Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
KAEDAH BERCERITA

KAEDAH BERCERITA

Ratings:
(0)
|Views: 16|Likes:
Published by Hasanul Isyraf
story telling
story telling

More info:

Categories:Types, Research
Published by: Hasanul Isyraf on Feb 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/05/2013

pdf

text

original

 
KAEDAH BERCERITA
 
DEFINISI
 
 
Menurut Kamus Dewan (edisi ketiga), teknik adalah kaedah mencipta sesuatu hasilseni seperti muzik, karang-mengarang dan sebagainya.
 
Menurut Edward M. Anthony mendefinisikan teknik adalah satu muslihat ataustrategi atau taktik yang digunakan oleh guru yang mencapai hasl segera yangmaksimum pada waktu mengajar sesuatu bahagian bahasa tertentu.
 
Mengikut Kamaruddin Hj. Husin & Siti Hajar Hj. Abdul Aziz dalam bukunyaPengajian Melayu III : Komunikasi Bahasa, teknik boleh didefinisikan sebagai pengendalian suatu organisasi yang benar-benar berlaku di dalam bilik darjah di manaia digunakan untuk mencapai sesuatu objektif.
 
Teknik merupakan suatu alat yang digunakan oleh guru bahasa bagi menyampaikan bahan-bahan pengajaran yang telah dipilih untuk pelajar-pelajarnya. Teknik yangdipilih haruslah sejajar dengan kaedah yang digunakan dan seirama dengan pendekatan yang dianuti.
TUJUAN TEKNIK 
 1.
 
Menarik Minat murid2.
 
Mengekalkan perhatian3.
 
Membangkitkan ras ingin tahu
TEKNIK BERCERITA
 
 
Merupakan salah satu pendekatan yang sesuai digunakan untuk membina kecekapan berbahasa kerana cerita merupakan sesuatu yang dapat menarik minat dan perhatian pelajar.
 
Latihan pemahaman, perluasan perbendaharaan kata dan tatabahasa dapatdisampaikan.
 
Dapat meningkatkan penguasaan kemahiran mendengar, bertutur, membaca danmenulis dikalangan pelajar.
 
Perkembangan cerita hendaklah diberi perhatian agar ada peringkat permulaan,kemuncak dan kesudahan cerita. Perhatian perlu diberi kepada teknik persembahan,suara, gerak laku dan kawalan mata.
 
Suara memainkan peranan yang penting dimana ia harus dikawal supaya janganmendatar dan tidak menimbulkan kebosanan.
 
Langkah-langkah dalam persediaan teknik bercerita ialah :
 
Pilih cerita yang sesuai dengan umur, kecerdasan dan minat murid-murid. Kemudian,sesuaikan pula dengan isi pelajaran yang hendak disampaikan.
 
Kaji cerita itu dan cuba masukkan aspek-aspek bahasa.
 
Hafazkan frasa atau ayat-ayat penting.
 
Latih bercerita seolah-olah guru berada dihadapan murid-murid sekurang-kurangnyasekali sebelum menggunakan teknik ini.
 
Guru bercerita dalam keadaan yang selesa.
 
Guru boleh menggunakan gambar, objek-objek sebenar atau lain-lain BBM.
 
 
Sediakan kad-kad perkataan, frasa-frasa atau ayat-ayat yang berkaitan dengan aspek-aspek bahasa yang hendak disampaikan.Teknik Bercerita dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa 
 
Bercerita merupakan suatu seni yang menggunakan bahasa, pergerakan dan mimik muka untuk melontarkan idea dan merangsang daya imaginasi audiens. Bercerita juga boleh dianggap sebagai seni sastera dan seni teater yang dapat memberikan nyawakepada perkataan bertulis dalam sesebuah buku (E.Greene : 1976).
 
Anne Pellowski (1990) menjelaskan bahawa bercerita ialah keseluruhan pengalamansejenak daripada penceritaan lisan dalam bentuk berirama atau prosa yangdipersembahkan atau dipimpin oleh seseorang di hadapan khalayak. Penceritaannya boleh disampaikan secara lisan atau dilagukan dengan iringan muzik, menggunakangambar, sumber-sumber bercetak atau direkodkan secara mekanikal.
 
