Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Untitled

Untitled

Ratings: (0)|Views: 1|Likes:
Published by Svale Fossåskaret

More info:

Published by: Svale Fossåskaret on Feb 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2013

pdf

text

original

 
Nei til patentpå mat
Utviklingsfondet er en uavhengig miljø- og utviklingsorganisasjon.Vi støtter fattige mennesker i deres eget arbeid for å kunne fø segselv, komme seg ut av fattigdommen og sikre miljøet.Utviklingsfondet har siden 1978 kombinert miljø- og utviklingstiltak ikonkrete selvhjelpsprosjekter. Utviklingsfondet jobber for at det ikkeskal være lov å ta patent på planter og dyr. Vi støtter bønders brukav et mangfold av såfrø, deres deltakelse i planteforedling og salgav såfrø med god kvalitet. Denne brosjyra er nanseriert av Norad.www.utviklingsfondet.no/patentpost@utviklingsfondet.noGiverkonto nr 5005.15.10000
 In developing countries especially,instruments such as patents may drive up
costs
, restrict 
experimentation
by theindividual farmer or public researcher,while also potentially
undermininglocal practices
that enhance food security and economic sustainability.
IAASTD-rapporten (2008)
4 gode grunner til å si neitil patent på planter og dyr
43
2
1
1. De mektige blir mektigere
Patentjuss er komplisert, dyrt og ofte ulogisk når det overførestil biologisk materiale. Dagens system for patent på planter ogdyr har blitt et redskap for de største selskapene til å sikre segkontroll over ressurser som gener og såfrø. Dermed får disseselskapene mer makt over matproduksjonen, på bekostningav bønder og forbrukere. Såfrøene blir dyrere og utvalget avplantesorter dårligere.
2. Forurenseren får betalt
«Forurenseren skal betale» er et viktig prinsipp. Patent pågenmodiserte planter gjør at genteknologi-rmaene kankreve erstatning dersom genmodisert pollen blåser overgjerdet og forurenser naboens avling. Patent på planterog gener gjør dermed at forurenseren får betalt.
3. Urettferdig for bønder
Matplantene vi spiser i dag stammer fra hundrevis av årmed uformelt men intelligent foredlingsarbeid utført avbønder. Mye av dette arbeidet er gjort i Sør. Patenteringav matplanter sikrer at protten havner hos multinasjonaleselskaper og ikke i de fattige landene der planteneopprinnelig kommer i fra.
4. Hindrer husdyravl og planteforedling
Skadedyr og plantesykdommer utvikler seg hele tiden,derfor trenger en robust matproduksjon stadig nye plante-sorter og dyreraser. Selskaper som patenterer planter og dyrskummer ikke bare øten av foredlingsarbeidet som er utførttil nå. De forbyr også videre avl og foredling på patentertehusdyr og såfrø. Det er også tatt patent på hele virus, slik atbare patenthaver har lov til å forske videre på det. Dette er entrussel mot framtidas matsikkerhet.Patenter gjør det forbudt for bønder å bytte og selge såfrøseg imellom, selv om dette er viktig for at de skal kunnefortsette å ta vare på og videreutvikle et rikt genetiskmangfold av matplanter.
   F  o   t  o  :   N  o  p  a   t  e  n   t  s  o  n  s  e  e    d  s
Foto: Utviklingsfondet
   D  e  s   i  g  n  :   F   i  g  u  r  u .  n  o .   T  r  y   k   k  e   t  p   å   C  y  c   l  u  s   1   0   0   %   r  e  s   i  r   k  u   l  e  r   t  p  a  p   i  r   h  o  s   K  a   i   H  a  n  s  e  n   t  r  y   k   k  e  r   i .   2   0   1   3 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->