Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Globalisasi Shud

Globalisasi Shud

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 741|Likes:
Published by aby_77

More info:

Published by: aby_77 on Feb 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

11/24/2011

 
Globalisasi
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Globalisasi
, walau dikatakan punca banyak gelora and perubahan, mempunyai maksudkesan kolektif perubahan itu sendiri. Globalisasi (secara khusus perubahan yang kita lihatdalam kilang, kedai, dan seluruh spektra ekonomi dan cara kehidupan kita) adalahdisebabkan pergerakan empat bentuk modaldalam ekonomi global. Keempat-empatmodal ini adalah:
Modal kewangan (Bantuan,Ekuiti, Hutang,Miutang, Pinjaman, dll.)
Modal sumber (Tenaga,Besi, Mineral, Kayu, dll.)
Modal kuasa (Ketenteraan, Perikatan,Pakatan, dll.) Kebanyakan tekanan dan kekompleksan yang dihadapi adalah dalam hal ehwal macronegara, masyarakat, dan interaksi antara mereka, boleh didasarkan kepada empat pergerakan ini. Perhubungan yang dipermudah dengan kos telekomunikasi dan perjalananyang lebih rendah memungkinkan lebih ramai bilangan manusia kini, berbanding masalampau, berinteraksi dengan situasi yang tidak pernah dipertanding dalam sejarah.Perbezaan budaya dan politik di semua peringkat berlaku dan boleh diterangkan sebagai perbezaan pendapat antara dua atau lebih pihak tentang asas, layanan, masa, milikan atauharga satu atau lebih pergerakan modal.
Isi kandungan
 
[sunting] Perdebatan dan makna
Dana Kewangan Antarabangsamenakrifkan globalisasi sebagai “ pergantungan ekonomiyang semakin berkembang antara negara melalui kenaikan jumlah dan kepelbagaiantukaran barangan dan perkhidmatan, pergerakan pelaburan antarabangsa bebas, dan peresapan teknologi yang lebih pesat dan meluas ”. Pada masa yang sama,ForumAntarabangsa mengenai Globalisasimendefinasikan ia sebagai "gerakan dunia kepadasatu sistem ekonomi sejagat yang didominasi perdagangan koperat dan institisisupranasional yang tidak dipertanggungjawab kepada proses demokrasi atau kerajaan-kerajaan negara". 
Walaupun ahli teori yang kritikal sepertiImmanuel Wallerstein menekankan yang globalisasi tidak boleh difahami secara berasingan daripada sejarah perkembangan sistem kapitalis dunia 
definasi-definasi berlainan dan saling bertentangan ini menggariskan debat berterusan mengenai peranan dan perhubungankerajaan,koperasi dan individu dalam memaksimakan kebajikan sosial dalam  paradigma globalisasi. Kendatipun, ia jelas bahawa globalisasi mempunyai aspek ekonomi, politik, budaya dan teknologi yang terikat. Oleh kerana aspek-aspek ini adalah kunci kepadakualiti kehidupan seseorang individu, kebaikan dan keburukan yang menimpa disebabkanglobalisasi mewujudkan pertikaian yang kuat.Aspek ekonomi yang ditekankan dalam globalisasi adalah  perdagangan, pelaburan dan migrasi. Penglobalan perdagangan bermakna bahawa manusia kini mempunyai akseskepada pelbagai jenis barangan dan perkhidmatan yang tidak pernah dilihat dalamsejarah. Dari kereta buatan Jerman ke kopi tumbuhan Colombia, dari pakaian China kekapas Mesir, dari muzik Amerika ke program computer India, manusia boleh membelidan memiliki pelbagai jenis barangan dan perkhidmatan. Globalisasi pelaburan berlangsung melalui pelaburan langsung asing, dimana syarikat-syarikat asing melabur secara terus aset mereka dalam satu negara, atau melalui pelaburan tidak terus dimanaindividu dan institusi membeli dan menjual aset kewangan negara lain. Migrasi bebasmembenarkan individu mencari peluang perkerjaan dimana ada kekurang tenaga buruh.Pengkritik perdagangan bebas mendakwa bahawa ini menyebabkan kemusnahan industriasal suatu negara,alam sekitar  dan/atau kehilangan perkerjaan. Pengkritik pelaburan asing pula berkata bahawa penerimaan skim kewangan ini meyebabkan negara-negarakehilangan kedaulatan ekonomi mereka dan dipaksa menggubal dasar ekonomi yang bertentangan dengan kepentingan dan kehendak rakyat mereka. Tambahan pula, syarikat-syarikat yang melabur dalam satu negara mungkin mendapat terlalu banyak kuasaekonomi dan politik berbanding rakyatnya. Akhirnya, migrasi mungkin akanmemungkinkan eksploitasi pekerja daripada negara lain dan penhijrahan beramai-ramaitenaga pakar yang diperlukan daripada suatu negara. Pengkritik globalisasi jugamengatakan bahawa sistem-sistem ekonomi berbeza antara negara yang menambah ataumengambil daripada globalisasi mungkin memaksimakan kebajikan sosial lebih daripadakecekapan dan kesaksamaan.Aspek politik globalisasi ternyata apabila kerajaan-kerajaan menggubal peraturan- peraturan global dan institusi untuk meregulasi isu seperti perdagangan,hak asasimanusia, dan alam sekitar. Contoh organisasi antarabangsa yang ditubuhkan untuk 
 
