Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Car Konstantin 13. apostol-feljton Večernjih novosti

Car Konstantin 13. apostol-feljton Večernjih novosti

Ratings: (0)|Views: 59|Likes:
Published by Miodrag Ječmenić

More info:

Published by: Miodrag Ječmenić on Feb 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2013

pdf

text

original

 
Jedini Bog svoje majke
Dejan Stojiljković | 29. januar 2013.Odrekao se očevih bogova i od majke primio novu veru. Naisus bio bogat grad, trgovački i zanatski centar Dani Svetog cara Konstantina u MedijaniREFORMATOR, ratnik, državnik, svetac... Malo koja istorijska ličnost u sebi je sabrala toliko osobina i titula.Po značaju za istoriju civilizacije Konstantin staje u red najvećih vladara i zakonodavaca. Kao vojskovođa - bio je nepobediv, poput Julija Cezara i Aleksandra Velikog. Neki ga prikazuju kao političara i veštog manipulatora,drugi u njemu vide iskrenog, verujućeg čoveka koji je pratio Božje proviđenje. Neki ga smatraju dobrotvorom ioslobodiocem, drugi ga opisuju kao tiranina i krvnika.Prava istina je, naravno, negde na sredini.Flavije Valerije Konstantin bio je sve to i ništa od toga.Baš kao i u slučaju drugih velikih vladara u istoriji, njegova biografija prepuna je kontraverzi i dvosmislica,događaja i akata koji se mogu tumačiti na različite načine i koji, zavisno od epohe i onog koji ih tumači, uvek imaju drugačije značenje.Ono što jeste nesumnjivo kada je Konstantin u pitanju jeste da sa punim pravom zaslužuje epitet „veliki“.Konstantinova godina rođenja nije tačno utvrđena. Ne zna se tačno da li je rođen 271. ili 274. godine, nekiistoričari i biografi tvrde čak da je rođen 280. godine. Ono što je sigurno jeste da je Konstantin došao na svet u Nišu (tadašnjem Naisusu) 27. februara kao sin visokog rimskog oficira Konstancija Hlora i (što je veoma čudno,imajući u vidu tadašnje rimske običaje) proste žene, kćeri skromnog gostioničara, Jelene, koja će kasnije postatihrišćanska svetica.
 
