Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Dictionar Fotografic

Dictionar Fotografic

Ratings:
(0)
|Views: 12|Likes:
Published by evian4u
Dictionar Fotografic
Dictionar Fotografic

More info:

Published by: evian4u on Feb 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/07/2014

pdf

text

original

 
Dictionar Fotografic
Mic Dictionar de Termeni si abrevieri folosite in fotografie
*
Pentru a efectua o cautare mai usoara a unui anumit termen in dictionar, folositi combinatia de taste
CTRL+F 
si introduceti termenul dorit.
AE lock
Memorarea expunerii automate
AE
Expunere automata.
AE-L
Vezi AE lock
AEL
Memorarea expunerii automate (Minolta).
AF - Autofocus
Sistem care pune claritatea obiectivului pe subiectul dorit; exista sisteme pasive si active.
AF-L
Memorarea autofocalizării (Nikon).
AF-lock
Procedura de blocare voluntara a focalizarii pe un anumit subiect; in acest mod este posibila păstrarea planului de focalizare chiar si in cazulreîncadrării.
AF-ON
Activarea funcţiei de autofocalizare (Nikon).
AF/M
Comutator al focalizării manuale/automate (unele obiective Canon mai vechi).
AF/MF
Comutator al focalizării manuale/automate (Canon, Minolta, Pentax).
AI FOCUS
Focalizare automata "inteligenta" (Canon).
AI Servo AF
Sistem de focalizare "inteligenta" destinat in special fotografierii subiectelor in mişcare. In modul AI Servo AF aparatul focalizează continuuurmărind cele mai mici deplasări din cadru, util in cazul obiectivelor lungi unde câmpul de profunzime este redus.
A-DEP
Mod de expunere cu prioritate de diafragma ce urmăreşte obţinerea unei anumite profunzimi de câmp (Canon).
A-TTL
Evaluarea intensităţii necesare pentru blitz, in mod automat, prin obiectiv (Canon).
A.S.A.
Normativ referitor la sensibilitatea filmului, abandonat in prezent (American Standards Association)(asemanator cu ISO).
AF-S
(Silent Wave Motor) Motor intern folosit la obiectivele Nikon pentru a obtine focalizarea intr-un mod rapid si silentios. Poate compensa lipsamotorului de focalizare din corpul camerei (unde este cazul).
Aberaţie
Incapacitate a obiectivului fotografic de a reproduce o imagine perfecta. Aberaţiile obiectivelor sunt de 7 tipuri: astigmatism, aberaţie cromaticaaxiala, aberaţie cromatica laterala, coma, curbura de câmp, aberaţia de sfericitate si distorsia. Amploarea aberaţiilor este direct proporţionala cudeschiderea diafragmei si invers proporţionala cu distanta focala.
Aberaţie cromatica
Aberaţie a obiectivului, in care zone ale imaginii, de obicei radiale, suferă o descompunere cromatica asemănătoare cu cearealizata de o prisma optica.