menangani masalah ini adalahPertubuhan Perdangangan Dunia(WTO), mata wangantara negara EropahEuro, Persejutuan Perdagangan Bebas Benua Amerika Utara dll. Sama ada suatu kerajaan negara mahu secara sukarela membuka dirinya kepada perhubungan antara-sempadan adalah persoalan tengah aspek ini.Aktivis sosial dan organisasi bukan bermotifkan keuntungan seperti AmnestiAntarabangsadanGreenpeacejuga semakin global dalam skop mereka. Sesetengah daripada organisasi ini menjadikan aspek ekonomi dan politik globalisasi sebagai satu isukerana mereka bimbang bahawa kepentingan ekonomi akan menggugat kebolehan satunegara bangsa untuk melindungi rakyat mereka daripada eksploitasi ekonomi ataumenyokong kerajaan yang melanggar hak asasi manusia rakyat mereka.Perhubungan budaya juga berkembang melalui globalisasi sementara idea dan gayafasyen berkembang melalui perdagangan, perjalanan dan media dengan kepantasanumpama kilat menyambar. Jenama global seperti Coca-Cola, Nike dan Sony dirujuk  secara sama pengguna seluruh dunia. Satu individu diChinaboleh minum minuman bergas yang sama dengan seseorang lagi diArgentina--di penghujung bertentangan glob.Walau bagaimanapun, perhubungan ini juga boleh mengakibatkan kerenggangan: sebagaicontoh fikiran Barat tentang kebebasan bersuara berlanggaran dengan ajaranagama Islam tentang apa yang melampaui batas. Kalau tidak pun, pengkritik mengakatan bahawa inisebenarnya adalah satu bentuk imperialismebudaya untuk menjaga kepentinganekonomi.Satu lagi aspek globalisasi adalah revolusi perubahanteknologi,secara khususnya dalam  bidang pengangkutandankomunikasi,yang secara langsung membentuk   perkampungan global. Pada tahun 1850 ia mengambil hampir setahun untuk berlayar mengelilingi dunia.Kini anda boleh menaiki kapal terbang mengelilingi dunia dalam masa satu hari,menghantar emel kemana sahaja dalam beberapa saat sahaja, atau menjadi satu daripada1.5 penonton perlawanan akhir  Piala Dunia. Kos pengangkutan kini menurun disebabkan kemajuan teknologi yang memungkinkan pembukaan pasaran asing kepada perdagangan.Tuna yang ditangkap di lautan Atlantik Utara umpamanya mungkin dihidangkan dalamsatu restoran sushi di Jepun pada hari keesokannya. Secara mudah, globalisasimengembangkan segalanya.
[sunting] Sejarah
 Rencana utama:Sejarah globalisasi
Dengan perkataan ini mempunyai makna teknikal dan politik, secara tentunya kumpulan berlainan mempunyai penakrifan sendiri tentang sejarah "globalisasi". Dalam penggunaan am dalam bidang ekonomi dan politik ekonomi, ia adalah satu sejarah perkembangan perdagangan antara negara berdasarkan institusi-institusi stabil yangmembenarkan firma dalam negara berlainan betukar barangan dan perkhidmatan dengangeseran minima.

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Razimah Zima liked this
diqittihad liked this
Za Maney liked this
shahzrul liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->