Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ultrasunetele referat

Ultrasunetele referat

Ratings:
(0)
|Views: 4,494|Likes:
Published by Ade

referat bun

referat bun

More info:

Published by: Ade on Jan 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2013

pdf

text

original

 
Ultrasunetele
Ultrasunetele
sunt vibratii mecanice cu frecvente mai mari de 20 000 Hz. Ele au deobicei intensitatea redusa.Ultrasunetele cu intensitate mare se obtin prin procedeeelectromecanice care se bazeaza pe fenomenul piezoelectric si / sau pe fenomenulmagnetostrictiune. Pot fi generate, de asemenea, cu fluiere. 
Proprietatile ultrasunetelor
:- nu sunt percepute de organul auditiv al omului;- se pot obtine si sub forma unor fascicule inguste;- transporta o cantitate insemnata de energie;- ele sunt puternic absorbite de substante in stare gazoasa.Delfinii, balenele, liliecii etc. comunica si se orieneaza prin emiterea si receptionareaultrasunetelor. Pentru a alunga sau chema cainii sunt folosite fluiere cu ultrasunete.Sonarul sau hidrolocator, este un aparat destinat descoperirii si determinarii de lasuprafata a pozitiei obiectelor (epavelor)aflate sub apa, functionarea sa fiind bazata pefenomenul de reflexie a undelor ultrascurte. Una din primele functii a fost determinareaadâncimii (distantei pâna la fundul apei). Este folosit pe larg in navigatie si la pescuitulindustrial. Navele militare le au in dotare pentru supravegherea situatiei subacvatice in special pentru depistarea submarinelor sivice-versa - submarinele folosesc sonarele pentru a evitao eventuala apropiere de locuri periculoase si pentru a determinadirectia si distanta spretinta. Unul din posturile importante pe submarin este cel hidroacustic.Sonarele moderne utilizeaza o frecventa normala de lucru de 100 kHz dar, datoritacerintelor diferite privind utilizarea acestora, au fost concepute si sonare cu frecvente de50 kHz sau de 500 kHz, acestea din urma oferind o rezolutie mai inaltasi detalii mai fine.
Aplicatiile ultrasunetelor:
-pe baza fenomenului de cavitaţie se pot curaţi piese metalice, cazane, se pot perfora sautăia metale;-având în vedere ultrasunetele pot distrugemicroorganisme, ele se utilizează la prepararea serurilor şi vaccinurilor, la sterilizarea şi conservarea alimentelor;-datorită încalzirii locale pe care o produc când cad pe ţesuturile organismului, ele se potfolosi pentru tratamentul unor nevralgii.
Aplicatii in medicina
Ecografia medicala
utilizeaza undele ultrasonore produse de o sonda cu dublu rol: de emitator si de receptor.Frecventele utilizate depind de organele sau testuturile biologice de sondat. Astfel, pentruinima si abdomen frecventa este cuprinsa intre 2MHz si 3MHz, in pediatrie sau pentruorganele mici se foloseste frecventa de 6MHz, iar in oftalmologie frecventa variind intre8MHz-10MHz.
 
In cardiologie
, ecografia 2D permite evaluarea caracteristicilor dimensionale ale inimiiin functionare: diastola si sistola, iar ecografia T.M. (timp-miscare) permite studiulmiscarilor ventriculare si diagnosticarea anomaliilor valvelor.
In oftalmologie,
ultrasunetele sunt utilizate pentru operarea cataractei prin phakoemulsificare (tehnica Kelman). Cristalinul distrus de ultrasunete este aspirat siinlocuit imediat cu un implant suplu.
In estetica medicala
,
 
ultrasunetele cu frecventa de 1MHz permit tratarea unor degradariale pielii prin stimularea circulatieisi a metabolismelor celulare, cresterea secretiei decolagen si elastina a pielii.
Animale
care folosesc ultrasunetele
:
 
Aplicatii ultrasonografice
Ultrasonograful
, mai bine cunoscut drept ecograf, are o gamă largă de utilizări înmedicina exploratorie. Cea mai cunoscută aplicaţie este desigur ecografia care se face pe perioada sarcinii, folosită pentru observarea morfologiei fătului şi monitorizarea evoluţieiacestuia.Ultrasonografia are înmult mai multe aplicaţii: ecografia cardia,investigaţiile hepatice etc. Se pot efectua ecografii Doppler ale vaselor de sânge, de pildăale unei artere carotide.
Ultrasonografia (ecograful)
– se bazează pe ultrasunete, cu frecvenţe cuprinse între 1 şi15 MHZ. Cu ajutorul ei se obtin date extrem de valoroase in ceea ce priveste diagnosticulsi tot cuajutorul ei se pot urmari si efectele tratamentelor aplicate. O numimultrasonografie generala deoarece cu ajutorul ei putem aborda un numar imens deafectiuni. Iata cateva domenii in care folosim ultrasonografia in centrul nostru medical,atat indiagnostic cat si in urmarirea tratamentelor de recuperare medicala aplicate :•Ultrasonografie ( Ecografie ) abdominala•Ultrasonografie ( Ecografie ) de articulatii•Ultrasonografie ( Ecografie ) de parti moi•Ultrasonografie ( Ecografie ) tiroidiana•Ultrasonografie ( Ecografie ) mamara•Ultrasonografie ( Ecografie ) de analiza a vaselor de sangeFenomenul este următorul: ultrasunetele pătrund în interiorul organismului pe lanivelulgâtului şi apoi sunt reflectate de orice zonă de graniţă între ţesuturi întâlnită îninteriorulorganismului. Timpul care trece până energia reflectată se întoarce la transducer este folosit pentru a calcula adâncimea respectivei zone de graniţă între ţesuturi îninteriorulorganismului pacientului.Folosind un număr mare de transducere în componenţa echipamentului, se poate obţine oimagine a structurii scanate. Chiar şi efectul Doppler este utilizat în tehnologia de scanarecu ultrasunete, de pildă pentru a monitoriza fluxul sanguin în interiorul unei zone aorganismului pacientului.O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce oimagine deorgane si alte structuri abdominale. Uneori, o ecografie este dispusa pentru o evaluaredetaliata a unui anumit organ, cum ar fi ecografie rinichi sau a unei anumite zone, cum ar fi ecografie pelvina.Ecografia utilizeaza un fascicul de ultrasunete emis de sonda pe care medicul o misca pecorp, fascicul care strabate cu viteze diferite tesuturi diferite. In contact cu tesuturilesiorganele explorate, fascicolul emis este reflectat, recaptat de sonda si tradus cuajutorulunui program in imagini afisate pe un monitor. Deoarece foloseste in explorareaorganelor ultrasunete, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent deorganulanalizat sau de durata examinarii.
Ultrasonografia oftalmică
este una dintre cele mai utile metode de diagnostic pentruevaluarea structurilor intraoculare şi orbitare, în special în prezenţa mediilor oculareopace.Ecografia sau ultrasonografia este o tehnică ce foloseşte unde acustice cu înaltă frecvenţă pentru a crea imaginea ţesuturilor .

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Cozma Ramona liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->