Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Totalitarizmi 2

Totalitarizmi 2

Ratings: (0)|Views: 182|Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Totalitarizmi 2
Totalitarizmi 2

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2013

pdf

text

original

 
 Juan Linz
Dallon tre kritere sipas te cilave krahasohen sistemet :
1)
Karakteri pak a shume
monist
i pushtetit politik
2)
Mobilizimi
politik i popullsise
3)
Vendi i
ideologjise
ne regjim Totalitarizmi karakterizohet me
monizem politik 
sepse kavetem nje grup qe ushtron te gjithe pushtetin politik.Autoritarizmi toleron nje dhoj “pluralizmi te limituar” sepse disagrupe si parti politike, funksionar te larte publik, institucionefetare, sindikata etj. marrin pjese ne ushtrimin e pushtetit ;.
Kontrolli shoqeror- i vetem
Kontrolli i konformitetit ideologjik arrite ne totalitarizem nje
intensitet
te jashtezakonshem.Ka nje dispozitiv te kontrollit te popullsise qe mundeson tezbulohen te gjitha format e
rezistences, disidences
ose te
antikonformizmit
dhe ti sanksionoje ato. Edhe pse nje kontrolltotale nuk eshte arritur kurre, disa deshmi te ketyre sistemevetregojne se keto sisteme bejne te pamundur cfardollojorganizimi rezistence, disidence. Pra kriteri sociologjik, per teidentifikuar sistemet totalitare eshte
mungesa e njerezistence klandestine te organizuar qe do te ishte
negjendje te strukturohet dhe te zgjase.Kjo mungese e kundershtimit politik e ka karakterizuar edheBRSS edhe Nacizmin, madje edhe Fashizmin.
 
Sistemi i mobilizimit te popullsise
Per te organizuar nje kontrolle totale, teknikat e sistemeveautoritare nuk mjaftojne. Duhet per kete edhe nje
pjesemarrjeaktive e popullsise
. Dominimi totalitar bazohet tek mobilizimidhe pjesemarrja aktive e popullsise : me miliona anetar tepartise, te sindikatave ose te organizatave kolaterale.Dominimi eshte « total » vetem per shkak se ai b
azohet mbinje popullate plotesisht pjesemarrese ne triumfin eideologjise.
Ky eshte edhe ai qe quhet
paradoksi totalitar sepse
popullata vete kontribuon ne krijimin e sistemit te kontrollitshoqeror dhe politik me te fuqishmit ;Keshtu shkruan filozofja Hannah Arendt per kete fenomen :
“Bashkepunimi i te gjithe popullsise per te denoncuar kundershtaret politik, ofertat e saj per sherbime denoncimi, nuk  jane dicka e re; por ne shtete totalitare ato jane aq mire teorganizuara sa qe puna e tyre mund te jete e barabarte me punen e atyre qe e kane profesion kete pune” 
Kjo sipas arendt-it krijon
Atomizimin
e shoqerise civile;
Regimet totalitare dhe te rinjte
Vendi qe regjimet totalitare u rezervojne te rinjeve eshte nderkarakteristikat strukturore te regjimeve totalitare, qofte ne
 
Italine fashiste, BRSS, Gjermanine naciste, Kinen apo kudo qekemi te bejme me sisteme totalitare.Eshte impresionuese se deri ne çfare mase rinia eshte eintegruar ne menyre gadi sistematike ne organizaten gjigante ecila ka gadi nje dimension
paraushtarak 
dhe kjo, nga moshame e re.Ne vitin 1926, regjimi fashist krijon institcione inkuadruese(
opera
, klube sporti etj.) per tu ofruar te rinjeve nje edukatefizike dhe ushtarake. Madje keto institucione japing edhe
grade
:
4 vjec, te rinjte
marrin graden e par,
8 vjec
graden tjeter dhe
14-18 vjec
behen avangardista.Ne Gjermani ata quhen
Hitlerjugend
(rinia hitleriane)Ky eshte shembull i integrimit te rinise ne sistemin nacist. Kjorini ka qene e organizuar mbi nje model ushtarak –
meuniforma, grada, pregaditje ne perdorimin e armeve,ushtrim ne hedhjen e bombave etj.
Madje, pas vitit 1938, perkatesia e rinise hitleriane eshte eobligueshme per te gjithe Gjermanet e rinj. Para Luftes se DyteBoterore, kjo rini ka pasur dikun rreth
8 milion
anetar.Bashkimi Sovietik ka pasur metoda te ngjashme.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->