Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pertumbuhan Kanak-Kanak

Pertumbuhan Kanak-Kanak

Ratings:
(0)
|Views: 26|Likes:
Published by lyanglarhaltz
Perkembangan Kognitif
Perkembangan Kognitif

More info:

Published by: lyanglarhaltz on Mar 01, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/10/2013

pdf

text

original

 
 
Bab 2: Perkembangan dan Pertumbuhan Fizikal
1
BBBaaabbb222::: 
PPPEEERRRKKKEEEMMMBBBAAANNNGGGAAANNNDDDAAANNNPPPEEERRRTTTUUUMMMBBBUUUHHHAAANNNFFFIIIZZZIIIKKKAAALLL 
lo
1.1
 
The Newborn Baby
Setelah menyelesaikan bab ini, anda harus boleh:
 
Menjejak perkembangan dan pertumbuhan fizikal kanak-kanak 
 
Membezakan di antara kemahiran motor halus dan motor kasar 
 
 
Menjelaskan tindakan refleks bayi yang baru lahir 
 
 
Membincangkan peranan tidur dan menangis untuk bayi
 
 
Menilai perkembangan perseptual bayi
 
Menerangkan fungsi otak 
 
Menyatakan faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan fizikalyang sihat
 
Bab ini membincangkan pertumbuhan fizikal kanak-kanak dengan tertumpu kepadatindakan refleks seorang bayi yang baru lahir, kenapa bayi menangis dan tidur. Jugadibincangkan adalah perkembangan kemahiran motor yang halus dan kasar serta batutanda dalam perkembangan kemahiran motor. Perkembangan deria dan perseptualkanak-kanak diteliti dengan menumpukan kepada melihat, mendengar, merasa,menghidu dan menyentuh. Otak, iaitu pusat arahan manusia dibincangkan dengantertumpu kepada bahagian-bahagian otak yang berlainan dan fungsinya. Di akhir bab ini, beberapa faktor yang mempengaruhi perkembangan kanak-kanak yang sihatdibincangkan.
RINGKASAN BAB
2.1 Bayi yang baru lahir 2.2 Tindakan refleks bayi yang barulahir 2.3 Bayi sedang menangis2.4 Bayi sedang tidur 2.5 Perkembangan motor 2.7 Perkembangan perseptual2.8 Perkembangan otak 2.9 Faktor yang mempengaruhi perkembangan fizikalRingkasanIstilah pentingRujukanBab 1: PengenalanBab 2: Perkembangan Fizikal &PertumbuhanBab 3: Perkembangan Kognitif 
 – 
 Piaget & VygotskyBab 4: Perkembangan Kognitif 
 – 
 Pemprosesan MaklumatBab 5: Perkembangan MoralBab 6: Perkembangan EmosiBab 7: Perkembangan BahasaBab 8: Perkembangan SosialBab 9: Pengaruh KeluargaBab 10: Pengaruh Di Luar Keluarga
 
 
Bab 2: Perkembangan dan Pertumbuhan Fizikal
2
2.1 Bayi yang Baru Lahir 
 Bayi yang baru lahir adalah menyeronokkankepada ibubapanya. Sebuah soalan biasa yangmungkin ditanya oleh seorang ibu atau bapaadalah
;
Adakah bayi saya baik-baik sahaja
?”.
Pengamal perubatan mungkin menjawab
,
Diaseorang bayi penuh
”,
menunjukkan bahawasecara fizikal bayi tersebut adalah normal.Markah Apgar, iaitu suatu ukuran yang telahdibina dalam tahun 1953 oleh Virginia Apgar selalunya digunakan untuk mentaksir dengancepat keadaan bayi yang baru lahir denganmenumpukan kepada lima petanda pentingyang berikut:1.
 
Pergerakan2.
 
 Nadi3.
 
Respon kepada stimulus yang merimaskan4.
 
Warna kulit5.
 
