Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ingrijirea pacientei cu ovar polichistic

ingrijirea pacientei cu ovar polichistic

Ratings:
(0)
|Views: 1,156|Likes:
Published by Carmen Simion

ingrijirea pacientei cu ovar polichistic

ingrijirea pacientei cu ovar polichistic

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Carmen Simion on Jan 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2015

pdf

text

original

 
OVARUL POLICHISTICCauze
Cauza dezechilibrului hormonal care apare in sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cuacest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala.Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltareasindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada detimp se pot dezvolta multiplii chisti pe ovare (ovare polichistice).
Simptome
Multe din simptomele sindromului de ovar polichistic se dezvolta gradat iar la inceput pot fi confundate cu alte probleme medicale. Pot apare numai cateva simptome sau maimulte.
Simptome precoce
Simptomele precoce ale sindromului ovarului polichistic includ:- mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sauabsentamenstruatiei.Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cuaceste sindrom-sangerari vaginaleanormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindromal ovarului polichistic - cresterea parului in exces (hirsutism) pe fata, piept, spate, abdomen,degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului- probleme ale tenului, cum ar fiacneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului siaxilar - depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate demultele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea.
Simptome tardiveSimptomele care se pot dezvolta gradual includ:
- durere in partea de jos a abdomenului si in pelvis (durere pelvina cronica)- crestere ponderala sau obezitatein partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri). Aceasta este cunoscuta ca obezitate de tip android si este legatade cresterea nivelelor de hormoni masculini (testosteron)-infertilitate - simptome de rezistenta la insulina, care creste riscul de dezvoltare a diabetuluila femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7% si 10% au diabet zaharat de tip 2. Unele simptome sunt legatede rezistenta la insulina cum ar pliuri ale pielii si pete negricioase pe piele (acantosisnigricans) si cresterea in greutate in partea superioara a corpului- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)- caderea parului de tip masculin si subtierea firului de par (alopecie).Majoritatea femeilor cu sindromul ovarului polichistic se prezinta la consult medical pentru un simptom specific, nestiind ca au acest sindrom. Cele mai frecvente motive pentrucare femeile se prezinta la medic sunt:- probleme menstruale- crestere in exces a parului (hirsutism)- infertilitate- crestere ponderala sau obezitatein partea superioara a corpului. Exista o serie de afectiuni si boli care au simptome similare cu cele ale sindromului deovar polichistic. Acestea sunt:- nivele crescute de prolactina
1
 
- un exces al hormonilor suprarenalieni. Acest nivel crescut poate fi prezent de la nastere(hiperplazie adrenala congenitala) sau poate apare la adult, determinand cicluri menstrualeneregulate si crestere in exces a parului (hirsutism)-sindromul Cushing- tumori ale ovarului sau a glandei suprarenale care produc hormoni masculini- probleme ale tiroidei cum ar fitiroidita autoimuna,hipotiroidiasauhipertiroidia -tulburari legate de alimentatie.Cicluri menstruale mai regulate pot apare la femeia care se apropie de menopauza. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. Totusi, istoricul de sindrom al ovarului polichistic poate creste pe termen lung riscul pentru hipertensiune arteriala, boli cardiace,diabet saucancer endometrial.
Mecanism fiziopatogenetic
Sindromul ovarului polichistic interfera cu ovulatia normala rezultand un nivel crescut alhormonilor masculini care determina multe din simptomele sindromului.Ovulatianeregulatadetermina cicluri menstruale neregulate. Productia anormala de insulina si problemelemetabolice contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.Cresterea hormonilor masculini (androgeni) in sindromul ovarului polichistic duce la acnee sila cresterea anormala a parului (hirsutism). Multe din femeile cu acest sindrom au multi chisti pe ovare (ovare polichistice). Un ovar polichistic poate fi de 3 ori mai mare decat un ovar normal.
Sindromul ovarului polichistic poate creste riscul de a dezvolta alte conditii siboli de-a lungul timpului, cum ar fi: - probleme de reproducere.
 
