Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
62219310 Altoirea Pomilor Fructiferi Pentru Incepatori

62219310 Altoirea Pomilor Fructiferi Pentru Incepatori

Ratings:
(0)
|Views: 17|Likes:
Published by Adrian Boss
62219310 Altoirea Pomilor Fructiferi Pentru Incepatori
62219310 Altoirea Pomilor Fructiferi Pentru Incepatori

More info:

Published by: Adrian Boss on Feb 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/12/2014

pdf

text

original

 
Altoirea pomilor fructiferi pentru incepatori
Ultima modificare: 2010-07-26 | Primul publicat: 2010-03-13
Exista iubitori impatimiti de pomicultura ca, de pilda, Juhasz Béla, care a reusitperformanta ca de pe cei 57 de pomi din gradina sa, sa recolteze 300 soiuri de fructe. Vaprezentam in articolul urmator cateva din tehnicile sale de lucru.
Iata cateva dintre procedurile folosite de acesta care se abat, adesea de la ceea ce se scrie in carti darcare pana acum, au dat roade in modul de aplicare.
Altoirile
reusesc in proportie de 85-90%. De obicei, altoirile se fac de la mijlocul lui august pana pe lainceputul lui
septembrie
, astfel, in cele mai multe cazuri, mugurii vor iesi abia primavara.
Altoirea de sfarsit de vara, pas cu pas
1. Trebuie sa ne hotaram ce anume vrem sa altoim. Pomul care va fi altoit, trebuie udat din abundenta(timp de doua saptamani, tot a doua zi, va fi stropit aproximativ o ora). Aceasta udare este necesarapentru o buna circulatie a sevei, ceea ce ne va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.2. Alegerea acelui soi pe care dorim sa il folosim ca altoi.3. Pregatirea crengii care va fi altoita. Aceasta poate fi cumparata sau ceruta de la cunostinte. Daca oprocuram de la cunostinte, sa fim atenti ca pomul de la care provine sa fie puternic, viabil, sa nu aibeurme de imbolnaviri pentru a nu infecta pomii nostri. Sa alegem ramura corespunzatoare. In fiecare gradina apelam la uneltele folosite acolo. Pentru altoirefolosim foarfecele proprietarului pentru a preveni infectarea cu virusi. Sa alegem intotdeauna ramuritinere! Nu sunt indicate nici ramurile prea puternice dar nici cele slabe.4. De pe ramura taiata, indepartam mladitele din varf si frunzele. Lasam aproximativ 1 cm din coditafrunzei (aceasta, mai tarziu, isi va avea rolul ei). Aceasta va putea fi pastrata, impachetata in hartie de ziarumezita si pusa in punga, in frigider, timp de doua saptamani. 
Listeaza
Altoirea pomilor fructiferi pentru incepatorihttp://www.infogradina.ro/print/3331 of 415.03.2011 23:01
 
 5. Poate incepe altoirea. Nu avem nevoie de prea multe unelte, un
cutit
special pentru altoire sau unbisturiu fac fata cu succes acestei operatiuni, niste rafie sau orice sfoara din nilon sau, in ultima instanta,din hartie. Este indicat sa se foloseasca bisturiul deoarece, la fiecare soi sau la fiecare pom se poateinlocui lama. Acest lucru este important pentru a evita infectarea pomilor intre ei. Ca moment al zilei, celmai bine este sa ne apucam de treaba dimineata devreme sau in orele tarzii ale serii pentru a evita razelefierbiniti ale soarelui. Inainte de a incepe, este ca lama de bisturiu si mainile sa fie spalate foarte bine.Vom face, pe creanga pomului sau pe tulpina, cu o miscare hotarata, o taietura in coaja pomului in formade unghi. Nu este bine sa se repete de mai multe ori taietura deoarece acest lucru ii dauneaza pomuluideoarece cu cat suprafata crestata este mai mare cu atat se distrug mai multe vase de circulatie a sevei.Este extrem de important ca, orice interventie, sa se faca dintr-o singura miscare.Urmatoarea taietura - care va fi perpendiculara pe cea anterioara, de aproximativ 1,5 cm latime - va formaun T pe creanga, T pe care cu ajutorul bisturiului, il vom deschide cu multa finete pentru a nu rani pomul. 6.
Creanga de altoit
, intoarsa in jos, cu aproximativ un centimetru sub ochi, o incizam astfel ca nu doarochiul ci si o bucatica din creanga sa fie taiata. Taietura o ducem pana la circa 1 cm deasupra ochiului.Apoi, intoarcem creanga si pe locul dorit taiem in unghi drept fata de ochi. Este indicata o astfel de taierepentru ca ochiul sa nu alunece atunci cand efectuam legarea de ramura ce urmeaza sa suporte altoirea.Sa nu atingem, niciodata, locurile care au fost supuse taierii (nici altoiul, nici acel T de pe suportulaltoiului).Acum urmeaza ca frunzulita a carei codita nu a fost taiata in intregime sa-si intre in atributii: de ea vomprinde ochiul si, apoi in T-ul taiat inainte, de sus in jos vom aluneca usor pana ce va intra in intregime inaceasta taietura.Daca intra mai greu, putem sa ne ajutam de bisturiu, pe care, foarte fin cu cealalta mana, il impingem spreinterior. In ultima jumatate de centimetru, deja ochiul isi va face singur loc astfel, incat la legare sa nualunece afara sau sa se miste. 
Altoirea pomilor fructiferi pentru incepatorihttp://www.infogradina.ro/print/3332 of 415.03.2011 23:01
 
