Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
compozitia in artele plastice

compozitia in artele plastice

Ratings: (0)|Views: 4,637|Likes:
Published by Bianca Mihailescu
referat clasa a VIII-a
referat clasa a VIII-a

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: Bianca Mihailescu on Feb 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/06/2014

pdf

text

original

 
COMPOZITIA IN ARTELE PLASTICE
Capitolul I: COMPOZITIA PLASTICA
Compozitia in general, semnifica organizarea unor elemente intr-un ansambluunitar. In toate domeniile creatiei este folosita organizarea compozitionala-are la bazaelemente de limbaj si mijloace de expresie specifice (literatura, muzica, teatru, film,coregrafie, arte plastice).Clasificarea compozitiei specifice artelor plasticese face in functie de destinatiaacesteia, de principiile care stau la baza organizarii, precum si a tehnicilor simaterialelor de lucru utilizate. Din aceste considerente, compozitia poate fi de douafeluri: plastica si decorativa.Raportarea la realitate, alaturi de caracterul elementelor compozitionale si de mesajulmijloacelor de expresie continute, determina departajarea compozitiilor in alte douacategorii. Din acest punct de vedere, compozitia poate fi: figurativa si nonfigurativa.Compozitia plastica reprezinta modul de organizare a unei suprafete, a unui spatiu sau aunui volum. Relatiile stabilite cu ajutorul elementelor de limbaj (puncte,linii, forme,culori sau valori) si al mijloacelor de expresie plastica (contrast,ritm,armonie, proportie,echilibru,simetrie-asimetrie, suprapunere,juxtapunere) se supun problemelor specifice artelor plastice.Intr-o compozitie, imaginile din natura, formele si culorile nu copiazarealitatea ci o transforma. Creatorul foloseste o noua ordine, o noua expresie, care este onoua realitate continuta intr-o expresie plastica subordonata unei teme si unui scop.La alcatuirea compozitiei plastice se tine seama de principiile compozitionalecare sunt:-paginatia ( dispunerea elementelor in spatiu plastic );-structura (shema de ansamblu , prin care elementele sunt distributive );-proportia (armonia stabilita intre elemente );-contrastul (opozitia dintre elemente: mare-mic, cald-rece, inchis-deschis);-ritmul (repetarea voita a unui element) s.a.
 
Distribuirea si ordonarea elementelor de limbaj pe suprafata sau in spatiureclama dispunerea pe axe orizontale, verticale, sau oblice, o asezare simetrica sauasimetrica fata de axe si gruparea sau raspandirea lor pe toata suprafata . In acestmod, se asigura echilibrul maselor si raportul intre plin si gol, ritm si miscare,armonia formelor si a culorilor,contrastul si accentele.Un element specific oricarei compozitii plastice il constituie centrul de interes care poate fi singular sau multiplu.
 
Capitolul al II-lea: CENTRUL DE INTERES
Centrul de interes reprezinta locul sau zona dintr-o compozitie care atrage privirea din primul moment. Acest loc nu coincide cu centrul geometric alcompoztiei, decat in cazuri rare,si nici cu centrul paginii. Centrul de interes poate fiorice semn, un fragment dintr-un intreg sau un detaliu al fondului si poate fi pus inevidenta printr-o serie de modalitati, printre care se afla:-directionarea alementelor spre locul ales;-aglomerarea unei anumite zone cu detalii;-dispunerea contrastului cel mai puternic;-atribuirea celei mai pure culori;-asezarea petei celei mai valorate sau a celei mai grizate;-stabilirea celei mai accentuate miscari.Cu elevii, vor fi urmarite pe reproduceri de arta centrele de interes si modul incare au fost evidentiate. Pot fi facute analogii cu eroii din desenele animate sau ceidesprinsi din lecturile cunoscutev care joaca rolul de eroi principali deveniti centrede interes in desfasurarea unor actiuni. Asa sunt Tom si Jerry, Ratoiul Donald, Fat-Frumos, Cocosul nazdravan etc.Ca exemple demne de a fi illustrate sugeram Pestisorul de aur, Vulpea sicorbul, Broscuta calatoare, La cirese, Pupaza din tei, Mos Craciun, Cu steaua,Colindatori.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->