Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ghid de Calatorie - ROMA

Ghid de Calatorie - ROMA

Ratings:
(0)
|Views: 294|Likes:
Published by Georgyanna Georgy
Ghid Roma
Ghid Roma

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Georgyanna Georgy on Mar 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/29/2015

pdf

text

original

 
Universitatea “Ovidius” ConstantaFacultatea de St. ale Naturii si St.AgricoleSpecializarea : Geografia Turismului
GHID DE CALATORIE- ROMA-
 
 
GHID PRACTIC DE CALATORIE PENTRU VIZITAREAORASULUI ROMA
INTRODUCERE
Orasul Roma, este situat in partea central-vestica a peninsulei Italice, pe cursul inferior al fluviuluiTibru. Roma astazi este capitala Italiei, dar de-a lungul secolelor a fost capitala Republicii Romane, aImperiului Roman si a Bisericii Romano-Catolice.Roma are o populatie de aprox. 2 920 000 locuitori si mai este denumita “Caput mundi” (Capitalalumii), “ La Città Eterna”(Orasul Etern) sau “ La Cittadei sette Coli” (Orasul celor sapte Coline), datoritafrumusetii sale unice, a contrastului uimitor dintrecladirile si monumentele istorice, a fabuloaselor ruine si anoilor locatii moderne si pentru ca este unul dintre putinele orase mari ale Europei care a supravietuit celuide-al doilea razboi mondial, fiind relativ putin afectat,centrul Romei ramanand in esenta sa in stil renascentistsi baroc.Dintre toate orasele istorice, Roma este cel mai fascinant.Sunt mai multe de vazut aici decat in oricare alt oras din lume, cu ruine de peste 2000 de ani in mijlocul uneiarii urbane.Construita pe mai multe coline, Roma are o dispozitie urbanistica deosebit de complexa sioriginala, aparent haotica, in realitate adaptata reliefului foarte modulat. Acumularea de monumente dindiferite epoci a impus pe parcurs rezolvarea a numeroase probleme de compozitie si perspectiva, ceea ceconfera fiecarui cartier o structura specifica, dominanta fiind de fiecare data un monument sau un ansambluarhitectonic de prestigiu. Prin numarul si valoarea monumentelor, Roma este un adevarat oras muzeu.
 
 Nu poti vedea totul in prima vizita la Roma si nu are rost sa incerci. Majoritatea panoramelor orasului pot fi admirate din diferite unghiuri si face parte din atmosfera orasului sa descoperi lucruri dinintamplare, punand gradual totul cap la cap mai degraba decat marsaluind incoace si incolo dupa un program bine stabilit si un orar riguros.
 
SCURT ISTORIC AL ORASULUI
 
Potrivit traditiei, Roma a fost intemeiata in anul 753 i.e.n. de Romulus si Remus insa cea mai vecheasezare descoperita aici dateaza, potrivit materialelor arheologice, de prin sec. al X-lea i.e.n. De la sfarsitulsec. al VI-lea i.e.n., Roma a devenit centru politic al republicii sclavagiste romane, iar din sec. I. i.e.n. in anul64, in timpul domniei lui Nero, o mare parte a orasului Roma a fost mistuita de incendiu. Reconstituita intimpul Flavilor, Roma a fost marita, mai ales sub imparatii Traian, Adrian si Caracalla. Mutarea capitaleiimperiului la Constantinopol (330), impartirea imperiului (395), caderea imperiului roman de apus (476) simigrarea popoarelor au dus la decaderea orasului.In evul mediu a fost resedinta papala, iar din sec. al VIII-lea capitala a regiunii papale (pana la 1870),transformandu-se intr-un centru politic-ecleziastic al Europei de apus. In 1084 a fost pustiita de normanzi.A fost un teatru al luptei de clasa dintre masele populare si feudali. Rasculatii au declarat orasul Republicain 1145-1155 sub conducerea lui Arnaldo da Brescia si in 1347-1354 sub conducerea lui Cola di Rienzo.Roma a cunoscut o perioada de mare inflorire a Renasterii. In sec. XVII-XVIII a fost unul dintremarile centre artistice europene.In 1809-11814 a fost inclusa in imperiul napoleonean. A fost centrul Republicii romane condusa deGaribaldi si Mazzini si instaurata in cursul revolutiei din 1848-1849. Ocupat de armatele regatului Italiei(1870), orasul a devenit in 1871 capitala Italiei.La sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea, s-a dezvoltat rapid din punct de vedereindustrial si urbanistic si a devenit unul dintre principalele centre ale miscarii muncitoresti. In timpul celuide-al doilea razboi mondial a fost puternic bombardata (mai ales in 1943). La 8 septembrie 1943 a fostocupata de trupele hitleriste, din stapanirea carora a fost eliberata in iunie 1944.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Ardei Madalina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->