Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Calcaiul Lui Ahile - Mitul Invulnerabilitatii Imperfecte

Calcaiul Lui Ahile - Mitul Invulnerabilitatii Imperfecte

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 5,514|Likes:
Published by DacianaT

More info:

Published by: DacianaT on Feb 23, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2013

 
Darie DanComunicare publica, an II 
„Calcaiul lui Ahile”
mitul invulnerabilitatii imperfecte
Perioada antica (ca si cea medievala de altfel) este una a razboaielor asa-zis „oneste”. De ce „oneste”? In lupta, fiecare combatant isi infruntadusmanul in mod direct, atacand si aparandu-se cu sabia si scutul sau. Astfel,victoria sau infrangerea, supravietuirea sau moartea, sunt decise decaracteristici proprii ale luptatorului, de curajul, puterea sau iscusinta sa.Intr-o asemenea conjunctura istorica aparitia eroului fantastic, imposibil deucis cu orice arma a epocii este de la sine inteleasa.Acest prototip de erouinvulnerabil este dezideratul oricarui razboinic. Si totusi… acest vis nu este perfect. Fie ca este vorba de cultura elina, germanica sau persana, eroul areacel punct sensibil in care este lovit si astfel, ucis. Desi este cunoscut genericdrept „calcaiul lui Ahile”, acest loc variaza in cele trei culturi amintite, dupacum vom vedea in cele ce urmeaza.
Cultura elina
Ahile este personajul central al epopeei lui Homer, „Iliada”.Eroul estefiul zeitei nereide Tetis si al lui Peleu, regele din Thessalia.Inca de lanasterea sa, Zeita Tetis ii stie destinul. Stie ca fiul ei va deveni un mareluptator, dar si ca Moira (zeita sortii neinduplecate) i-a harazit sa-si piardaviata sub zidurile Troiei.Pentru a-l feri de cruda soarta, zeita isi unge pruncul cu ambrozie, pentru a-l face nemuritor.Il vara in flacari pentru a-l cali. Merge in Infern siil scalda in celebrul rau Styx, pentru ca nici o arma sa nu-i poata ranitrupul.Atat doar ca micutul Ahile a fost tinut de calcaiul stang cand a fostcufundat in rau, si acest loc a ramas necalit. Soarta nu poate fi invinsa.Sfarsitul eroului survine, dupa cum fusese prevestit, in timpul asediuluiIlionului. Paris, fiul regelui Priam, il tinteste pe Ahile cu sageata fatala.ZeulApollo, aliatul troienilor, indreapta sageata spre calcaiul eroului aheu,dandu-i o putere nemarginita. Lovit in acelasi timp si de un muritor si de unzeu, fiul zeitei Tetis moare pe campul de lupta.
Cultura germana
In lumea germana, „Cantecul nibelungilor” il impune pe Siegfrid.Erou de o vitejie fara seaman, acesta ucide balaurul (considerat de uniicercetatori ca fiind o reprezentare metaforica a armatelor Imperiului Roman)
 
si se scalda in sangele lui. Datorita sangelui balaurului, pielea sa capata unaspect solzos, aramiu.Armele ce-l loveau, alunecau, fara a-l putea rani. Insain timp ce se scalda, o frunza de tei i se lipeste de umar. Siegfrid nu oobserva decat prea tarziu. Acest loc va deveni punctul sau slab.Eroul esteucis miseleste de Hagen, la indemnul Brumhildei.
Cultura persana
Eroul invulnerabil al persilor se numeste Isfendiar*. Intr-una dinaventurile sale el se lupta cu pasarea magica Simurgh. Legenda spune ca inaceasta lupta Simurgh este ranita grav, aproape mortal, si sangele ei ilimproasca pe Isfendiar pe tot trupul; tot trupul in afara de ochi, pe careacesta ii inchide cand este improscat. Din acea zi, datorita virtutilor sangelui pasarii Simurgh, Isfendiar devine asemenea acesteia: nu putea fi ucis de nicio arma, ci doar ranit.Sfarsitul lui Isfendiar survine in lupta cu Rustem, marele erou almitologiei persane antice (o figura similara grecului Heracles).Acesta, sfatuitde pasarea Simurgh – protectoarea familiei sale-, isi face o sageata din lemnde tamarisc, o sageata cu doua varfuri. In timpul luptei, Rustem tintestesageata in ochii lui Isfendiar, singurul loc neprotejat de sangele magic.Sageata isi atinge tinta si soarta lui Isfendiar este pecetluita.
Concluzii
Ajunsi in acest punct, intrebarea ce se ridica este cu totul legitima: dece aceasta
armura
imperfecta? De ce eroii au fost creati cu acesta
 fisura
mica, dar suficienta pentru a le aduce sfarsitul? Motivul, in principiu acelasiin toate culturile, este cel mai bine exprimat in mitologia elina. Pentru vechiigreci, eroul este, prin definitie, fiul unui zeu/zeite cu o muritoare/muritor.(Heracles este fiul lui Zeus si al Alcmenei, Ahile este fiul zeitei Tetis cuPeleu). Astfel, acesta se gaseste situat la confluenta eternului cu perenul. El beneficiaza de anumite atribute extraordinare (putere, vitejie, inteligenta) dar este totusi om, supus greselii, sortii si mortii.Perfectiunea, nemurirea sunt caracteristice zeilor. A crea eroi perfecti,imbatabili si indestructibili, inseamna a-i zeifica din start, a-i indeparta deascultatorul de atunci/ cititorul de azi. Personajele de mai sus au reprezentatsi reprezinta modele de comportament demne de urmat. Oamenii ii iubesc siincearca sa se apropie de ei tocmai accesibilitatii conferite de natura umana.Eroul legendar se lupta din rasputeri, sufera la infrangere, se bucura lavictorie, uraste, iubeste, nu este un Hyperion „nemuritor si rece”, este un omanimat de sentimente. Este tangibil. In antiteza, zeul este intangibil, este partial ascuns, este temut pentru puterea sa misterioasa, identificarea cuacesta este imposibila.

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Geanina Silaghi liked this
sakakol liked this
Alexandra Plv liked this
Elena Stefania liked this
Georgescu Catalina liked this
Irina Suhaitchi liked this
Cristina Dragomir liked this
Cristina Oleineac liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->