Aberaţie cromatica axiala
Aberaţie de convergenta a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a radiaţie albastre, verzi si roşii, sosite dela o sursa aflata pe axa optica.
Aberaţie cromatica laterala
Denumita si aberaţie cromatica transversala este determinata de variaţii ale factorului de mărire a obiectivului in pârtile saleperiferice; lumina alba care vine din lateral, va focaliza in locuri diferite in planul filmului, in funcţie de lungimea de unda (mai aproape de centrulnegativului pentru lumina albastra, mai lateral pentru lumina roşie).
Aberaţie de sfericitate
Aberaţie a unui obiectiv produsa de focalizarea in plane diferite a razelor luminoase ce intra prin centrul obiectivului fata de celece intra pe la periferie.
Aberaţie geometrica
Aberaţie a sistemelor optice, in care unei axe drepte a subiectului ii corespunde o curba in imaginea realizata de obiectiv. Acesteaberaţii pot fi pozitive sau negative, adică asemănătoare cu o perna sau cu un butoi.
AC
Mufa sau priza de conectare la curent alternativ (priza, reţea).
Abbe number 
Număr asociat unui obiectiv sau lentile invers proporţional cu dispersia cromatica - cu cat numărul Abbe este mai mare cu atât dispersiaeste mai mica.
Acromat (obiectiv)
Obiectiv care conţine un dublet acromat: dublet ce asociază o lentila convergenta crown cu una divergenta flint, in scopul corectăriiparţiale a aberaţiei cromatice. In acest fel sunt focalizate in acelaşi plan radiaţiile albastru si verde.
Adancimea culorii
Număr de biţi folosiţi pentru a caracteriza fiecare pixel dintr-o imagine; cu cat se folosesc mai mulţi biţi, cu atât in imagine apar maimulte nuanţe de culori; cel mai frecvent se folosesc: 1, 8, 16, 24 (cate 8 biţi pentru culorile de baza: roşu, verde, albastru) sau 48 biţi (cate 16 biţi pentrufiecare culoare).
AEB - Auto Exposure Bracket
Bracket sau Bracketing - se refera la acţiunea de a executa o serie de fotografii (cel puţin trei) ale aceluiaşi subiect cuvariaţia expunerii; prima - care se executa cu timpul de expunere si cu diafragma indicata de exponometru sau de experienţa, a doua, supra-expusa cu1/3 - 1 diafragma iar a treia sub-expusa cu 1/3 - 1 diafragma. In acest fel fotograful are şanse sporite de a obţine o poza corect expusa. De asemenea,fotograful poate recurge la aceasta metoda pentru a vedea efectul diferitelor expuneri asupra subiectului. Majoritatea aparatelor pro-sumer, clusiv celedigitale, efectuează bracketing-ul in mod automat.
Anastigmat (obiectiv)
Obiectiv corectat pentru aberaţiile de astigmatism cu un menisc anastigmat.
 
