Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
rezolvari chirurgie

rezolvari chirurgie

Ratings: (0)|Views: 359 |Likes:
Published by Fabian Anton

More info:

Published by: Fabian Anton on Feb 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2014

pdf

text

original

 
Cap 11
31.
Ce suturi provizorii se practică în operaţia dereticulotomie?
a) Sutura epiploonului în surjet cu catgut.
 
 b) Sutura mucoasei reţelei în puncte separate, cu nodurileinversate spre lumen, cu fir neresorbabil.c) Sutura mucoasei reţelei în puncte separate, cu nodurileinversate spre lumen, cu fir resorbabil.d) Reticulopexia.e) Sutura trietajată a peretelui abdominal.32.
Ce straturi interesează sutura peretelui abdominal înoperaţia de reticulotomie?
a) Sutura peritoneului împreună cu diafragma simuschiul drept abdominal. b) Sutura muşchilor intercostali, cu fascia, reducând cîtmai mult spaţiul rămas prin rezecţia de coastă .c) Sutura cutanată tip surjet cu aţă chirurgicală.d) Sutura monoplană tip Moser sau Lecène.e) Sutura trietajată cu catgut în puncte separate.33.
Ce indicaţii are operaţia de gastrotomie la carnivore?
a) Corpi străini în stomac , volvulus, torsbiune gastrica. b) Ulcer gastric, stenoză sau în scop chirurgical.c) Indigestie acută, intoxicatii, afectiuni tumorale.d) Corpi straini in portiunea intratoracica a esofagului.e) Gastrită sau invaginaţie intestinală.34.
Care este locul de elecţie în gastrotomie la carnivore?
a) Pentru laparatomie retrocostală stângă. b) Paramedian stânga între ombilic şi pubis pe o distanţăde 10-15 cm proporţional cu talia animalului.c) Laparotomie mediana ventrala, preombilicala
 
d) Pentru laparatomie, lateral, dreapta.e) Pentru laparatomie în flancul stâng.35.
Ce anestezie se recomandă pentru operaţia degastrotomie la carnivore?
a Blocaj troncular şi anestezie de contact. b) Tranchilizare şi blocaj troncular.c) Anestezie locală prin infiltraţie.d) ) N.L.A. sau narcoză.e) Analgezie loco-regională.36.
Ce contenţie este necesară pentru operaţia degastrotomie?
a) Decubit lateral pe partea stângă. b) Decubit dorsal cu membrele fixate în bipede laterale.c) Decubit lateral pe partea dreaptă.d) Decubit dorsal, pe masa de operaţie.e) Poziţia animalului se stabileşte în funcţie de scopuloperaţiei.37.
Care este locul unde se face incizia stomacului înoperaţia de gastrotomie la carnivore?
a) Paralel cu vasele mezenterice b) Perpendicular pe marea curbură .c) Pe marea curbură a stomacului într-o zonă mai puţinvascularizată.d) Pe mica curbură a stomacului între vaselegastrosplenice.e) În apropierea orificiului cardia pentru acces mai lejespre esofag.38.
Care sunt timpii septici în operaţia de gastrotomie?
a) Izolarea stomacului cu al doilea câmp operator. b) Aducerea corpului străin într-o zonă mai puţinvascularizată.c) Incizia stomacului şi extragerea corpului străin.
 
d) Sutura bietajată a stomacului.e) Sutura de infundare a plăgii stomacale.39.
Cum se stabileşte lungimea inciziei stomacale?
a) Incizia este proporţională cu talia animalului. b) Cât mai mare, atât cât permite stomacul.c) Incizia va fi cît mai mică pentru a nu risca fenomenede necroză marginală.d) In funcţie de mărimea corpului străin.e) Mărimea inciziei nu contează deoarece corpul străin se poate diviza.40.
Cum se previne revărsarea conţinutului stomacal înplagă şi cavitatea abdominală în operaţia degastrotomie?
a) Se aplică pense de baraj. b) Prin izolare cu mâna de către un ajutor.c) Se asigură dietă preoperatorie de 12-24 de ore.d) Se provoacă voma sau se face tubaj gastric.e) Se administrează purgative saline.41.
Ce rol are aplicarea celui de al doilea câmp operator înoperaţia de gastrotomie?
a) Împiedică alunecarea stomacului. b) Previne revărsarea conţinutului gastric.c) Împiedică deplasarea viscerelor in cavitateaabdominală.d) Previne contaminarea celorlalte viscere şi a cavităţiiabdominale.e) Se poate schimba mai uşor dacă se murdăreşte.42.
Cum se apreciază o sutură corectă, de afrontare aperetelui stomacal în operaţia de gastrotomie?
a) Să nu se folosească material de sutură în exces. b) Ascunde in totalitate firul de sutura .c) Se folosesc materiale rezistente şi maleabile.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Adam Gigi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->