Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Punim seminarik - Koncepti i drejtsis te Platoni

Punim seminarik - Koncepti i drejtsis te Platoni

Ratings: (0)|Views: 1,953 |Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Punim seminarik - Koncepti i drejtsis te Platoni
Punim seminarik - Koncepti i drejtsis te Platoni

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/20/2013

pdf

text

original

 
1
UNIVERSITETI I PRISHTINËS
 
Fakulteti filozofik 
Departamenti i
Shkencave Politike
 
Punim Seminarik  
Lënda
: Filozofia Politike
 
Tema:
 
Teoria e Drejtësisë së Platonit
 
Studentë
t: Profesori: Ramush MAVRIQI Bujar MEHMETI
Enis REÇICA
 Asistenti: Blerim LATIFI Meriton VITAKU
 
2
PËRMBAJTJA
 
Hyrje
 
………………………………………………………………………
.
…...1
Sistemi politik në Greqinë antike
 
…………………………………….....2
 
Demokracia
 
……………………………...……………………….…
..2.1
Organizimi administrative
 
…………………………….…………
..2.2
Lindja e teorisë së drejtësisë së Platonit
 
………………………………..
3
Rrethanat dhe kushtet (arsyet)
……………………………
.
………
3.1
Shteti (Republika)
 
………………………………………………
.
………
......4
Filozofia e shte
tit të drejtë
…………………………………
.
….
.......4.1
 
Drejtësia dhe padrejtësia
 
…………………………………………
..4.2
Apologjia
 
………………………………………………………...…….
...
……
5
Fja
limi në gjykatë
 
………………………………………..…………
5.1
Kritoni
 
……………………………………………...…………………….
...
…6
 
Bindja ndaj ligjeve
 
………………………………………
.
…..……
.6.1
Anët poz
itive dhe negative
të metaforës së drejtësisë së Platonit
.
……....
.........................................7
Konkluzion
 
………………………………………………………………
......8
 
3
1.
 
HYRJE
Dy gj
ëra janë karakteristike tek njerëzit e mdhenjë: e din se ku e kan destinacionin
dhe e dyta,
ai është në gjendje ta bind popullin të rrugëtoj me të. I tillë ishte
edhe Platoni,
ai dinte qfar po bënte
,
edhe pse i kundërshtuar nga njerëzit dhe rrethanat e kohës, pavarësisht kësaj, ai ishte edhe në gjendje që
 
nëse bashkohësit e ti, ndoshta, nuk mundi ti bindëte, por tani, ai me idet dhe me filozofinë e të menduarit, gjendet në të gjitha librat efilozofisë politike.
 
 Në
ëtë
punim seminarik ne
do të mundohemi të shtjellojmë
 
teorin e drejtë
sis
ë
 
Platonit, e cila ka një rëndësi të veqantë si në aspektin filozofik po ashtu
 
edhe në atë tëndërtimit dhe rregullimit të shtetit.
Platoni
ë
sht
ë
nj
ë
ri nd
ë
r filozof 
ë
t e par
ë
politik 
ë
,m
ë
simet e t
ë
cilit jan
ë
aktuale edhe sot, pas
afër 
2500 vitesh nga shfaqja e tyre. Bile,aktualiteti i tyre n
ë
disa raste tani
ë
sht
ë
m
ë
i madh sesa n
ë
koh
ë
n kur ka jetuar vet
ë
 Platoni.
Sokrati, në idet e të cilit u bazu edhe Platoni,
e kuptonte drejt
ë
sin
ë
individuale sivirtyt t
ë
 
ç
do gj
ë
 je
. Kjo teori luan rol kyq n
ë
studimin e drejtesis
ë
 
së Platonit,
n
ë
 kuptimin e p
ë
rgjithsh
ë
m, shoq
ë
ror, gjithashtu edhe n
ë
ë
ndin individual duke shqyrtuar
çë
shtjen e t
ë
qenurit i/ 
e drejtë, të
menduarit
dhe vepruarit në mënyrë të drejtë dhe mbi tëgjitha vë në pah
 
shumë hapur idetë e filozofit të
madh
mbi që
shtjen e qeverisjes dhe
organizimit sa më të drejtë dhe të rregullt shoqë
rore.
 Ndonë
se,
shtjellimi i drejtë
sis
ë nga Platoni shkon aq qartë, thellë e në bazë
, se silind
ë dhe zhvillohet drejtë
sia, ai n
uk lë
 
anash pa komentuar edhe të kundërten e drejtë
sis
ë – 
p
adrejtësinë
.
Dialogjet e Platonit, sjellin konflikte mendimesh dhe idesh që në fund përfundojnë me zgjedhjen e alternatives më të mire.
 
Mbi këtë
q
ështje studimi, shtjellimi,
 analize dhe sinteze, Pla
toni kalon sfidën e shpjegimit, dhe vetëdijshëm krijon një teori tëfortë dhe të qëndrueshme mbi Drejtesinë
.
Platoni i drejtuar nga instinkti i arsyes, merr në konsiderim tiparet e drejtësisë qëmanifestohen në shtet. Në
nshtrimi
i ploitikës ndaj etikës është parimi themelor i një ideje mbi organizimin e njështeti ideal. Zakonisht kjo ide me të drejt lidhet me emrin dhe me veprat e Platonit.
Platoni ishte i interesuar teorikisht
 – 
 
 praktikisht për çështjet e shtetitit, pushtetit, politikës,

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Diana Ismajli liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->