Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
108Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Rencana Keracunan Makanan

Rencana Keracunan Makanan

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 14,160|Likes:
Published by ganos
Untuk tatapan pelajar sahaja.
Untuk tatapan pelajar sahaja.

More info:

Published by: ganos on Feb 28, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2013

pdf

text

original

 
 Anda ialah pemberita dari sebuah akhbar tempatan. Anda diminta menulisrencana yang berkaitan dengan keracunan makanan. Tulis rencana tersebut selengkapnya.
 
Bahaya Keracunan Makanan.Oleh: Khairul Faizin Ahmad
 Kebelakangan ini, kita sering mendengar berita tentang berlakunya keskeracunan makanan. Lebih malang lagi, apabila berlakunya kematian yang berpuncadaripada keracunan makanan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Menurutsumber-sumber daripada Kementerian Kesihatan, dari Januari hingga Ogos tahun ini,terdapat tiga belas kes keracunan makanan yang melibatkan 801 orang termasuk satukematian. Daripada jumlah tersebut, 601 mangsa terdiri daripada pelajar sekolah.Statistik tersebut menunjukkan bahawa golongan pelajar merupakan golonganpaling tinggi yang terlibat dengan keracunan makanan. Hal ini berlaku keranagolongan pelajar khususnya yang tinggal di asrama sering terdedah kepadapenyediaan makanan yang tidak sempurna di kantin atau asrama sekolah. Selaingolongan pelajar, golongan kanak-kanak yang sememangnya mempunyai dayaketahanan badan yang lemah juga sering diserang oleh keracunan makanan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kes yang tidak dilaporkan. Hal inidemikian kerana sebahagian daripada masyarakat masih kurang mempunyaipengetahuan tentang wabak ini. Golongan ini, biasanya terdiri daripada masyarakatluar bandar. Tambahan pula, ada yang menganggap kes keracunan makanan inisebagai penyakit biasa yang mudah dirawat dengan menggunakan kaedah tradisionalseperti meminum air kangkung dan air kelapa muda. Bagi masyarakat orang Aslipula, mereka mempunyai rawatan tertentu jika memakan bahan beracun seperticendawan dan buah-buahan hutan. Menurut Doktor Ramlah Yaakub, dari Hospital Universiti Petaling Jaya, puncakeracunan makanan adalah daripada proses penyediaan makanan yang tidaksempurna seperti makanan yang kotor, tidak dimasak dengan baik, dan makanan yangterdedah kepada persekitaran suhu 30 darjah Celsius . Di samping itu, terdapat jugabuah-buahan dan sayur-sayuran yang tidak dicuci serta tangan pemakan itu sendiriyang tidak berbasuh sebelum memegang makanan. Keadaan ini menyebabkankeracunan makanan berlaku. Lebih menyedihkan lagi, keracunan makanan inimelibatkan kanak-kanak sekolah yang membeli makanan di kantin sekolah Beliau menjelaskan lagi bahawa kebanyakan kes keracunan makanandisebabkan oleh bakteria, mikroorganisma, virus racun atau toksin, dan bahan-bahankimia. Makanan yang sering dijangkiti oleh bakteria dan keracunan ialah susu ataukeju, masakan berlemak seperti nasi lemak dan mi, roti, kuih-muih, daging, ayam, danikan. Makanan-makanan lain adalah seperti makanan di dalam tin, makanan basah,dan berair yang didedahkan di tempat panas. Tin yang kemek membolehkanmikroorganisma menyerang makanan di dalam tin melalui lubang-lubang halus dibahagian yang kemek itu. Keracunan juga disebabkan oleh kulat atau cendawanberacun yang membiak pada makanan serta haiwan-haiwan beracun seperti siput,katak, dan ular.

Activity (108)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nur Atiqah liked this
acinie added this note
ada tak essei tuk soalan bagaimana situasi pengangkutan awam di malaysia.bincangkan.
Asyraf Roslan added this note
em.....cantik2 dah...tp..........
Muhammad Sukri Jafar liked this
Muhammad Sukri Jafar liked this
Muhammad Haqimie added this note
terbakkk !!! dah la ku mencariiiiiii!bnda nehh yezz
Mohammed Imtiaz Mokhtar liked this
Shu Naim added this note
erm saye na tao menteri dan kementerian/jabatan/organisasi yg tlibat dlam kes kracunan ni..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->