Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Modul 2 Edu 3105

Modul 2 Edu 3105

Ratings:
(0)
|Views: 30|Likes:

More info:

Published by: Shahril Affandi Mat Yusof on Mar 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/07/2013

pdf

text

original

 
 
MODUL 2 : Bahan 2D, 3D dan Fotografi
SINOPSIS
 Modul ini akan memberi input berkaitan dengan media bahan 2D, 3D dan fotografi.Ketiga media ini merupakan media yang sedia wujud dalam persekitaran pendidikan.Bahan 2D dan 3D merupakan media yang agak tradisional, walau bagaimana pun iamasih releven dalam dunia pendidikan, untuk itu modul ini akan cuba memberipenjelasan jenis-jenis media 2D dan 3D, dan juga cara-cara penghasilannya. Teknikpenghasilan berserta dengan ciri-ciri pedagogi akan memberi nilai terhadap mediatersebut, di mana ia boleh memberi impak kepada proses P&P.Media fotografi, walaupun agak baru tetapi ia merupakan media yang bolehmempersonakan pemerhati, justru itu ia boleh memberi impak yang besar kepadapembelajaran pelajar. Modul akan cuba membantu pelajar untuk menguasi aspekteknikal kamera, kemahiran dan teknik menangkap (shot) gambar yang baik supayaia boleh digunakan dengan berkesan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.
HASIL PEMBELAJARAN
 
Menggunakan pengetahuan tentang bahan 2D/3D serta peralatan kamera, komposisiserta kemahiran teknik penggambaran untuk menghasilkan bahan pengajaran danpembelajaran yang sesuai dan berkesan.
 
 
Pengenalan: Bahan 2D dan 3D
Penggunaan bahan 2D dan 3D sebagai kaedah alternatif dalam pengajaran danpembelajaran dapat membantu merangsang pembelajaran pantas pelajar menggunakan pelbagai deria dalam pembelajaran mereka.
Isi Kandungan Utama
:
Bahan 2D
Bahan Dua Dimensi (2D) adalah bahan-bahan visual yang dilukis atau dicetak ataudigambarfotokan di atas sekeping kertas atau permukaan rata.mempunyai duadimensi iaitu lebar dan panjang . Berbentuk leper dan tidak mempunyai kedalaman.Terdapat tiga jenis bentuk 2D:
Bentuk Geometri
Bentuk Abstrak
Bentuk Gambaran.
Contoh :
 Carta, gambar foto, graf, Lukisan, kad imbasan, peta , poster, bahanbercetak,
CARTA
 
Jenis-jenis carta
CARTA ORGANISASI
Carta organisasi menunjukkan hubungan atau rantaian struktur pentadbiran ataupunpemerintahan di dalam satu organisasi kumpulan dan sebagainya.
 
Carta Organisasi Carta jadual
 
 
CARTA JADUAL
Carta jadual menunjukkan keterangan berdata atau bernilai yang memberipenerangan mengenai masa dan waktu suatu perkara atau peristiwa yang berlaku.
 CARTA URUTAN
Carta urutan juga dikenali sebagai sebagai carta alir. Carta urutan menerangkantentang aliran sesuatu proses atau tindakan. Ia dihasilkan secara mendatar bagimenunjukkan perkembangandan untuk mudah difahami setiap langkah=langkah satupersatu.Carta Urutan
 
Carta masa
 
Carta Klsifikasi
 CARTA MASA
Carta masa menggambarkan hubungan masa dan peristiwa. Carta masa bergunauntuk meringkaskan masa satu siri perstiwa yang telah berlaku.
 CARTA KLASIFIKASI
Carta klasifikasi digunakan untuk mengkelaskan atau menunjukkan kategori bahan-bahan tertentu, peristiwa, spesis dan taksonomi haiwan atau tumbuh-tumbuhanmengikut sifat, kumpulan dan sebagainya.
 
GAMBAR FOTO
 
Gambar foto dihasilkan melalui rakaman dengan kamera. Gambar foto bolehdihasilkan dalam bentuk hitam putih atau berwarna. pelbagai jenis gambar bolehdihasilkan seperti pemandangan, benda, rupa bentuk manusia,buah-buahan,tumbuh-tumbuhan dan gambar abstrak.
 

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Faizah Hamzah liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->