Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
TIRANA_UNIVERSITY Krahasim Perkthimi Piro Tanku

TIRANA_UNIVERSITY Krahasim Perkthimi Piro Tanku

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 617 |Likes:
Published by Piro Tanku

More info:

Published by: Piro Tanku on Feb 26, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

pdf

text

original

 
 
TIRANA UNIVERSITY
Reshat Rexhepi
Dega përkthim dhe interpretim konferencial,ANGLISHT,Fakulteti i Gjuhëve të HuajaDetyra : Krahasim Përkthimi i veprës filozofiko-ekonomike“Kapitalizmi dhe Liria” të Milton Friedman, përkthyer ngaAndri Nurellari
 
1.Hyrje2.Organizimi i tekstit origjinal dhe reflektimi i tijnë tekstin e përkthyer.3.Paraqitja e gjuhës së tekstit në përkthim
4.
Përfundime
 
Introduction
 Kapitalizmi dhe Liria
është një libër nga Milton Fridman, i botuar në vitin 1962, kudiskutohet rolin e ekonomisë kapitaliste në shoqërinë e lirë. Ky libër ka shitur më shumëse 500 mijë kopje dhe është përkthyer në 18 gjuhë. Në një gjuhë të thjeshtë, Fridmanidiskuton çështjen e lirisë ekonomike si një parakusht për lirinë politike. Ai e përkufizontermin liberal sipas parimeve të Rilindjes Europiane në kundërshtim me termat amerikanëqë sipas tij janë shtrembëruar gjatë krizës së madhe të 29-s. Në mënyrë ironike, shumëamerikanë të kategorizuar si konservatorë kanë marrë shumë prej ideve të tij. Libri ështëshkruar në vende reale ku tregu mund dhe duhet të promovohet për arsye filozofike dhe praktike, me disa përfundime surprizuese. Ndërmjet koncepteve të tjera radikale,Fridmani mbron idenë e licensimit në mjekësi dhe sistemit të përkrahjes për arsimin privat.
 Kapitalizmi dhe Liria
është shkruar nga këndvështrimi amerikan. Ky libër u publikua pasdy dekadash pas Luftës së Dytë Botërore, një kohë kur kriza e madhe e 29-s ishte efreskët në kujtesën kolektive dhe Lufta e Ftohtë sapo kish filluar. Nën administratën eKenedit dhe Ajzenhauerit, shpenzimet federale po rriteshin shpejt në zërat e mbrojtjes,mbështetjes sociale dhe infrastrukturës. Të dy partitë kryesore, Demokratë dheRepublikanë, mbështesnin rritjen e shpenzimeve në mënyrë të ndryshme. Kjo, ashtusikurse dhe “New Deal”, u mbështet nga shumica e intelektualëve me justifikimin eteorisë kejnsiane të ekonomisë. Friedmani doli kundër asaj që ai e përshkruante si rritje ecentralizimit dhe uljes së lirive të njeriut.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->