Acestea ar putea fi:
-sangerari menstruale neregulate-avort spontan -preeclampsie-infertilitate - hiperplazie endometriala-cancer endometrial.- probleme metabolice. Acestea pot include:-rezistenta la insulina -diabet gestational -sindrom metabolic-diabet de tip 2-obezitate.  - probleme cardiovasculare. Sindromul ovarului polichistic poate creste riscul pentru unele probleme cardiovasculare cum ar fi:- boala arteriala coronariana sauinfarct miocardic - presiune arteriala crescuta (hipertensiune)-colesterol crescut-ateroscleroza.  Femeile cu sindromul ovarului polichistic au un risc mai crescut pentru apneea in somn decatfemeile fara acest sindrom.Cercetarile nu au determinat daca sindromul ovarului polichistic creste riscul pentrucancer de san saucancer ovarian.
Factori de risc
Factorul principal pentru sindromul ovarului polichistic este un istoric familial alacestui sindrom. Surorile si fiicele femeilor cu acest sindrom au 50% sanse sa dezvolte boala.Un istoric familial poate creste riscul pentru acest sindrom deoarece exista o relatie stransaintre diabet si sindromul ovarului polichistic. Cercetarile continua in ce priveste acest factor 
2
 
de risc. Folosirea pe termen lung a unui tratament antiepileptic numit valproat poate cresteriscul de a dezvolta sindromul ovarului polichistic.
Expectativa vigilenta
Expectativa vigilenta nu este recomandata cand se suspecteaza sindromul ovarului polichistic. Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni complicatiile cum ar fi problemele de reproducere, metabolice sicardiovasculare.
Medici specialisti recomandati
Medicii care pot diagnostica si trata sindomul ovarului polichistic sunt:- ginecologi- obstetricieni- medici de familie- internisti- endocrinologi- endocrinologi specializati in reproducere.
Investigatii
Daca femeia are mai putin de 8 menstruatii in ultimul an, in afara situatiilor cand esteinsarcinatasaualapteaza, este necesar sa consulte un medic pentru evaluarea sindromului ovarului polichistic sau a altor probleme hormonale. Sindromul ovarului polichistic are o paleta larga de simptome ce nu pot fi diagnosticate cu un singur test.Medicul va face o anamneza medicala si un examen fizic. Anamneza include intrebari despreciclurile menstruale si stilul de viata, incluzand alimentatia, modificarile in greutate,activitatea fizica, modul de a se descurca cu stresul, dar si intrebari despre istoricul familial si  problemele endocrine. Examinarea fizica include un examen al pelvisului, un examen bimanual al pelvisului, pentru a determina daca ovarele sunt marite sau au structuraanormala.
Examinarile si testele pentru diagnosticarea sindromului pot include:
- calcularea indexului de masa corporala, care se bazeaza pe inaltime si greutate;- teste de biochimie pentru determinarea functionarii rinichilor, ficatului si a niveluluiglicemiei;-gonadotropina corionica umanapentru a confirma sau a exclude o sarcina- nivelul de hormoni masculini (testosteron) pentru a determina cauza cresterii in exces sauanormal a parului (hirsutism)- hormonii glandei suprarenale, cum ar fi dehidroandrosteron sulfatul sau 17-hidroxiprogesteron pentru a verifica daca nu exista probleme ale suprarenalei care sadetermine simptomele-colesterolulsitrigliceridele  pentru a verifica nivele anormale ale lipidelor.
Alte teste pot include:
-testul de toleranta la glucoza  pentru a masura abilitatea organismului de a folosi glucoza - nivelul de insulina pentru a determina posibilitatea organismului de a produce insulina- testarea nivelului de  prolactina, cauza absentei ciclurilor menstruale sau ainfertilitatii - teste pentru tiroida, incluzand hormonul stimulator al tiroidei pentru a determina o tiroidasupra sau subactiva. O ecografie transvaginala poate fi facuta pentru a evalua simptome cumar fi durerea in pelvis, dar nu este necesara pentru diagnosticarea sindromului ovarului polichistic. Un ovar cu multiple chisturi (ovar polichistic) este de obicei marit si are opt saumai multe chisturi, care apar la ecografie dispuse liniar, ca intr-un colier. Multe din femeile cu acest sindrom vor avea chisturi pe ovare la un moment. Totusi, unele femei fara sindromulovarului polichistic pot avea un aspect ecografic de ovare polichistice si unele din femeile cuacest sindrom nu au ovare polichistice. Astfel ca ecografia nu este necesara pentruconfirmarea diagnosticului.
3

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
Raluca Elena liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Adriana Redeleanu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->