Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
23Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Meningkatkan Kemahiran Lompat Jauh Berdiri Dalam Ukfm

Meningkatkan Kemahiran Lompat Jauh Berdiri Dalam Ukfm

Ratings:

4.0

(1)
|Views: 2,600|Likes:

More info:

Published by: Zulkurnain b Abdul Rahman on Feb 24, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

 
MENINGKATKAN KEMAHIRAN LOMPAT JAUH BERDIRI DALAM UKFMDI KALANGAN SEORANG MURID TAHUN 3 CERDIK BERBADAN BESARMENGGUNAKAN KAEDAH “TIRU MACAM SAYA”.Oleh:SYAHIDA BINTI MI’ADSekolah Kebangsaan Api-ApiParit 2, Kampung Api-Api82000, PontianJohor Darul TakzimABSTRAK
Kajian Tindakan ini dijalankan untuk menentukan dan mengatasi masalah yang dihadapi olehseorang murid tahun 3 Cerdik yang berbadan besar semasa melakukan Bateri Ujian Lompat JauhBerdiri dalam UKFM. Seorang murid Tahun 3 Cerdik Sekolah Kebangsaan Api-Api, Pontian Johor dan seorang guru terlibat dalam kajian ini. Tinjauan awal telah dilaksanakan melalui UjianKecergasan Fizikal Malaysia ( UKFM ) semester pertama pada 18 Mei yang lalu mendapati murid inihanya mendapat keputusan pencapaian tidak cergas dengan gred E untuk bateri ujian lompat jauhberdiri sedangkan ini diantara aktiviti yang agak mudah untuk dicapai dengan gred yang baikwalaupun mereka berbadan besar. Perancangan tindakan difokuskan kepada teknik untukmeningkatkan kemahiran menggunakan kaedah Tiru Macam Saya. Murid telah didedahkan kepadakaedah Tiru Macam Saya selama 30 minit dan kajian ini telah diselesaikan dalam tempoh 4 minggudengan 12 kali pertemuan. Keputusan ujian pos telah menunjukkan peningkatan prestasi murid yangagak ketara. Dapatan soal selidik pula menunjukkan murid kini memahami kaedah yang betul dantidak melakukan kesilapan lagi.
1.0REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN LALU
Saya dapati semasa murid melakukan Ujian Kecergasan Fizikal Malaysia (UKFM), terdapatseorang murid perempuan Tahun 3 Cerdik yang berbadan besar tidak dapat melakukan lompat jauh berdiri dengan kaedah yang betul .Saya perhatikan kesilapan banyak berlaku ketika murid melakukan hayunan, lonjakan, lentingandan pendaratan yang betul. Jika perkara ini tidak diatasi awal ia akan berlanjutan sehingga ketahun 4 dan dikhuatiri tidak dapat mengubah keputusan yang lebih baik UKFM yang lebih baikuntuk semester yang akan datang.Justeru itu saya terpanggil untuk mengadakan mesyuarat Panitia Pendidikan Jasmani danKesihatan untuk berbincang dengan guru-guru Pendidikan Jasmani yang lain tentang masalahyang dihadapi oleh murid ini.Kebanyakan guru membuat kesimpulan yang sama, mengatakan murid ini sukar untuk mengikutipergerakan yang diperlukan semasa melakukan lompatan berkenaan. Mungkin disebabkan faktor saiz dan berat badannya. Namun, jika menggunakan teknik yang betul, saiz dan berat badanbukanlah penghalang untuk mendapatkan gred yang baik dalam bateri ujian lompat jauh berdiri.Kini saya sedar, masalah ini adalah berpunca daripada teknik yang salah.Oleh itu, dengan sukacitanya saya mengetengahkan kajian saya ini bagi membantu muridtersebut memahirkan diri untuk melakukan teknik lompatan yang betul seperti kangaroomelakukan lompatan di Australia. Diharapkan dengan cara dan teknik yang betul akanmempertingkatkan jarak lompatan serta memperbaiki keputusan UKFM murid Tahap 1( perempuan ) untuk semester 2 nanti. 
2.0FOKUS KAJIAN
Saya dapati murid saya ini menghadapi masalah dalam melakukan teknik hayunan, lonjakan,lentingan dan pendaratan yang betul. Berdasarkan keputusan UKFM pada semester 1, didapati
 
murid ini tidak berjaya mendapat keputusan gred C, gred B apatah lagi gred A. Murid ini hanyamemperolehi keputusan tidak cergas bersamaan gred E dengan jarak 65 cm sahaja. Kelemahanmurid berpunca daripada teknik lompatan yang salah. Murid dilihat melakukan lompatanmengikut cara dan gaya sendiri. Dengan membantu murid melakukan teknik yang betul, sayayakin murid boleh melakukan lompatan yang lebih jauh seterusnya dapat meningkatkan gredpencapaian UKFM murid Tahap 1 ( perempuan ) untuk semester 2 nanti.
3.0OBJEKTIF KAJIAN
Selepas kajian ini selesai dijalankan, murid-murid akan mencapai objektif berikut:
3.1
 