Apertura
Vezi: diafragma
Aplanat (obiectiv)
Obiectiv corectat pentru aberaţiile cromatica si de sfericitate (dublet acromat + menisc anastigmat).
APO - Apocromatic
Obiectiv fotografic corectat pentru aberaţiile cromatice, astfel încât radiaţiile roşii, verzi si albastre sunt focalizate in acelaşi plan.
Apocromat (obiectiv)
Obiectiv complex format din sticle crown, flint si din fluorina. In acest mod se obţine focalizarea corecta a culorilor fundamentale.
APS - Advanced Photo System
Un format de film foto care permite pe lângă imagine înregistrarea unor parametrii de fotografiere.
Artefact (en. Artifact)
Distorsiune specifica creării imaginii de câtre celule fotosensibile sau modificare locala a imaginii cauzata de comprimări sidecomprimări tip jpg.
Asferica (lentila)
Lentila şlefuita după o suprafaţa care nu este sferica, astfel încât razele de lumina axiale focalizează mai aproape, in timp ce razele delumina periferice focalizează mai departe; in acest fel se combate efectul curburii de câmp.
Astigmatism
Aberaţie a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a razelor de lumina ce se afla in planuri perpendiculare.
AUTO
De regula semnifica expunere automata (AE), dar poate însemnă si mod de operare complet automat (AE + AF).
Auto-exposure
Calculare automata a expunerii, facilitate disponibila in majoritatea aparatelor fotografice moderne.
Auto-exposure Compensation: +2EV
Corecţie a expunerii calculate automat de aparatul foto. 1EV înseamnă plus un stop, 2EV - plus doua stopuri,etc...
Autofocus
Sistem care permite focalizarea fără intervenţie manuala. In general, pe lângă aparatul foto, obiectivul trebuie si el sa suporte aceastafuncţie.
Av
Mod de expunere cu prioritate de diafragma (engl. Aperture value - Canon, Pentax, Contax).
AWB ("Auto White Balance")
La camere digitale: ajustare automata a redării culorilor prin care se evita dominantele de culoare ce pot apare in diversecondiţii de iluminare (soare, cer acoperit, lumina tungsten, etc).
Ax optic
Ax imaginar care uneşte centrul imaginii, centrul optic al obiectivului, si centrul subiectului.
B/W
Alb-negru (engl. Black&White).
Baie de stopare
Etapa intermediara intre developare si fixare, cu rolul de a întrerupe acţiunea chimica a revelatorului; constituita dintr-o soluţie cu pHacid.
Bayer pattern
Un model de aşezare a filtrelor roşii, verzi si albastre peste fotositurile captatorului camerei digitale. Deoarece ochiul uman este maisensibil la verde, raportul R:G:B in modelul Bayer este 1:2:1
Bokeh
Termen de etimologie, care se refera la modul in care un anumit obiectiv reproduce subiectele aflate in afara câmpului de profunzime; depindede modul de corectare al aberaţiilor optice, mai ales a celei de sfericitate (vezi).
Bounce
Dispozitiv translucid de difuzie a luminii, care se aplica peste blitz in scopul de a diminua duritatea iluminării cu flash-ul electronic.
BP (Battery Pack)
Sistem suplimentar de baterii folosit in alimentarea diverselor aparate foto pentru o autonomie crescuta.
Bracketing
Modalitate de obicei automata de a varia expunerea cu un număr de trepte de diafragma sau de fracţiuni de diafragma, pentru ca din câtevaexpunerii una sa fie in mod sigur buna. Exista si braketing de claritate si de temperatura de culoare, si al aparatului sau al blitzului.
Buffer Ram
Memorie rapida, pentru stocarea temporara informaţiilor, dupa care acestea sunt scrise pe card (a cărui viteza de scriere este mult mailenta); in acest fel se pot efectua mai multe poze, in succesiune rapida.
Bulb (B)
Timp lung de expunere, utilizat pentru fotografie de noapte. Obturatorul rămâne deschis atâta timp cat butonul de declanşare este apăsat.
Burst
Anumite aparate de fotografiat pot fi setate sau construite pentru a face fotografii in rafala - modul "burst".
C
1. fotografiere in rafala (Nikon, Canon EOS modele mai vechi),2. focalizare continua (Minolta).
CAF
Focalizare automata continua (Contax).
Calibrare
Proces de ajustare a unui lanţ de prelucrare digitala a fotografiilor (camera fotografica digitala/scanner, monitorul calculatorului si imprimanta),astfel încât sa se obţină rezultate corecte.
Camp de profunzime
Un obiectiv, in afara de obiectul exact pe care este pusa claritatea, mai reda clar un spaţiu din fata si spatele acestuia. Acestspaţiu este mai mare sau mai mic, funcţie de diafragma si distanta focala si mai ales cercul de difuzie ales. Câmpul in care parţi din imagine sunt redateclar se numeşte câmp de profunzime.
Card reader 
Dispozitiv care se leagă la un calculator de obicei pe un port de USB si care permite descărcarea informaţiei de pe carduri de memorie incalculator. Exista card readere pentru 1, 2 sau mai multe tipuri de memorii.
CCD - Charged Coupled Device
Dispozitiv electronic care face conversia imaginii optice in informaţie electronica.
Centru optic
Punct situat pe axa optica a unui obiectiv si care se caracterizează prin aceea ca o raza de lumina ce trece prin centrul optic nu estedeviata de la directia sa, indiferent de unghiul de incidenta. Pentru a minimiza difracţia si vignetarea, diafragma se aşează in centrul optic.
 
