Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gyereknevelés a pigmeusoknál

Gyereknevelés a pigmeusoknál

Ratings: (0)|Views: 8 |Likes:
Published by gezarol
Egy kutató leírásai a természeti nép nevelési szokásairól
Egy kutató leírásai a természeti nép nevelési szokásairól

More info:

Categories:Types, Research
Published by: gezarol on Feb 04, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

 
A csodálatos Pigmeus gyermeknevelési modell
Írta: Ushanda io ElimaEredeti cím:
 A Pygmy Model for Beautiful Parenting
 
Jean-Pierre Hallet egyszer azt mondta nekem, hogy az Efe Pigmeusokból „teljesmértékben hiányzik az agresszió”. Vajon ez igaz lehet? Mivel azonban Hallet szinteegész gyermekkorát az „Efék” közt töltötte egyenlítői Afrikában, s mivel több minthatvan éve él együtt velük, úgy gondoltam, hogy ő biztosan tudja.
 
Mivel pedig az emberi agresszivitás egyre inkább veszélyezteti életünket, mindközvetlen környezetünkben, mind pedig globális szinten, úgy tűnt érdemes utánajárniennek az állításnak. A válasz arra a kérdésre, hogy az emberek valóban a génjeikbenhordozzák-e az erőszakot, mint ahogy azt néhányan állítják, nagy jelentőséggel bír ahozzánk hasonló békeharcosok számára. Az egyének, ill. a nemzetek közti agresszióalapvető okainak nagy jelentősége van az emberi erőszak megelőzéséért ésfelszámolásáért folytatott küzdelemben. Ugyan nem tápláltam hiú reményeket, deúgy éreztem, hogy ezek az első kézből gyűjtött információk talán valós reménytnyújthatnak egy boldogabb világ felé.
 
Érdeklődésem az afrikai Pigmeusok iránt az 1960-as években kezdődött, amikor elolvastam
 Erdőlakók (The Forest People)
című könyvet Colin Turnbull-tól, aki aMbuti Pigmeusokkal élt három éven keresztül. A 60-as évek végén részt vettemTurnbull előadássorozatán is a Természettudományi Múzeumban New York Cityben.
 
Az 1970-es években a kaliforniai Berkeley Egyetemen hallottam először Jean-PierreHallet-et beszélni az Efe Pigmeusokról. Akkoriban ezen bennszülött afrikai törzsről1972-ben készült dokumentumfilmjét mutatta be. Később aztán elolvastam Halletkönyvét,
 Pygmy Kitabu
címmel. Hallet kora gyermekkorától kezdve élt együtt akulturálisan teljesen elszigetelt Efe Pigmeusokkal. Megdöbbentő módon ábrázoltaezen erdőlakó emberek vidám életstílusát, amely kölcsönös bizalmon ésegyüttműködésen alapul.
 
Így tehát nagyon örültem, amikor találkozhattam Jean-Pierre Hallet-tel malibuiotthonában. Hat láb, négy inch magas, amely messze nem Pigmeus méret és nagyszenvedéllyel beszél. Jobb karját akkor vesztette el, amikor dinamittal halászott aTanganyika tónál, hogy éhező afrikaiakat etessen Dél-Mossiban. Hallet-et „a 20.század egyik legjelentősebb férfijának” is nevezték. Ő az egyetlen fehér ember, akit aBwame Titkos Társaság tagjává választott, s aki vértestvére a Lega, Tutsi és Nandetörzseknek egyaránt. Emellett beavatott Maszáj harcos is.
 
Hallet úr eredetileg belga származású, de hat hónapos korában a zairei Ituri erdőbeköltözött, ahol művész édesapja akkoriban élt. Hallet elmondta, hogy tulajdonképpenaz Efe Pigmeusok nevelték fel. Mezítláb, ágyékkötőben járt és mindent úgy csinált,ahogy ők. Mind a mai napig ellátogat hozzájuk minden évben.
 
 
A következő beszámoló a Pigmeusok életéről egyaránt merít Hallet-tel valótalálkozásomból, valamint Colin Turnbull elbeszéléseiből. A történetből egy, azemberi kapcsolatok tiszteletben tartásán alapuló társadalom képe rajzolódik ki.
Nemi érettség és Terhesség
A Pigmeusok tisztában vannak a szexualitás és a fogantatás közti kapcsolattal, ahogyazt Hallet egyik találkozásunk során elmondta, és a házasság előtti szexuáliskapcsolat teljesen elfogadott. Ha egy lány teherbe esik, mindig tudja, hogy ki az apa,mivel az a szokás, hogy egyszerre csupán egy szeretőt tartanak. Amennyiben a pár össze akar házasodni, akkor megtehetik. Ha úgy döntenek, hogy nem, akkor sok máskérő jelentkezik a várandós asszonynál, mert a gyermekek igen fontosak és értékesek a törzs számára.
 
