Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Demokracia+Dhe+Demos i

Demokracia+Dhe+Demos i

Ratings: (0)|Views: 21|Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Demokracia+Dhe+Demos i
Demokracia+Dhe+Demos i

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

 
Demokracia moderne
Para se te flasim per demokracine moderne, duhet qeshkurtimisht te flasim per regjimet
 jodemokratike
.Bota e George Orwell-it ne librin e tij te famshem 1984, ku ai epesrshkruan jeten ne sisteme totalitare. Ne kete bote, individetnuk kane te drejta pervec obligime. Qeveria mund t’i perciellata, ti arrestoje dhe ti marre ne pyetje kur te duan ; nje bote kuindividet percillen me kamera, policia mund te hyje ne shtepiate tyre etj. (Panoptika e Bentamit-spjego -Foucault)Qellimi i kesaj politike te kontrolli eshte qe te sigurohet se seciliperson eshte nen kontrollin e Shtetit-deri ne jeten e tij private.Madje ne keto sisteme eshte shume e veshtire qe te ketendamje ndermjet jetes private dhe asaj publike;Mediat jane te kontrolluara dhe njerzve u jepen informatat qe ipercakton shteti;Madje edhe kerkohet leje per secilin veprim ne shoqeri : temartohesh, te krijosh femije, te nderrosh pune etj.
Qytetaret jane krijesa te Shtetit; 
 Te kunderten e gjejme tek
Athina
e vjeter ; Ne kete sistem, tegjithe meshkujt mbi 30 vjec kane pas te drejte te marrin pjesene Asamblene e pergjithshme e cila eshte thirrur 10 here ne vit.Secila vote ka pas te njejten peshe. Asambleja ka votuar ligjet,ka zgjedhur zyrtaret e Shtetit dhe ka pasur te drejte t’ikonvokoje udheheqesit qe te justifikojne veprimet e tyre.Vendimet e Asamblese greke jane marre me mazhorance tethjeshte;
 
Per Greket e vjeter, e drejta e votes ka qene e lidhur ngushteme dinjitetin e njeriutKeto te dy sisteme qe i permendem, jane dy ekstremet espektrit qeverises dhe ndermjet tyre ka variacione shume;
Demokracia ModerneEtimologjia : demos (populli) dhe -kratos (pushteti)
Asnje nocion i shkencave politike nuk eshte trajtuar me shumese demokracia. Madje sot mund te themi se Demokracia ka nje
konotacion magjik 
dhe qetsues.Pse?Sepse secili qytetar i nje shteti i cili eshte i bindur se shteti i tijeshte demokratik eshte ne gjendje t’a pranoje pushtetin eushtruar mbi te;.Per kete arsye, te gjitha shtetet e botes kane pretenduar dhepretendojne se jane shtete demokratike (BRSS, Kina, Kuba,Siria, Arabia Saudite etj.)Megjithate, modele te ngjashme si ato te Athines kane qene teralla ne histori te njerzimit. 
town meeting
(ne New England SHBA)
Landgemeide
ne Zvicerr.Arsyeja per te cilen demokracia Athinase dhe keto tjerat formate demokracise direkte kan mund te funksionoje eshte se ketodemokraci kane funksionuar mbrenda shoqerive te vogla, kupothuajse secili person eshte njohur me te tjeret dhe se votimi i
 
çeshtjeve me interes te perbashket ka mund te votohet memarreveshje.Sshtrohet pyetja se si te aplikohet ky sistem ne nje shtet siSHBA ose ne shtete tjera te medha te cila kane me qinderamijera banore? Marrja e vendimeve ne keto shtete duhet te jetee shpejte dhe vendimet kane nje rendesi te vecante.Nje Qeveri e cila do ti nenshtrohej nje vendimmarrje per tegjitha ceshtjet e shoqerise me votim nuk do te mund tefunksiononte;Per kete arsye, demokracia perfaqesuese eshte shpikur simodel i demokracise.
Demokracia sot eshte
:
Sistem politik i cili jep mundesi kushtetuese te vazdueshme per te nderruar perfaqesuesit zyrtar, dhe eshte mekanizemshoqeror qe mundeson pjesmarrjen me te madhe temundeshme te popullsise dhe influencimin e vendimeve me terendesishme. (Seymur Lipset- Political Man 1960)
Demokracia perfaqesuese
 ka disa komponenta:
1)Perkrahjen popullore
Perkrahja e popullit eshte kryesore per qeverisjen demokratikemoderne sepse legjitimiteti i vendimmarresve mvaret ngaperkrahja qe ata e marrin nga populli. Sigurimi i kesaj perkrahjeeshte esenciale per demokracine sepse ne demokraci askushnuk ka te drejte natyrore qe te mbaje pushtetin. Per te penguarqe vetem disa persona te jene legjitim, demokraciaparlamentare bazohet ne zgjedhje. Keto zgjedhje mbahen neintervale te rregullta (si ne SHBA) ose mbrenda nje hapsirekohore maksimale si ne Britani te Madhe, France etj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->