PernafasanSeorang bayi yang dalam keadaan fizikal yang baik menggerakkan anggota badannyadengan aktif, nadinya adalah lebih daripada 100 denyutan seminit, menangis dengankuat, warna kulitnya normal seluruh badan dan pernafasannya kuat. Walau bagaimanapun, bagi mendapatkan penilaian keadaan bayi yang lebih menyeluruh, pakar paediatric menggunakan ujian yang lebih canggih.
2.2 Tindakan Refleks Bayi yang Baru Lahir 
Suatu tindakan refleks ditakrifkan sebagai suaturespon otomatik kepada suatu stimulus luaran.Misalnya, menguap, menggenggam dan menyedutmerupakan contoh-contoh berbagai tindakanrefleks seorang bayi yang baru lahir. Tindakanrefleks ini diperlukan untuk ikhtiar hidup dan bertujuan untuk melindungi bayi yang baru lahir itu. TUJUH jenis tindakan refleks yang secaraumumnya akan hilang sebelum bulan ketiga dankeempat tetapi ada kalanya mungkin selamasetahun.1.
 
Refleks Pengakar
 
 – 
when you touch a
 baby’s cheek, the baby’s reflex will be toturn toward your touch, open it’s mouth and
attempt to suck. Here the infant is hoping to get food.
Rajah 2.1 Refleks Darwin
 
 
Bab 2: Perkembangan dan Pertumbuhan Fizikal
32.
 
Refleks Darwin
 – 
apabila anda meletakkan jari anda pada tapak tanganseorang bayi, ia akan secara otomatik cuba menggenggam tangannyasekeliling jari anda. Di sini bayi tersebut sedang berpaut kepada seorangdewasa bagi mengelak daripada terjatuh.
 
3.
 
Refleks Babinski
 
 – 
apabila anda mengusap tapak kaki seorang bayi daripadatumit sehingga ke hujung kakinya; hujung jari kakinya akan keluar dankakinya akan pusing ke dalam. Ini adalah untuk mengelakkan daripadaterjatuh.4.
 
Refleks Moro
 
 – 
juga dikenali sebagai "reflex terkejut ". Bagi kebanyakanibubapa ini merupakan suatu refleks yang paling ketara yang ditunjukkan oleh bayi mereka yang baru lahir. Stimulusnya adalah suatu bunyi nyaring dan bising ataupun apabila bayi tersebut kehilangan sokongan secara tiba-tiba.Bayi tersebut akan menghayunkan tangannya dan kemudian dengan cepatmenariknya kembali ke dadanya dan kemudian menangis. Refleks ini adalahsuatu percubaan untuk mengelakkan dia daripada jatuh dan untuk berpautkepada sesuatu.5.
 
Pantulan Tonik Leher
 
 – 
Bagi mencapai pergerakan refleks ini, terlentangkan bayi. Kepalanya harus berpaling ke sebelah dengan satu tangan dan kakinyaterjulur ke arah yang sama dengan mukanya dan kedudukan tangan dan kakiyang sebelah lagi dalam kedudukan terlentik. Tidak terdapat suatu manafaatyang diketahui bagi refleks ini.6.
 
Refleks Berjalan
- Refleks ini ada waktu lahir, hilang dan akan timbulsemula apabila kanak-kanak itu sudah bersedia untuk belajar berjalankemudian. Pegang bayi di bawah lengannya, tegak dengan kakinyamenyentuh suatu permukaan yang rata. Bayi itu akan membuat pergerakanseperti melangkah.
 
7.
 
Refleks Tarik Balik 
Refleks ini merupakan suatu percubaan untuk mengelakkan kesakitan. Bayi menerima berbagai dugaan sewaktukelahirannya dan, anda akan dapat perhatikan bahawa apabila tumitnyadicucuk untuk membuat ujian darah, kakinya akan tersentap ke belakang dankaki sebelah lagi ditolak ke hadapan.Ingat! Bayi adalah sangat bingkas dan mudah suai. Apabila anda melihat seorang bayimenguap ataupun cuba menggenggam jari anda, itu semua adalah demi
KEWUJUDAN!
 [
 sumber 
: diadaptasi daripadahttp://kidshealth.org;American Academy of Pediatrics http://www.aap.org;]

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->