Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kalimi+Ne+Demokraci+(Ligj+9)

Kalimi+Ne+Demokraci+(Ligj+9)

Ratings: (0)|Views: 5|Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Kalimi+Ne+Demokraci+(Ligj+9)
Kalimi+Ne+Demokraci+(Ligj+9)

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/07/2013

pdf

text

original

 
Tranzicioni Demokratik
Literatura: Lawrence Mayer: faqe219-249
 
 
Demokratizimi
Para se te flasim per tranzicionin demokratik duhet te dallojmetermin
demokratizim
i cili ka dy kuptime:
1) Perforcimi i karakterit demokratik 
te nje regjimi politik (per shembull evolucioni kah nje demokraci perfaqesuese). Nekete rast kemi te bejme me thellimin e nje demokracie egzistuese;
2)
 Tranzicion demokratik 
i cili nenkupton kalimin progresiv nga nje diktature ose forme tjeter e regjimit jo-demokrati(apartheid), ne demokraci.
Ne kuptim ekonomik te fjales, demokratizimi nenkupton njeproces te vecante te ndryshimit social ku, rritet numri ipersonave qe kane qasje ne dicka qe per nje kohe te gjate ka qenee rezervuar vetem per nje kategori personash.
Kjo behet e mundur ose me zbritjen e cmimeve (shkaku ikonkurences se lire) ose me rritjen e kushteve te pergjithshme.Ketu kemi nje lemi te gjere duke ja filluar nga demokratizim istudimeve, sportit, hobit, sistemit te shendetesise etj.
 
 
 Apartheid-i
(etimologjia: nga gjuha Afrikaans- te jetosh ndamas)
Eshte term qe fillimisht ka pershkruar regjimin e Afrikes se Jugut, njendamje, nje politike te bazuar mbi ligjet e ndamjes rraciale.
Ne nivel nderkombetar, ka qene e bazuar mbi diskriminimin rracial,ndermjte te bardheve, te zive, te perzierve dhe indianeve (keta tefundit kane qene te ardhur nga India per te punuar token).
Eshte pra nje politke e « zhvillimit ndamas » e bazuar mbi kriteretrraciale dhe etnike ne zona gjeografike te caktuara. Ky model eshtekonceptualizuar dhe vendosur ne vitin 1948 ne Afrike te te Jugut.
Ne ate kohe Afrika e Jugut eshte quajtur « Unioni i Afrikes se Jugut ».
Ketij sistemi i eshte dhene fund ne qerrshor te vitit 1991.
Politika e Apartheid-it eshte institucionalizimi si nje politike dhepraktike empirike te segregacionit racial
Pass-laws 
, te vendosur ne Afrike te jugut ne vitin 1652).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->