Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
snalaženje u Becu

snalaženje u Becu

Ratings: (0)|Views: 7 |Likes:
Published by slobelix61

More info:

Published by: slobelix61 on Mar 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2014

pdf

text

original

 
U samom prevozu (vozu) se ne cekiraju karte.Karte cekiras na ulazu u metro, obicno je to pre pokretnih stepenica, ili negde pod zemljomusred hola... necete to promasiti, vidno je. Visoke kao sipke na kojima su ti aparati. Videceteuostalom i druge ljude kako cekiraju. Ako niste sigurni gde, pitajte nekog oko vas. Ali nema sanse da promasite.Karte pocinju da vaze kad se otkucaju, nakon otkucavanja krece da tece vreme od 24h, 48h,72h. Karte za pojedinacnu voznju isto trebaju da se otkucaju (nisam ih koristila, ali verujemda je tako).Dok
Wochenkarte
, koja vazi od
ponedeljka do ponedeljka
ne treba otkucavati, jer onauvek vazi od ponedeljka u 09 h do sledeceg ponedeljka u 09. Ili vazi od momenta vasekupovine do ponedeljka u 09h. To vam dođe kao nedeljna pokazna.
H&M Prodavnice u Becu:
1.Kirchengasse 2-8, 1070 Wien2.Kärntner Straße 28, 1010 Wien3.Mariahilfer Straße 78-80, 1070 Wien4.Favoritenstraße 93, 1100 Wien5.Simmeringer Hauptstraße 96A, 1110 Wien6.Meidlinger Hauptstraße 56, 1120 Wien7.Ignaz-Köck-Straße 1, 1210 Wien8.Handelskai 94-96, 1200 Wien9.Donaustadtstraße 1, 1220 Wien10.Landwehrstraße 6, 1110 Wienhofer Do Šenbruna iz centra grada možete metroom (linija U4), tramvajima 10 i 58 iautobusom 10A.Metro linije U3 i U6 rade subotom svih 24 sata (od 00 do 24).
U6
Siebenhirten
- Floridsdorf 
Siebenhirten = prevod:
SEDAM PASTIRA
Bečka šnicla
Figlmuller Wollzeile 5 14
U neposrednoj blizini Stephansplatza. Mali savet, postoje dva ulaza koji su na razdaljini odoko 100 metara. Ukoliko je gužva u jednom, idite u drugi, potpuno su isti. Necete serazocarati. Becka snicla je ogromna! (takođe, krompir salata je sjajna).
Restoran
Schnitzelwirt ulica Neaubaugasse 52 Bečka šnicla 6,5€
Našmarkt smo obišle od kraja ka početku (početak mi je kod Secesionizma, tajvrh), i odmah kod jednog bračnog para iz Bugarske kupile suvo voće, alvu i jošneke pikanterije. Ispalo je da su jeftiniji od ostalih, a možete i da pitate da spusticenu, na srpskom. Videla sam da se falafeli prodaju za 40 centi komad, a ja samdobila besplatno jedan na probu od naših ljudi, jer su me čuli kako pričam. To jeukusna mini-pljeskavica od povrća (negde sam pročitala od leblebije i boba).
Ima više varijanti ulaznica za Schönbrunn, najskuplja je ako se uzme karta u kombinaciji sobilaskom Hofburg, može da se uzme Kombiticket od 17 E za obilazak dvorca, parka iGloriette, ili posebno Grand Tour 12,9 E koja obuhvata obilazak 40 soba dvorca. Odlučujemose za Grand Tour, 40 prostorija carskog para Franje Josifa i Elisabeth, te Franjine bake MarijeTerezije. Posle obilaska fascinatnih soba, koje ne smemo fotografisati, uz audiovodič,obilazimo oko Kronprinzgarten, pijemo kaficu u restoranu ispred dvorca, pa se upućujemooko parkova ka vidikovcu Gloriette.Usput uživamo u Neptunovoj fontani.
 