Cerc de difuzie
Vezi: pata de difuzie.
CF x/C. Fn x
Funcţie personalizata (Canon, Contax).
CL
Simbol care semnifica supraexpunerea (engl. CLose aperture!), folosit la modele mai vechi de Canon.
CMOS
Dispozitiv electronic de captura a imaginii si conversie din semnal luminos in semnal electronic.
Coma
Aberaţie ce consta din incapacitatea obiectivului de a reproduce corect un punct strălucitor din lumea reala si care apare sub forma unei comete.
Compact Flash
Unul dintre cele mai răspândite medii de stocare a informaţiei pentru aparatele de fotografiat digitale si alte dispozitive electronice(PDA-uri, playere mp3, etc). Are controlerul incorporat direct in el si este direct compatibil cu sloturile PCMCIA de la calculatoare.
Compensare
Un revelator foto compensat este un revelator care reda tonurile din umbre si lumini mai puţin contrastante.
Contralumina
Numita si contrejour, se refera la modul de iluminare al subiectului in care lumina vine spre obiectivul aparatului intr-un unghi foarteapropiat de axa optica.
Crominanta
Informaţie referitoare la ponderea culorilor fundamentale (roşu, verde, albastru).
Crown (sticla)
Sticla cu formula speciala de preparare, care are un indice de refractie mica.
Cs
Mod continuu de fotografiere mai puţin zgomotos (Nikon).
CSM
Meniu de personalizare a funcţiilor aparatului (Nikon: Custom Setting Menu).
Curbura de camp
Proprietate a unei lentile de a focaliza pe suprafaţa concava de raza egala cu focala si cu centrul sferei in centrul optic al lentilei;deoarece filmul este aşezat pe o suprafaţa plana, si nu concava, la periferie imaginea pierde din claritate.
CxProcess
Procedeu folosit de Minolta in modele sale de aparate digitale pentru a oferi imagini "Clear & eXcellent results" prin ajustarea acutantei, aredării culorilor si a diminuării zgomotului.
Cybachrome
Metoda de obţinere in mod direct (fără negativ intermediar) a fotografiilor color după un diapozitiv color. Aceasta metoda se remarca princlaritatea si strălucirea culorilor, claritate datorata absentei negativului intermediar ("inter-negative", in limba engleza) folosit in mod obişnuit pentru aobţine copii pe hârtie după un diapozitiv color. Se întâlneşte si forma "Cibachrome". Denumirea probabil provine de la firma "Ciba" devenita "Ciba-Geigy"si apoi "Novartis"), important producător de substanţe chimice, medicamente s.a.
Declansator flexibil
Declanşatorul flexibil este un accesoriu util pentru a prevenii mişcarea aparatului de fotografiat la utilizarea unor timpi de expunerelungi. Din punct de vedere constructiv este de mai multe feluri: mecanic, pneumatic, electric si electronic. Declanşatoarele mecanice si pneumaticetransmit mişcarea de apăsare a declanşatorului printr-un cablu coaxial sau printr-un sistem pneumatic. Deseori declanşatorul aparatelor mecanice are unfiletaj conic in care se înfileteaza declanşatorul flexibil.
Diafragma
Sistem de obicei variabil aflat in centrul optic al obiectivului, cu care se poate varia cantitatea de lumina care strabate obiectivul, dar siprofunzimea si uneori chiar claritatea.
Diaporama
Montaj fotografic sonorizat, in cadrul căruia sunt proiectate cu acompaniament muzical sau comentarii adecvate o suita de diapozitive.
Diascop
Dispozitiv optomecanic, cu sau fără sursa proprie de lumina, pentru vizionarea diapozitivelor.
Diason
Vezi diaporama.
Digital
(din engl. Digit = cifra) proprietatea unei variabile de a lua doar anumite valori discrete; spre deosebire de variabila analogica, cea digitala ia unnumăr limitat de valori.
DISP
Buton de activare al display-ului de stare al aparatului.
Distanta focala
Distanta de la centrul optic al obiectivului la imaginea formata de acesta. Obiectivele pot avea distanta focala mica (grandangular), saulunga (teleobiective) Obiectivele care au distanta focala egala cu diagonala imaginii sunt considerate normale.
Distanta hiperfocala
Generic, spaţiul dintre doua planuri considerate ca acceptabile in redarea clarităţii
Distorsia (curbiliniara)
Aberaţie a obiectivelor ce consta din reproducerea unor linii drepte sub forma curbilinie, mai ales la periferie (vezi pincushion sibarrel).
Distorsiune Barrel
Distorsiune curbiliniara a obiectivelor cu focala mare (teleobiective) ce consta din deformarea liniilor drepte in linii curbe cuconcavitatea spre centru; in acest fel un dreptunghi este redat ca un butoi.
Distorsiune Pincushion
Distorsiune curbiliniara a obiectivelor cu focala mica (superangulare) ce consta din deformarea liniilor drepte in linii curbe cuconvexitatea spre centru; in acest fel un dreptunghi este redat ca o perna
DOF ("Depth Of Field")
Un obiectiv, in afara de obiectul exact pe care este pusa claritatea, mai reda clar un spaţiu din fata si spatele acestuia. Acestspaţiu este mai mare sau mai mic, funcţie de diafragma si distanta focala si mai ales cercul de difuzie ales. Câmpul in care parţi din imagine sunt redateclar se numeşte câmp de profunzime. Vezi - Câmp de profunzime
DPI
(Dots per inch) numărul de puncte pe care o imprimanta le poate aseza in mod distinct pe hârtie pe unitatea de lungime (inch); in mod abuziv, extinssi la alte dispozitive care captează sau prelucrează fişiere de imagine.
DRIVE
Comutarea in modul de fotografiere cu derulare automata continua a negativului (fotografiere in salva).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->