Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Cele mai spectaculoase cratere din lume

Cele mai spectaculoase cratere din lume

Ratings: (0)|Views: 11|Likes:
Published by edut
geografie
geografie

More info:

Published by: edut on Jan 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2013

pdf

text

original

 
Cele mai spectaculoase cratere din lume
Avem aici, pe Pamant, la dispozitia noastra, zeci de dovezi incontestabile ale faptului ca planeta ne-a fost vizitata, in repretare randuri, de extraterestri. Nu, nu este vorba despre“omuletii verzi” din povestiile stiintifico-fantastice, ci de urmele formarii SistemuluiSolar: meteoritii si asteroizii care si-au gasit cimitirul pe Pamant. Majoritatea craterelor ce servesc drept amintiri ale impactelor cu Terra s-au erodat pe parcursul succedariierelor geologice, integrandu-se armonios in natura.
Craterul Meteor, din Arizona, SUA
Localizat in estul Flagstaff-ului, la o distanta de aproximativ 65 kilometri fata de acesta,craterul Meteor, cu un diametru de 1.220 metri si adanc de 180 metri, isi datoreazaimpresionantul aspect selenar atat varstei relativ mici, de aproximativ 40.000 de ani, catsi climatului arid din desertul Arizonei de nord, in care este situat. S-a estimat ca autorulcraterului, meteoritul Canyon Diablo, alcatuit, in principal, din nichel-fier, avea undiametru de aproximativ 50 metri si cantarea in jurul a 150.000 de tone. Craterul Meteor este, poate surprinzator, proprietate privata si se afla in posesia familiei Barringer incadin anul 1903. Turistii care il viziteaza sunt taxati cu 15 dolari la intrare de Meteor Crater Enterprises, iar un centru pentru vizitatori de pe marginea craterului ofera prezentarimultimedia si ocazia de a analiza de aproape fragmente meteorice din fier, gasite la fatalocului.
 
Craterul Wolfe Creek, Australia
La fel ca Meteor Crater din Arizona, Wolfe Creek isi datoreaza starea de buna prezervareatat varstei, de circa 300.000 de ani, cat si mediului australian uscat. Abordand craterul pesol, vizitatorii trebuie, intai, sa se catere pe o margine inalta de 25 de metri, inainte de acobori pe podeaua acoperita de nisip a craterului, aflata la 50 de metri sub aceasta bordura. Atat fragmentele de fier oxidat din meteorit cat si sticla formata prin topirea
 
nisipului la impactul cu acesta, au fost gasite in craterul Wolfe Creek, larg de 800 demeteri, atestandu-i originile astronomice. De asemenea, centrul craterului este impregnatde un miez din ghips, un mineral de culoare alba, ce retine apa si care permite crestereaarbustilor si a vegetatiei intr-un desert, altfel, neospitalier acestui gen de fenomene.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->