Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
8Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Proteze dentare

Proteze dentare

Ratings:
(0)
|Views: 3,903|Likes:
Published by YoanaMitroi

More info:

Published by: YoanaMitroi on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

 
Proteze dentare
Protetica dentara
este specialitatea stomatologica ce se ocupa de diagnosticul,tratamentul, reabilitarea si mentinerea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar al pacientului prin inlocuirea dintilor si tesuturilor maxilo-faciale pierdute cusubstitute artificiale - proteze.In functie de tipul structurilor inlocuite, protetica este impartita in
protetica dentara
-restaurarea arcadelor dento-alveolare si
protetica maxilo-faciala
- protezarea altor structuri ale aparatului dento-maxilar.Totodata, protetica dentara este impartita in: protetica dentara fixa, protezareamobilizabila a edentatiilor partiale, protezarea mobilizabila a edentatiilor totale si, mainou, protetica pe implanturi. Cu cateva exceptii, protezele dentare sunt in general pieserigide, realizate in afara cavitatii bucale, in laboratorul de tehnica dentara.
Serviciile de protetica dentara
includ:• Proteza mobila totala - maxilara si mandibulara;• Proteza mobila partiala - acrilica, scheletata, mobilizabila;• Ajustare, reparatie si captusire proteze mobile;• Overlay;• Proteza mobila provizorie;• Conditionare tisulara;• Supraproteza;• Proteza maxilo faciala;• Proteza fixa - corp de punte, element de agregare;• Lucrari protetice pe implant.
 
Ce sunt protezele dentare?
Autor:
Daniela Anehei
 Protezele dentare sau "dintii falsi" 
sunt proiectati pentru a inlocui dintii lipsa. Acestea seaplica persoanelor carora le lipsesc cativa dinti si celor care si-au pierdut toti dintii. Deasemenea, protezele dentare arata si se comporta la fel ca si dintii naturali, dovedindu-sea fi o alternativa eficienta.O
 proteza dentara
reprezinta un set de dinti falsi atasati pe o placa de plastic sau demetal, care se potriveste in interiorul gurii.Indiferent de cauzele pierderii dintilor (boli parondontale, carii, accidente, etc), lipsaacestora poate avea consecinte pe termen lung. Se intampla ca ceilalti dinti sa sedeplaseze din pozitia normala si sa fie nealiniati. Ceilalti dinti situati langa spatiile goalevor incepe sa se deformeze si pot provoca probleme cu muscatul si mestecatulalimentelor. In plus, dintii ofera forma si tonus obrajilor, iar lipsa lor dau un aspectscufundat si tras, ceea ce imbatraneste considerabil persoana afectata.De asemenea, maxilarul incepe sa-si piarda din densitatea osoasa. Acest lucru se intampla pentru ca radacinile dintilor ajuta la mentinerea tesutului osos, ca parte a procesului derestaurare/reinnoire celulara. Acest proces implica substante nutritive vitale care sedeplaseaza prin intermediul canalelor dentare si ajuta la stimularea regenerarii oaselor.Totusi, dacasuferiti oextractie si nu se inlocuieste dintele atunci va rezulta o "atrofieosoasa"; tesutul osos incepe sa scada din cauza lipsei de substante nutritive esentiale. Deaceea este foarte important sa cautati cat mai curand posibil un tratament.Daca lipsesc doar o pereche de dinti, atunci sunt indicate implanturile dentare. Acesteasunt tije de titan care actioneaza ca radacina a unui dinte, fiind inserate in osulmaxilarului. Odata ce s-a integrat in maxilar impreuna cu un atasament special ca un stalpde sprijin, medicului va fixa apoi coroana dintelui.Astazi, exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale sau partiale.
I. Proteze dentare totale sau complete.
Acesti dinti falsi sunt proiectati pentru inlocuirea tuturor dintilor ce lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Este un tip de proteza este structurata pentru a fi purtata la o lunadupa extractiile dentara.
a.
 
 Proteza totala conventionala
este plasata in gura dupa ce toti dinti au fost extrasi sitesuturile gingivale sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura cateva luni).
b.
 
 Proteza totala imediata
este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. Inavanpremiera, medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Acest tip de proteza are avantajul ca pacientul nu va ramane fara dantura timp indelungat, iar dezavantajul este ca trebuie "captusita" la cateva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osului seremodeleaza pe masura ce se vindeca. In acest fel proteza nu isi pierde stablitatea.
 
II. Protezele dentare partiale
Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber de catre cativa dinti. Exista douatipuri de proteze dentare: fixe si mobile.
a.
 
 Proteza dentara fixa
este cunoscuta sub denumirea de "punte dentara" care esteconsolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila si arata natural,dar costul acesteia este putin mai ridicat decat al unei proteze mobile.
b.
 
 Proteza mobila
este de obicei fixata/legata de ceilalti dinti printr-o clema metalica.Aceasta se poate stabiliza pe si in afara dintilor. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de "manuit" decat versiunea fixa.Un alt tip de proteza este "supraproteza" - o proteza totala/completa care este inserata ingura si care acopera dintii ramasi sau implanturile dentare.
Din ce este realizata o proteza dentara?
Autor:
Daniela AneheiProtezele dentare sunt aparate special create pentru a inclocui unul sau mai multi dintilipsa. Tipul de proteza este dat de materialul folosit in construirea acesteia, precum sitipul de edentatie al pacientului.Majoritatea protezelor dentare sunt fabricate dintr-o combinatie din rasina acrilica, portelan sau alte materiale care seamana cu dintii.Protezele dentare de portelan arata mult mai natural si sunt folosite in cazul in care portelanul nu contrasteaza cu dintele natural si previne deteriorarea. O proteza dentaracompleta ia mai multe saptamani de fabricatie.Procesul consta in:- luarea unor amprente

Activity (8)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Lia Liush liked this
Lia Liush liked this
Gibran Dani liked this
vasiletripon liked this
Anica Andreea liked this
Raluca Georgiana Rusu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->