 7. Urmatorul pas consta in fixarea ochiului prin legare. Daca incercam sa altoim mai multe soiuri peacelasi pom este bine ca, fiecare legatura sa fie facuta cu alta culoare de sfoara pentru a recunoaste sidiferentia soiurile intre ele. Sfoara o legam sub altoi apoi, tragand incet mergem pana spre varful sau si orasucim in forma de X pentru a nu da posibilitatea ochiului sa alunece in afara. Este recomandat ca, prinlegare sa se ajunga la starea initiala, scoarta sa fie cat mai bine inchisa, fiind atenti ca sfoara sa nualunece in taietura, iar muchiile T-ului sa se aseze bine la locul lor.De aici, coboram din nou sub ochi si incepem inchiderea finala. Strangem ceva mai tare si rasucim binesfoara pana ce reusim sa acoperim foarte bine rana facuta pomului prin taiere. Sub si deasupra ochiuluilasam un mic spatiu liber. Legarea o facem in asa fel incat, la coborare sa ajungem in punctul din care ampornit si sa legam acolo cele doua capete de sfoara. Ceea ce ramane in plus, se va taia si se vaindeparta. Astfel se termina operatiunea de altoire. Peste doua saptamani putem observa masura in care munca noastra a dat rezultate. Este bine daca,frunza ramasa cade singura sau daca prin miscare usoara, se desprinde de pe ochi. Mai verificam, dincand in cand si daca ni se pare ca legatura este prea stransa, se poate taia usor in partea de sus si de jos avand grija sa nu afectam altoiul.Materialele folosite la legare le indepartam doar primavara dupa ce atat pomul cat si altoiul, au inmuguritsi dupa ce primele frunze si-au facut aparitia. De asemenea, se recomanda ca port-altoiul sa fie in asa feltaiat incat altoiul sa se afle la capatul crengii. De aici incolo, ne vom purta cu el intocmai ca si cu un pomobisnuit. Toamna se recomanda, in schimb (primavara se interzice cu desavarsire) pulverizarea cusubstante chimice, mai ales in primul an, fiind o perioada critica.Avantajele altoitului consta si in faptul ca, din niste pomi fara forma se pot face pomi frumosi. De pilda,daca pomul este inclinat intr-o parte, port-altoiul va fi pe partea opusa, prin crengile altoite suplinindu-selipsa celor originale, deci practic putem obtine prin altoire orice forme de pomi dorim.Combinarea soiurilor de pomi fructiferi este nelimitata, si practic este la indemana oricui. S-a reusit, depilda, combinarea
marului 
cu
parul
, a
visinilor
cu
ciresii
si invers, pruni cu
caisi
si invers, pruni cu
piersici
si invers, pruni cu migdali, migdali cu piersici.Prin altoire se pot "vraji" pomi fructiferi in combinatii nebanuite. Acesti pomi fructiferi sunt recomandati ingradinile in care locul este limitat.Daca alegem pomi ale caror fructe se coc in aceeasi perioada, este mai usoara tratarea lor prinpulverizare simultana. Se creeaza astfel o imagine frumoasa in perioada in care fructele se coc iar pentruca recoltarea se face in acelasi timp in 2-3 saptamani se termina toata munca.Daca alegem soiuri care se coc unul dupa celalalt, timp de aproximativ trei luni avem fructe noi siproaspete (chiar daca, din fiecare soi, sunt mai putine). In schimb, nu ies prea tare in evidenta, deoarece,doar o mica parte, si treptat infloreste si se coace.Ca recomandare: nu ezitati sa va ocupati de
pomicultura
: este un mod de relaxare prin munca, dar omunca prin care obtineti satisfactii nebanuite iar privelistea ce vi se va infatisa va va incanta privirea.
Altoirea pomilor fructiferi pentru incepatorihttp://www.infogradina.ro/print/3333 of 415.03.2011 23:01

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->