Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
'Gribbejagt i Tanzania'. Artikel for Jyllandsposten.

'Gribbejagt i Tanzania'. Artikel for Jyllandsposten.

Ratings:
(0)
|Views: 16|Likes:
Februar 2008
Februar 2008

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Pernille Bærendtsen on Feb 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2014

pdf

text

original

 
Gribbejagt i Tanzania
Af PERNILLE BÆRENDTSEN, Mellemfolkeligt SamvirkeOffentliggjort 19.02.08 kl. 10:00
Tanzanias præsident Jakaya Kikwete har vist handlekraft ved at fyre regeringen efter enkorruptionsskandale. Et stort ansvar hviler på den nye regering, mener Pernille Bærendtsen,Mellemfolkeligt Samvirke.
Pernille Bærendtsen
 
Informationsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke i Tanzania siden september 2007. Har arbejdet for MS igodt 10 år, bl.a. som kampagnekoordinator i Serbien og som organisationsrådgiver blandt sudanesiskeflygtninge i Uganda.
 
Blog:
www.pernille.typepad.com/louderthanswahili
 
 
Mellemfolkeligt Samvirke har arbejdet i Tanzania siden 1963. I dag fokuserer arbejdet på at bekæmpefattigdom ved at udvikle det lokale demokrati, styrke de fattiges adgang til jord og mobilisere de unge.Bekæmpelse af korruption er en integreret del af arbejdet.
I sidste måned kiggede de fleste tanzanianere lige en ekstra gang, da de fik deres elregninger. Devar pludselig steget med over 30 procent.Skønt korruptionen i Tanzania lever i bedste velgående, er det et fænomen, som befolkningen somregel stiltiende har affundet sig med. Men da chokket over elregningen havde lagt sig, gik det ligeså langsomt op for tanzanianerne, at der faktisk var en klar sammenhæng mellem prisen på strøm ogen af de mest omtalte korruptionsskandaler i Tanzania.Prisstigningerne skyldtes ikke et merforbrug - for der er stadig mangel på elektricitet i Tanzania -men den såkaldte Richmond-gate. Skandalen blev opkaldt efter det firma, hvorfra regeringenbestilte og betalte en generator, som dog aldrig blev leveret. Kontrakten med firmaet løste ikkestrømforsyningsproblemet, men værre er måske, at Tanzanias regering har lånt 179 mio. dollars(godt 900 mio. danske kr.) i banken for at kunne betale firmaet for generatoren.Det lån er tanzanianerne nu med til at afdrage over deres elregninger.
SKANDALER I KØ
Richmond-gate er desværre ikke et enestående eksempel på korruption. Nationalbanken - Bank of Tanzania - har begået svindel for ikke mindre end én mia. danske kroner, og sideløbende har enlang række andre sager med relation til bl.a. minedrift og skovbrug taget form. Tanzanias regeringkom langsomt under pres - bl.a. fra medierne, der har indtaget en overraskende kritisk position, fraoppositionspartierne og fra den samlede gruppe på 14 donorer, som sidste år gav 670 mio. dollars(3,4 mia. kr.) i budgetstøtte til Tanzania, og som tøvede med udbetalingerne for 2008.Og ikke mindst er presset kommet fra den tanzanianske befolkning.
 
DOMINOEFFEKT
Alligevel overraskede præsident Jakaya Kikwete alle, da han efter mindre end en uge reagerede påkorruptionsanklagerne og reducerede Tanzanias regering fra 61 til 47 ministre. Daparlamentsmedlemmerne 2. februar skulle give deres bud på to nye lovforslag på energiområdet,nægtede de med henvising til en lovet revisionsrapport om hele energiområdet, som de villegennemgå først.Det er aldrig før sket i Tanzanias historie, at parlamentet har sagt stop. Tanzanianerne samledes omtv og radio og havde svært ved at tro, hvad de så og hørte. Tanzanias premierminister, EdwardLowassa, sagde nemlig op. Ganske kort tid efter opløste præsidenten regeringen og sendteministrene hjem.Der er blevet talt meget om, hvem og hvor mange nye ministre Kikwete ville pege på. Detanzanianske aviser har bestemt ikke lagt bånd på sig selv i deres opfordringer til Kikwete om atsamle en regering, der både er mindre og tæller ministre, der ikke er mærket af korruption.
UVANT POLITISK DRAMA
På linje med mange andre afrikanske lande er korruptionen i Tanzania en stærkt integreret del af detpolitiske system, og derfor er det urealistisk at forestille sig, at man kan aflive korruption ved atudnævne nye ministre. Det ved aviserne godt, men for et afrikansk land, der ikke er vant til politisk drama i denne målestok, var der alligevel en markant signalværdi i, hvad Kikwete ville vælge.Aviserne bragte samtidig med lanceringen af de nye ministre forskellige analyser. Blandt Kikwetesnye ministre er de, der er forbundet med de største skandaler, udgået, men i princippet er der for enstor dels vedkommende tale om genbrug, idet flere viceministre blot er blevet forfremmet tilministre.Dagbladet The Citizen konstaterede torsdag i sidste uge, at forretningslivet i Tanzania kan væretilfreds med det mindre antal ministre, fordi bureaukrati ikke matcher entreprenørskab. Men avisenkonstaterer også med slet skjult ironi, at når forretningsfolkene ikke var tilfredse før, så må de entenhave tiet stille eller brokket sig i det skjulte. Og, konkluderer The Citizen klogt, alle må indse, atdette land ikke bliver udviklet ved at tie stille eller brokke sig privat.
SMAG FOR DEMOKRATI
Der er inden for det seneste år sket et skred i tanzanianernes opfattelse af deres politikere, og denneopfattelse er blevet cementeret i denne måned. Nu har folk fået smag for de demokratiskevirkemidler, og det er tydeligt, at den almindelige tanzanianer føler en andel i det, der er sket. Hvisbefolkningen holder fast i det udgangspunkt, vil der blive stillet nye krav til regeringen, som blivernødt til at ændre på den indlysende sammenhæng mellem korruption og fattigdom.Der er ingen tvivl om, at Kikwetes beslutsomhed er blevet modtaget positivt. Men selv om hansformaninger til sin nye regering i en anden tanzaniansk avis, The Guardian - »Festen er slut, nu erdet i gang med arbejdet, og jeg forventer, at I alle gør en indsats« - er velmente, skal regeringen nudemonstrere, at den kan lægge stilen om samt tage et opgør med de andre korruptionsskandaler, derer med til at bremse Tanzanias udvikling.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Pernille Bærendtsen liked this
Pernille Bærendtsen liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->