Objektif Am
Kajian ini bertujuan meningkatkan kemahiran lompat jauh berdiri dalam UKFM.
3.2Objektif Khusus
1.Memperbaiki teknik lompatan murid.2.Meningkatkan jarak lompatan murid .
3.
Mengubah cara pengajaran guru supaya murid lebih jelas semasa sesi penerangan.4.Meningkatkan gred murid ke tahap sederhana cergas (Gred C) dalam bateri ujian lompat jauh berdiri.
4.0KUMPULAN SASARAN:
Kajian ini melibatkan seorang murid Melayu perempuan Tahun 3 Cerdik.Bilangan MuridSeorangJantinaPerempuanTahapSatuKelas3 CerdikUmur9 TahunTinggi (cm)140 cmBerat Badan (kg)63 kg Tindakan yang dicadangkan:
5.0PELAKSANAAN KAJIAN
 
5.1Tinjauan Masalah
Tinjauan masalah dibuat berdasarkan pemerhatian, Ujian Pra dan Pos dan Soal Selidik.
5.1.1 Pemerhatian
Saya telah membuat pemerhatian ke atas tingkah laku murid semasa proses peneranganberlangsung dan selepas kajian. Sebelum membuat kajian, murid kurang berminat dan memberitumpuan kerana baginya, aktiviti tersebut sukar dilakukan oleh dirinya. Saya juga telah merakamaksi lompatan murid ini menggunakan video rakaman sebelum dan selepas membuat kajian.
5.1.2 Ujian Pra dan Ujian Pos
Ujian pra diberikan kepada murid untuk mengesahkan sejauh mana pengaplikasian kemahiranlompatannya betul. Murid kemudiannya diminta mengikuti Program Tiru Macam Saya yangdiadakan selama 30 minit bersamaan 1 waktu Pendidikan Jasmani. Aktivitinya adalah sepertiberikut :Aktiviti 1 : Menayangkan tayangan video tentang Kangaroo.
 
Aktiviti 2 : Guru menunjuk cara teknik lompatan yang betul langkah demi langkah ( tunjuk cara ).Aktiviti 3 : Murid meniru lompatan yang ditunjukkan oleh guru.Aktiviti 4 : Adakan permainan kecil. “ Aya Cik Siti”.
5.1.3 Soal Selidik
Borang soal selidik telah disediakan dan diedarkan kepada murid untuk mendapatkan maklumbalas berkenaan bateri ujian Lompat Jauh Berdiri sebelum dan selepas Program Tiru MacamSaya diperkenalkan kepadanya.
5.2
 
ANALISA TINJAUAN MASALAH5.2.1 Analisa Pemerhatian
Berdasarkan pemerhatian selepas kajian dijalankan terhadap murid ini didapati:
Murid berjaya memperbaiki teknik lompatannya dengan teknik hayunan, lonjakan,lentingan dan pendaratan yang betul.
Murid berjaya meningkatkan jarak lompatan yang lebih baik berbanding jarak lompatansebelum kajian iaitu hanya 65 cm dengan gred E. Kini jarak yang diperolehi menjangkau jarak 78 cm dengan gerd D. Pada minggu seterusnya, walaupun perolehan gred masihditahap sama iaitu D, namun jaraknya telah meningkat kepada 84 cm. Manakala, padaminggu ketiga pula, jarak lompatan bertambah kepada 90 cm dengan gred D. Setelah 4minggu murid ini mengikuti Program Tiru Macam Saya, jarak lompatan kini melonjakkepada 101 cm dengan perolehan gred C.
Suasana pengajaran dan pembelajaran guru lebih menyeronokan dan efektif.
5.2.2 Analisa Ujian Pra dan Pos
Perbandingan pencapaian murid dalam Ujian Pra dan Ujian Pos adalah seperti berikut :UjianPraPos 1Pos 2Pos 3Pos 4MingguSebelumKajianMinggu 1Minggu 2Minggu 3Minggu 4Jarak65 cm78 cm84cm90cm101cmGredEDDDC
GRAF PERBANDINGAN UJIAN
65788490101
60708090100110PRAPOS 1POS 2POS 3POS 4UJIAN
   J   A   R   A   K    (   C   M 

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Berdansa Bersama liked this
Muhamad Amer liked this
Margereth Tambong Lengidai liked this
FeLnidiah N'diah liked this
Sazarina Ngapdi liked this
Ahmad Dur Ihsan liked this
matkronik liked this
Siti Raidah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->