Születés
Hallet, elmondása szerint több mint 500 Pigmeus és más afrikai gyermeket segítettvilágra. A Pigmeusok vajúdása állítása szerint igen rövid, természetes és könnyedmég elsőszülő anyák számára is. Mindez pedig annak ellenére, hogy a Pigmeus babák, arányaikat tekintve, a világ legnagyobb újszülöttjei. Egy 80 font súlyúPigmeus anya például 8 font súlyú újszülöttnek ad életet, amely saját testsúlyának egy tizede. Ez egy 130 font súlyú anya esetén 13 font súlyú újszülöttet jelentene.Amikor a magzatburok megreped, az anya szól a két bábaasszonynak, akik aztánközrefogva elkísérik a folyóhoz. „A vajúdás közben”, így Hallet, „folyamatosan járkál, énekelget és jókedvű”.
 
Amint a folyóhoz ér a terhes asszony leguggol egy lapos szikla fölé. A bábaasszonyok két oldalról tartják, s együtt sóhajtoznak vele a „az eggyé váláshihetetlen erejű érzésével” – ahogy Hallet fogalmazott. „Aztán egy pillanatramindannyian megpihennek” mesél Hallet „és aztán látható, ahogy a kisbabaelőbújik.”Az egyik bábaasszony azután rövid időre fejjel lefelé lógatja az újszülöttet, lemossa afelsőtestét, hogy megbizonyosodjék arról, hogy a baba rendesen lélegzik, s visszaadjaa gyermeket az anyjának. A másik bábaasszony pedig fogaival megkeresi aköldökzsinór legkeskenyebb részét, néhány centiméter távolságra a gyermek hasától.„Ez az a pont, ahol a köldökzsinór elszakadna a gyermek súlyától, amennyiben agyermek egy álló anya méhéből esne ki” teszi hozzá Hallet. A bába nagyon lassanelharapja ezt a keskeny részt, és aztán gyengéden összenyomja a zsinórt ujjaival. Ezáltalában nagyon kis vérzéssel jár.
 
Gyermekének születésekor az anya a következő dalt énekli Hallet szerint:
Szívem tele örömmelSzárnyal és énekelAz erdő fái alattOtthonunk és anyánk az erdőHálómmal elkaptamEgy kis madarat
 
Egy nagyon pici madaratSzívem is fogságba esettA hálóban a kis madárral együtt
 
A születés során az apa távol marad. A szülés a nők dolga. A szülés után, amikor azanya és az újszülött visszatér levélkunyhójukba, az apa eljön hozzájuk és engedélytkér a belépéshez. Ezután pedig összecsaphatja a tenyerét és hálát adhat a feleségének nagyon várt gyermekük világrahozataláért.
 
Az újszülött gondozása
Hallet szerint nincs kötődési szertartás, de van kötődés – „mint a gyümölcs az ághoz” – egyfajta fizikai ragaszkodás nagyjából az első év során. Ezen első év során azújszülöttet „soha nem választják el az anyjától”. Hallet szerint ez lehet az egyik okaannak, hogy a Pigmeus csecsemők ritkán sírnak. A Pigmeus babák szemmel láthatóan jól érzik magukat. „Valamennyi igényüket kielégítik,” teszi hozzá. Azon ritkaesetekben, amikor a gyermek mégis felsír, az csupán néhány pillanatig tart, mertkívánságának azonnal eleget tesznek. Ez gyakran jelent szoptatást, amely egyben agyermek közelség és figyelem iránti igényét is kielégíti, a táplálékkal együtt.Hallet megfigyelte, hogy a gyermeket általában elől hordják, s csak ritkábban a háton.Bármely pozíció legyen is, a Pigmeusok fontosnak tartják a bőrfelületek érintkezését,s ezért a meztelen csecsemő az anya fedetlen testfelületével érintkezik. Ha melegebböltözékre van szükség, akkor az anya a ruhát mindkettejük köré veszi fel, nem pedigközéjük. Ez az állandó érintkezés végig fennáll az első hat hónap során. Az anyaazonban ezt követően is sokszor megérinti a csecsemőt, s a szoptatást is addigfolytatja, amíg a baba igényli.
 Az első évben a babát  soha nem választják el anyjától 
Hallet beszámolója szerint a Pigmeus babák kb. öt évig szopnak. Ha marad elég tej azújszülött után, akkor a soron következő csecsemő következik, utána pedig az őtkövető. Sorrendben mindig az újszülött az első.
 
Hallet hozzáteszi: „Néha láthatjuk a gyerekeket játszani, például íjjal és nyíllal.Ilyenkor a játékot megszakítva odamennek anyjukhoz, megfogják a melleit ésszopnak egy kicsit… és még mindig örülnek néhány csepp anyatejnek.”
 
Hallet megjegyzi ugyanakkor, hogy a sok gyermekkel rendelkező nők mellei néhateljesen laposak, s leérnek egészen a derekukig. Véleményem szerint ezt a szoptatás,a fizikailag aktív életvitel és a melltartó hiánya együttesen okozza. Az effajta „lógómellek” talán taszítóan hatnak a modern felfogás szerint, de a Pigmeusok számára ezegy jó jel, mint megtudtam, mert arra utal, hogy a nő sok gyereket szoptatott már. Ahosszabb szoptatási idő egyben természetes születésszabályozással, és a gyerekek közti egészséges korkülönbség kialakulásával is jár.
 
Hallet szerint a Pigmeusok számára a melleknek nincs köze a szexuálisstimulációhoz, s nem is használják a melleket az erotikus előjáték során. A mell

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->