Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
185Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
LUKISAN KEJURUTERAAN UNIT 1

LUKISAN KEJURUTERAAN UNIT 1

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 24,488|Likes:
Published by hazreen othman

More info:

Published by: hazreen othman on Feb 17, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2015

 
PENGENALAN LUKISAN KEJURUTERAAN J1001/1/1
1
Un
PENGENALANLUKISAN
OBJEKTIFAM
Memahami tujuan lukisan dalam kejuruteraan, jenis –enis lukisan kejuruteraan dan kepentingan lukisankejuruteraan.
OBJEKTIF
Di akhir unit ini anda sepatutnya dapat :
Mengenalpasti peralatan lukisan kejuruteraan danmengetahui cara menggunakannya.
Membina jenis – jenis garisan dalam lukisankejuruteraan dengan ciri – ciri yang piawai.
Membina lukisan kejuruteraan denganberpandukan piawaian am yang betul.
INPUT
Semua rajah dalam unit ini dipetik dari bahan :i.Latihan dalam lukisan teknik untuk SAP,(Reginald Buss)ii.Lukisan Kejuruteraan Tingkatan 4 & 5,Dewan Bahasa & Pustaka.iii.Lukisan Geometri, Md. Nasir Abd.Manan.iv.Lukisan Kejuruteraan Geometri, NotaPanduan Politeknik Malaysia.v.Lukisan Geometri, Ong Kok Seng, FajaBakti.
 
PENGENALAN LUKISAN KEJURUTERAAN J1001/1/
1.0 PENGENALAN
Lukisan kejuruteraan merupakan lukisan garisan – garisan yang dibentukdaripada pensel. Lukisan berbentuk garisan ini dibuat denganmenggunakan peralatan lukisan kejuruteraan , bukannya secara bebastanpa menggunakan peralatan. Lukisan ini merupakan gambaran sebenar bagi sesuatu bentuk objek dengan lebih terperinci yang disertakan dengansaiz dan ukuran dari semua arah pandangan.
1.1 TUJUAN DAN JENIS-JENIS LUKISAN KEJURUTERAAN
Secara amnya, lukisan boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:i.Lukisan Artisii.Lukisan KejuruteraanLukisan artis adalah lukisan yang dilakar secara bebas untukmenggambarkan bentuk sebenar sesuatu objek, benda ataupun denganalam semula jadi.Lukisan kejuruteraan pula adalah lukisan garisan-garisan yang dibentukdaripada pensel atau dakwat. Lukisan berbentuk garisan ini dibuat denganmenggunakan peralatan lukisan kejuruteraan, bukannya secara bebastanpa menggunakan peralatan. Lukisan ini merupakan gambaran sebenar bagi sesuatu bentuk objek dengan lebih terperinci yang disertakan dengansaiz dan ukuran dari semua arah pandangan.Lukisan Kejuruteraan mengandungi cirri-ciri tertentu dengan gayatersendiri dan dilukis mengikut peraturan yang telah ditetapkan.Lukisannya terdiri daripada susunan berbagai-bagai jenis garisan sertasimbol-simbol tertentu dan lazimnya boleh difahami oleh mereka yangdaripada kejuruteraan yang sama.Semasa mempelajari lukisan kejuruteraan terdapat beberapa amalanbiasa yang perlu dilakukan oleh setiap pelajar untuk menentukan setiaplukisannya diterima mengikut peraturan lukisan. Diantaranya ialahketepatan melukis, teknik melukis, kebersihan melukis dan kepantasanmenyiapkan lukisan.
Ketepatan
2
 
PENGENALAN LUKISAN KEJURUTERAAN J1001/1/
Setiap lukisan kejuruteraan hendaklah dibuat dengan mengikut ukuranyang tepat. Ini termasuk ketepatan ukuran saiz dan penggunaan jenis- jenis garisan mengikut jenis pensel ataupun sepertimana yang telahditentukan.
Teknik Melukis
Lukisan hendaklah dilukis mengikut teknik-teknik yang telah ditetapkan,termasuk teknik membina garisan, cara membentuk objek supaya lukisankelihatan lebih jelas dan mudah difahami.
Kebersihan Lukisan
Setiap pelukis mestilah menanamkan perasaan untuk menghargai lukisanyang dibuatnya. Dengan itu pelukis akan lebih berhati-hati semasamembuat lukisan dengan mengambil kira langkah-langkah tertentutermasuk cara pengendalian alatan lukisan untuk memastikan kekemasandan kebersihan lukisannya.
Kepantasan menyiapkan lukisan
Amalan melukis dengan pantas dan dalam jangka waktu yang tertentuakan menghasilkan seorang pelukis yang produktif dan berkeupayaantinggi. Namun aspek ini tidak seharusnya mengenepikan ciri-ciri lukisankejuruteraan yang memerlukan kemahiran-kemahiran yang tertentu.
1.2 PERALATAN LUKISAN KEJURUTERAAN.1.2.1 Papan Lukisan.
Papan lukis biasanya berukuran 60 cm x 80 cm yangdiperbuat papan jenis lembut. Kertas lukisan diletakkandiatas papan lukis bagi memudahkan kerja – kerja melukisdilakukan.
3

Activity (185)

You've already reviewed this. Edit your review.
AlifMifzal added this note
bagus !! sye bdak kv ampangan
Haniyyah Razali liked this
AlifMifzal liked this
ika_ivc liked this
sfazilah1966 added this note
good doc
sfazilah1966 liked this
Farhana Zubir added this note
mohon share..tq
Anwar Samsuari added this note
saya tidak dapat mendownloadnye...saya amat memerlukan nota ini....boleh tolong emelkan kepada saya anwarrock21@yahoo.com
Sepet Semput added this note
salam...sy perlukan nota ini untk interview...mohon saudara emailkan nota ini ke sepetsemput@yahoo.com ... pertolongan saudara amat sy hargai...terima kasih..
Aziun Ahmad added this note
As salam, mohon En. Hazreen emailkan nota Lukisan Kejuruteraan ke aziunahmad@gmail.com. Nota diatas amat berguna untuk anak saya. Terima Kasih

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->