Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Scurta Istorie a Atomului

Scurta Istorie a Atomului

Ratings: (0)|Views: 8|Likes:
Published by Lilian Versteac

More info:

Published by: Lilian Versteac on Mar 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2014

pdf

text

original

 
Scurta istorie a Atomului
 
Scurta istorie a Atomului Particula primordiala, imperceptibila si indivizibila, a carei istorie incepe in urma cu2.500 de ani, in Grecia Antica. Evolutia cunoasterii materiei, a descoperirii structuriiatomice a realitatii, este in fapt un parcurs incalcit si dramatic, de la primele intuitii aleanticilor filosofi greci, pana la giganticele acceleratoare de particule de astazi si laenergia curata a viitorului.
 
 
Celebrul fizician Richard Feynman spunea ca, daca toata cuceririle stiintifice aleumanitatii ar fi la un moment dat in pericol de a disparea, el nu le-ar spune urmasilor decat un singur lucru: "Totul este zamislit din atomi". De fapt, cu adevarat remarcabilaeste tocmai fascinanta calatorie a omenirii in adancurile materiei pentru a cunoastesecretele atomului - acest obiect invizibil care se afla la temelia realitatii Universului sicare fundamenteaza acum intreaga fizica, chimie si biologie. O calatorie departe de a fiajuns la final.
400 i.Hr.
Filosoful grec Democrit dezvolta prima teorie atomica. El spune ca intreagamaterie este alcatuita din particule micute, eterne, imuabile si indestructibile. Democrit ainventat termenul atom, derivat din grecescul atomos, adica indivizibil. Desi bazate pe
 
simple intuitii, ideile filosofului s-au dovedit a fi remarcabil de corecte.
1803
Chimistul britanic John Dalton reinvie ideea lui Democrit conform careia atomii
reprezinta „caramizile“ fundamentale ale materiei. Totusi, teoria atomica a lui Dalton se
bazeaza mai curand pe un secol si jumatate de experimente chimice, decat pe simplagandire filosofica.
1815
In cadrul unei ipoteze indraznete, chimistul britanic William Prout avanseaza ideeaca atomii tuturor elementelor sunt alcatuiti din multimi variabile de atomi de hidrogen.
1867
Important om de stiinta austriac din secolul al XIX-lea, Ludwig Boltzmanndescopera legatura dintre comportamentul gazelor si atomii din care sunt alcatuitiacestia. El sugereaza ca atomii se afla intr-o constanta zgaltaire si ciocnire, in acord culegile mecanicii.
1896
Radioactivitatea este descoperita din intamplare de fizicianul Henri Becquerel, intimp ce investiga fosforescenta sarurilor de uraniu. El remarca o sursa puternica deenergie provenita din interiorul atomilor de uraniu, prima dovada ca atomii nu numai caexista, dar trebuie sa aiba si o structura interna, de vreme ce sunt capabili sa produca oasemenea energie.
1897
Fizicianul britanic J.J. Thomson descopera electronul. Apoi, tot el propune primulmodel al structurii interne a atomului
 –
 
model cunoscut sub numele de „placinta
cu
prune“. Potrivit acestuia, fiecare atom este o sfera de materie incarcata pozitiv, cu
electronii negativi scufundati in ea, precum prunele intr-o placinta.
1900
Fizicianul german Max Planck anunta nasterea teoriei cuantice, propunand oecuatie simpla prin care explica felul cum caldura este radiata de anumite obiecte. Elsustine ca radiatia de caldura nu este un flux continuu, de felul unei unde, ci setransmite prin mici bulgari de energie. Si la ora actuala, teoria lui stiintifica este folositapentru a explica felul cum se comporta atomii.
1902
Cea mai pretuita teorie din chimie
 –
conform careia atomii sunt imuabili
 –
esteinmormantata de Ernest Rutherford (foto), om de stiinta din Noua Zeelanda, si decolegul sau Frederick Soddy. Ei dovedesc ca radioactivitatea este procesul prin careatomii unui element se transforma in atomii altui element. Cei doi cercetatori suntconsiderati primii adevarati alchimisti.
 
 
1905
In anul de gratie in care isi publica studiul asupra teoriei relativitatii, Einsteindovedeste matematic si faptul ca atomii exista. Savantul deduce ecuatii matematicecare descriu modul cum vibratiile moleculelor de apa pot determina granulele de polensuspendate in ea sa se izbeasca una de alta.
1911
Rutherford deduce structura interna corecta a atomilor, infirmand modelul propusanterior de J.J. Thomson. Indreptand un fascicul de particule radioactive in directia uneiifolii subtiri de aur si detectand un anumit ricoseu, Rutherford realizeaza ca atomulposeda o slaba incarcatura pozitiva si este format dintr-un nucleu inconjurat de electronicare orbiteaza in jurul lui. Mare parte din atom reprezinta spatiu gol.
1913
Pe baza studiilor sale asupra radioactivitatii, chimistul britanic Frederick Soddysugereaza ca fiecare element chimic se poate manifesta sub mai multe specii diferite,numite izotopi. Lucrarile lui Soddy i-au inspirat lui H.G. Wells romanul The World SetFree, in care bombe atomice sunt lansate intr-un razboi al viitorului. In acelasi an,fizicianul Niels Bohr (foto) extinde modelul lui Rutherford, in care atomul este ominiatura a sistemului solar, introducand idei din teoria cuantica pentru a explica felul incare electronii absorb si emit lumina sarind de pe o orbita pe alta in jurul nucleului. Bohr a fost implicat si in fatidicul Manhattan Project (vezi 1945).
1914
Rutherford sugereaza ca toti atomii sunt alcatuiti din doua tipuri de particule:
protoni si electroni. Dar nucleul atomic, „locuinta“ protonilor, este si mai greu decat ar 
trebui sa fie. Elementul-lipsa, neutronul, nu va fi descoperit decat abia dupa alti 18 ani.
1919
O vreme playboy si surfer, Francis Aston se intoarce la Cavendish Laboratory dinCambridge unde inventeaza spectrometrul de masa, un instrument de evaluareindividuala a atomilor. El descopera 212 noi izotopi naturali.
1925
In luna ianuarie, fizicianul austriac Wolfgang Pauli pune bazele chimiei moderneanuntand principiul de excluziune. Acesta e intemeiat pe reguli cuantice care explicafelul cum electronii se autoaranjeaza in interiorul atomilor. In vara aceluiasi an 1925,tanarul geniu german Werner Heisenberg (foto), aflat in convalescenta dupa o rinitaalergica, pune bazele mecanicii matriciale, model matematic capabil sa expliceuniversul atomic. Fizicienii se pot folosi de matrice pentru a intelege felul in careelectronii se aranjeaza singuri in cadrul atomilor, structura nucleului si modul dearanjare a atomilor. De Craciun, fizicianul austriac Erwin Schrödinger are o aventuraextraconjugala in Alpii elvetieni si, cu creativitatea matematica
„infierbantata“ de amor,

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->