Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Totalitarizmi+Power+Point

Totalitarizmi+Power+Point

Ratings: (0)|Views: 62|Likes:
Published by Bujar Mehmeti
Totalitarizmi+Power+Point
Totalitarizmi+Power+Point

More info:

Published by: Bujar Mehmeti on Feb 07, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/21/2013

pdf

text

original

 
Totalitarizmi
Ligjerata 9
 
 
 Totalitarizmi
Cili eshte definicioni i demokracise, diktatures dhe totalitarizmit ?
 –
 Ne demokraci, gjithcka qe nuk eshte e ndaluar eshte e lejuar; 
 –
 Ne diktature, gjithcka qe nuk eshte e lejuar eshte e ndaluar; 
 
 –
 Ne totalitarizem, gjthcka qe nuk eshte e ndaluar eshte e obliguar ; 
Sipas
Francois Furet
, utopite jane ato qe prodhojne sisteme totalitarene krahasim me pragmatizmin;
 
 Totalitarizmi eshte regjim politik ku ka
 vetem nje parti politike
dhe icili
nuk pranon asnje kundershtim
te organizuar. Ne kete sistem,shteti ka tendence ta konfiskoje totalitetin e aktiviteteve te shoqerise.
Koncepti i totalitarizmit eshte formuluar ne shekullin 20 (ndermjet dy lufterave boterore) dhe nenkupton etimologjikisht : « S
istem qe katendence kah totaliteti, uniteti
»;
 
 
Totalitar 
nenkupton se nuk eshte ne pyetje vetem te kontrollohenaktivitetet e njerezve ashtu sikur e ben diktatura klasike : « nje regjimtotalitar
tenton te nderhyje deri ne sferat intime te mendimit,
duke imponuar gjithe qytetareve qe ti perkasin nje ideologjie teobligueshme, jashte se ciles konsiderohen si armiq tekomunitetit »
.
 Totalitarizmi i shekullit 20
eshte sistem politik shume i ndryshemnga sistemet despotike te se kaluares;
Pjetri i Madh i Rusise ose Luigji i 14 i Frances kane qene diktator tefuqishem mirepo, qasja dhe masa e pushtetit te tyre ka qene e kufizuarper shkak te mjeteve te komunikimit dhe te transportit, relativisht tekufizuara te kohes se tyre.
Deri ne shekullin 20, komunikimi ka qene shume i ngadalshem dheshume i veshtire sa qe, ka qene e pamundur per udheheqesitautokratik te kontrollojne te gjithe teritorin e tyre;
 Ata kane pasur mundesi te kerkojne nenshtrim ndaj pushtetit te tyrepor, edhe Luigji i XIV i cili ndoshta ka qene me se afermi diktatorittotalitar, nuk ka provuar te kontrolloje gjthcka ne France.
Qytetaret ordinar kane pasur liri personale per ceshtjet e jetes se tyre.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->