U Naisusu je proveo detinjstvo i ranu mladost, pored brižne majke i uglavnom stalno odsutnog oca, kome su bile preče njegove oficirske dužnosti. U to vreme, Naisus je bio malo mesto, procene kažu da nije imao više od20.000 stanovnika, ali je zato to bio bogat grad, raskrsnica puteva, trgovački i zanatski centar, a bio je iznačajno vojno sedište.Za Konstantina se odmah znalo da je plemenitog porekla, s obzirom na to da je njegov otac bio nećak KlaudijaII Gotskog, što se majke tiče, tu stvari stoje drugačije. Istoričari je prikazuju kao ženu niskog porekla, skromnu iubogu devojku koja je radila kao konobarica u očevoj krčmi gde su se ona i Konstancije i upoznali.Pre toga, prema nekim izvorima, Jelenina porodica bila je nastanjena u Bitiniji, gde je pripadala klasi bogatijeggrađanstva u gradu Drepaneji na obali Crnog mora. Tamo se Jelena i rodila, negde oko 251. godine, ali jezajedno sa ocem i majkom morala da pobegne pred najezdom Gota u Dakiju, gde su na obali Dunava njeniroditelji otvorili krčmu. Sudbonosni susret se upravo tu desio i Konstancije i Jelena su se ubrzo venčali. Istegodine je Konstanciju ukazana velika čast - imenovan je za guvernera Dakije. Konstantin je rođen već u prvojgodini njihovog braka.
ROĐEN U MEDIJANI?
NE zna se tačno da li je Konstantin rođen na letnjikovcu u Medijani ili se to moždadesilo u vili na sadašnjem Gradskom polju. Svejedno, on je kao mladić primio obrazovanje kakvo sleduje jednom patriciju, a svakako da je njegov otac Konstancije imao na umu i vojničku karijeru za svog sina koja ćese o koncu, kasnije i desiti.Konstancije, prozvan „Hlor“ zbog svoje bele puti, bio je profesionalni vojnik sa zavidnom karijerom. Bio je pripadnik telesne garde cara Aurelijana a kasnije i visoki oficir u službi avgusta Maksimijana. Ovo će se pokazati kobnim po njegov i Jelenin brak. Naime, u proleće 293. godine Maksimijan imenuje Konstancijacezarom Zapada, samim tim, Hlor je morao da pristupi carskoj porodici, a prema rimskim običajima togavremena, to se činilo brakom. Konstancije napušta Jelenu i ženi se Teodorom, Maksimijanovom kćerkom.To je sigurno bio veliki udarac ne samo za Jelenu već i za mladog Konstantina. Sasvim je sigurno da je ovomnogo uticalo na njega i da je bio strašno povređen ovim očevim potezom. Iako je sve bilo u skladu saobičajima i politikom toga vremena, raspad braka njegovih roditelja je bila stvar koju je, očigledno, veomateško podneo. Kao rezultat toga verovatno se izrodila Konstantinova specifična veza sa majkom, koju je bezgranično voleo i obožavao i koja je u potonjim godinama bila njegov savetnik i suvladar. Jelena je verovatnoveć u to vreme bila hrišćanka pa je to zasigurno imalo uticaja na Konstantina, koji će se kasnije odreći očevih bogova starog Rima i prigrliti jedinog boga svoja majke.Ali to nije bilo sve.Konstantin, sada već u zrelim godinama, morao je da bude poslat na dvor Galerija i Dioklecijana. Konstancije jeočigledno smatrao da je njegov sin završio sa obrazovanjem koje sleduje jednom sinu cezara i da sada treba dausledi njegovo kaljenje u legiji. Tako je otpočela duga i uspešna Konstantinova vojnička karijera. U Galerijevojvojsci on je dobio mesto zapovednika konjice i to nije bila laka i bezazlena dužnost. Ipak, još u to vreme, kaomlad i ne baš iskusan vojnik, Konstantin se isticao svojom građom, telesnom snagom i visinom od skoro dvametra. Verovatno je u to vreme od svojih saboraca i dobio nadimak „Trašala“ što u prevodu znači - bivolji vrat. Naravno, ono što se prećutkivalo, a istovremeno se i podrazumevalo jeste da je Konstantin bio zalog lojalnostinjegovog oca dvojici suvladara. Iako je Konstantin živeo na carskom dvoru i bio od pomoći Galeriju iDioklecijanu, njegov položaj je bio veoma osetljiv. Konstantin je toga bio potpuno svestan, tako da i pored svih privilegija koje je imao kao Cezarov sin i oficir, njemu je bilo jasno jedno - bio je talac i Galerijev zatočenik.
Carstvo sa dva vladara
 
Dejan Stojiljković | 30. januar 2013.Hrabri vojnik brzo je stigao do zvanja tribuna prvog reda. Vlast Konstanciju na Zapadu, raspusnom Galeriju naIstokuPohod rimske vojskeDok je Konstantin bio garant njegove lojalnosti na carskom dvoru u Nikomediji, Konstancije Hlor, cezar Zapada, kreće u opsežnu vojnu akciju u Britaniji. Ta nemirna provincija stalno je zadavala glavobolje Rimu, ada stvar bude gora, ugledajući se na Britance, varvarska plemena u Galiji i na Rajni su takođe dizala bune.Konstancijeva rešenost da jednom za svagda stavi tačku na vojevanje sa buntovnim žiteljima britanskog ostrvaogledala se i u jednom zanimljivom događaju.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->