intre in patrimoniul acesteia valori apreciabile in bani.Din punct de vedere economic , pasivul patrimonial cuprinde datoriile, obligatiileevaluabile in bani pe care le are o anumita persoana . El cuprinde :
Obligatia de a da
Obligatia de a face
Obligatia de a nu face
Caracterele juridice ale patrimoniului 
1.Patrimoniul este o universalitate juridica ( o universalitate de drept)Consecintele acestui caracter sunt urmatoarele :a)Drepturile si obligatiile care alcatuiesc patrimoniul sunt legate intre ele ,formand un tot unitar : pot fi mai multe mase de bunuri in cadryl aceluiasipatrimoniu si carora sa li se aplice un regim juridic distinct.b)Drepturile si obligatiile cu continut economic sunt distincte de universalitateadica ea nu e modificata prrin schimbarile care se produc in legatura cuaceste drepturi si obligatii.
Patrimoniul este o universalitate de drept care exista independent de vointatitularului ei.
Universalitatea de fapt reprezinta situatia in care prin vointa titularului, mai multebunuri pot fi grupate si pot primi anumite destinatii.2.Orice persoana are un patrimoniu3.Patrimoniul este unic:
Fiecare subiect de drept are un singur patrimoniu care poate cuprinde mai multesau mai putine drepturi si obligatii.
2
 
4.Divizibilitatea patrimoniului. Patrimoniul este unic dar nu si indivizibil , nu toatecomponentele sale au unul si acelasi regim juridicPoate fi divizibil in mai multe categorii, grupe sau mase de drepturi si obligatii curegim juridic distinct, in raport cu scopul pentru care o astfel de divizare a fostrealizata.5.Netransmiterea patrimoniului prin acte juridice intre vii.Cursul 2In dreptul civil se considera ca patrimoniul are 3 functii:1.Permite si aplica gajul general al creditorilor chirografari.
2.
Permite si explica subrogatia reala cu titlu universal3.Permite si explica transmisiunea universala si cu titlu universal
(1)Creditorii chirografari 
-
au un drept de gaj general asupra patrimoniului debitorului lor in momentul incare creanta este exigibila , ei se pot indrepta asupra tuturor bunurilor mobilesi imobile , prezente si viitoare ce apartin debitorului lor . este consacrat in2324 cod civi. Potrivit alin. 1 „Cel care este obligat personal raspunde cu toatebunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantiecomuna a creditorilor sai „ . Ele servesc drept garantie comuna a creditorilor sai. Actele de dispozitie facute de debitori cu privire la bunurile din patrimoniu suntopozabile de la nasterea creantei pana la urmarirea bunurilor cu exceptia celor frauduloase care sunt sanctionate prin actiunea revocatorie sau pauliana.Obs : avand in vedere trasatura patrimoniului de a fi divizibil , dreptul de gajgeneral al creditorilor se generalizeaza si se restrange la acea grupa dinpatrimoniul debitorului in legatura cu care s-a nascut creanta. Art 2324 alin 3 C. civ : Creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu oanumita diviziune a patrimoniului, autorizata de lege, trebuie sa urmareasca maiintai bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale. Daca acestea nu suntsuficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urmarite si celelalte bunuri aledebitorului.textul general de la alin 2 si 4 isi gasesc aplicatii speciale in diferite materii,astfel :
potrivit art 353 C civ. Care reglementeaza urmarirea bunurilor comune , nu pot fiurmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti.Cu toate acestea , dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorulsau personal poate cere partajul bunurilor coimune , insa numai in masurasatisfacerii ( acoperirii) creantei sale .
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->