Asal usul kegiatan bercerita tidak dapat dikesan kerana tidak ada dokumentasi yangformal. Namun demikian, cerita pertama yang pernah dikesan adalah di Mesir, iaitu
cerita yang ditulis Papyrus 5500 tahun yang lampau dengan ungkapan “ Hari ini saya
 bercerita kepada anak 
lelaki saya…”. Di Eropah pula lakaran idea ditemukan di atas
daun nipah, dan cerita dikisahkan untuk mengembangkan agama. Di Greek pula, penulisan puisi dengan menggunakan muzik dikesan pada kulit belulang, manakala diIndia, cerita disampaikan dengan menggunakan kain yang mempunyai plot ceritaMahabarata dan Ramayana. Dalam suasana gelap, pencerita berdiri di hadapan kainyang dilakarkan dengan cerita dan dia bercerita berpandukan siri gambar denganmenggunakan lilin. Di Rantau Pasifik dan Afrika pula, cerita disampaikan denganmenggunakan tali dan di Australia pula, cerita menggunakan pasir.
 
Dalam tradisi lisan masyarakat Melayu, bercerita sering disampaikan dalam bentuk  bersahaja secara berlagu atau dengan bahasa berirama serta diiringi dengan permainanalat muzik seperti rebab, serunai atau gendang (ada kalanya menggunakan batil atau belanga). Pencerita atau penglipur lara dalam seni bercerita Melayu silam dipanggilmengikut tajuk cerita yang disampaikan seperti Selampit atau Tok Selampit(selalunya bercerita menggunakan rebab). Ada juga digelar Awang Batil (berceritamenggunakan batil) atau Awang Belanga (bercerita menggunakan belanga). Adakalanya pencerita digelar berdasarkan watak dalam cerita seperti Tok Jebang ataudigelar tukang cerita sahaja. Satu lagi bentuk penceritaan dalam masyarakat Melayutradisi ialah Wayang Kulit dan penceritanya dipanggil Tok Dalang (yang berceritamenggunakan patung wayang kulit).
 
Sebagai suatu seni, bercerita merupakan satu cabang seni yang tertua dan telah berkembang secara lisan serta diwarisi dari satu generasi ke satu generasi.
 
Bercerita juga telah menjadi satu cara yang berkesan untuk berkomunikasai sambil berhibur. Selain itu, bercerita juga menjadi alat untuk memberikan:
o
 
 pengajaran
o
 
 pengetahuan
o
 
 perkongsian pengalaman.
o
 
Sebagai kaedah pengajaran dalam bilik darjah, bercerita menepati kehendak objektif pengajaran dan pembelajaran, iaitu dapat:
 
meningkatkan kemahiran dan kecekapan berbahasa khususnya lisan, bacaan, penulisan dan kosa kata
 
memahami dan menghayati cerita
 
meningkatkan kemahiran mendengar 
 
 
mencerna minda dan daya imaginasi serta menggalakkan kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif 
 
menambah pengalaman dan pengetahuan
 
menanam sikap cinta akan warisan budaya
 
menerapkan unsur nilai murni
 
memupuk rasa peka dan prihatin terhadap masyarakat sekeliling
 
mencungkil dan mengasuh bakat
 
membentuk insan yang harmoni dan seimbang
 
menggalakkan sumber rekreasi dan pembelajaran sepanjang hayat.
3.10 KAEDAH BERCERITA
 
Definisi
 Cerita adalah satu susunan kejasian atau peristiwa yang berlaku sama ada benar-benar  berlaku atau diciptakanBercerita dianggap sebagai satu cabang seni dan ia memainkan peranan penting sebagaisumber hiburan rakyat di samping alat pendidikan moral dan nilai di kalangan masyarakat
Ciri-ciri Penting
 1. Mencernakan daya kreatif dan imaginasi pelajar 2. Melatih pelajar dengan pelbagai kemahiran dan kecekapan bahasa terutamanyakemahiran lisan (mendengar dan bertutur)3. Menggalakkan pelajar berkomunikasi dengan berkesan dari segi sebutan, nada, intonasidan ekspresi/mimik muka4. Memperluaskan pengalaman dan pengetahuan pelajar dalam pelbagai bidang yang berkaitan dengan kehidupan seharian
5.
Menggalakan pelajar mendengar cerita secara kritis supaya lebih berfikiran matang dan berketrampilan
Kemahiran bercerita
 1. Prinsip-prinsip Panduan Penguasaan Kemahiran Bercerita
 
memilih cerita yang sesuai
 
menghafal isi-isi penting

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Shi Fui liked this
Shi Fui liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->