Gloriette, ulaz 2 E, pruža divan pogled na parkove Šenbruna, dvorac, i s druge strane narenoviranje jezera.Poznanici nas vode na ručak u odličan restoran na ulazu u kompleks Šenbruna, “Residenz”,supa, file od smuđa i kafa. Nas dve nastavljamo u glavnu šoping ulicu Mariahilferstrasse. Nalazimo poklone. Po preporuci, nalazimo Kurkonditorei “Oberlaa”, Babenbergerstrasse 7gde idemo na poznate Topfenknödel 5,9 E (2 knedle od sira sa kremom od šljiva i šlagom,odlično). Povratak u hotel tramvajem S1. Idemo zatim u Betovenov muzej, Mölkerbastei 8,Beethoven Pasqualatihaus. 101 stepenik, 4. sprat, ulaz 2 E. Ludwig van Beethoven (1770-1927) je u ovoj kući živeo 4 + 4 godine, i tu napisao 5,7 i 8. simfoniju, “Za Elizu” i svoju jedinu operu “Leonore” kojoj je promenjeno ime pri prvom izvođenju, pa je postala“Fidelio”. Ovde je komponovao i "Mesečevu sonatu", da bi slepoj devojci zvucima naslikaomesečinu! U muzeju su slike iz njegovog vremena bez originalnih stvari koje su pripadaleBetovenu. Suvenirnica u prizemlju ima skroman izbor suvenira vezanih za ovog velikogkompozitora.
 Još nam traje dnevna karta 24 h, pa se vozimo ujutro tramvajem S1 doLöwengasse, da ponovo vidimo Hundertwasserovu kuću. Snimamoneobičan toalet u Hundertwasser village, u kvartu suvenira.Pešice nastavljamo na kej, Josefs kai, do palate Urania (opservatorija).Na neobičnom restoranu u obliku broda pijemo kafu iznad dunavskogkanala. Nastavljamo u ulicu Rottenturm, ka Stephansplatz i skrećemo uKohlmarkt strasse 14, gde se nalazi čuveni “Demel”, osnovan 1786,poslastičarnica i izrada slatkih gulozarija najvišeg kvaliteta i božanskogukusa.Služi nas kelnerica Snežana iz Subotice, u Beču 10 godina. Gledajućikroz staklo poslastičarski atelje u kome mladi poslastičari vajajuneobične torte, mi uživamo u sladolednom kupu fenomenalnog ukusaCrème Grenoble, 6,7 E. “Snimile “ smo sastav i pokušaćemo napravitinešto slično prvom prilikom. Kugla običnog sladoleda (ako tu uopšteima običnog) košta 2 E.Kupujemo gulozarije za poklone, naprimer Cognacscheiben zartebitterchokolade gefüllt mit Remy Martin. U “Demel” nije zdravo duže sezadržavati, jer može očas posla otići sva finansijska rezerva. Najlakšinačin da se nađe “Demel” jeste da se kroz kapije Hofburga ide prekotrga Michaeler Platz pravo u Kohlmartkt strasse.Idemo obrnutim putem, preko tog trga u kompleks Hofburg, poredŠpanske škole jahanja (Spanische Hofreitschule), preskupo za posetu),Augustinerkirche ( u kojoj nedeljom peva Hor bečkih dečaka, ali nigdene piše u koje vreme, pa ih nismo ni čule. Proba hora je sredom u18,50). Nastavljamo u Augustinerstrasse, u Albertinu, liftom u glavniulaz. Ulaznica za muzej košta 9,5 E. Noge otpadaju dok se sve ne obiđe,i ne vidi cela izložba (Von Monet bis Baselitz). Na 2. spratu impresionistii ekspresionisti.Počinje jak vetar, odmor u parku Hofburga. Sa Sisi kartom dobijamopopust 1 E za ulaz, inače 9,5 E, u kompleks palate Hofburg:Kaiserapartements (carske odaje), Sisi museum (muzej posvećen životuomiljene Sisi) i Silberkammer (carsko blago, posuđe, escajzi).U Sisi muzeju saznajemo legendu o Elisabeth zvanoj Sisi, rođenoj 1837,neviđenoj lepotici, koja se sa 17 godina udala za svog rođaka Franju Josifa, bila voljena, rodila troje dece, izbegavala carske obaveze idvorski protokol, mnogo putovala, redovno vežbala svakog dana iodržavala svoju izuzetno vitku figuru, a ubijena je u Ženevi u 61. godini1898.
 
Mali odmor, u hotelu, pa idemo u sastajalište glumaca, poredBurgtheater, u “Café Landtmann”, na odličnu Apfelstrudel mitSchlagober i vanileis (štrudlu od jabuka sa šlagom i sladoledom odvanile) = 5,3 E. Obilazimo veoma lep Burtheater, prekoputa Rathaus, apored “Café Landtmann".
Bili

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->