Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Materiale de Obturatie de Durata

Materiale de Obturatie de Durata

Ratings: (0)|Views: 208 |Likes:
Published by Maxim Vasilita
Materiale de obturatie de durata
Materiale de obturatie de durata

More info:

Published by: Maxim Vasilita on Mar 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/11/2013

pdf

text

original

 
 
Materiale de obturatie de durata
Obturatia dentara reprezinta un tip de tratament de odontologie restauratoare folosit pentru arepara fracturi ale dintelui, cariile dentare sau alte daune produse la suprafata dintilor.Materialele de obturatie sunt utilizate pentru a umple cavitatea produsa de afectiunile mentionatesau chiar pentru a imbunatati ocluzia sau mestecatul.
Scopul obturatiilor dentare
Medicii dentisti utilizeaza materialele de obturatie pentru a restaura dintele si a-i reda sanatatea siimbunatati aspectul. Obturatiile dentare sunt utilizate si pentru a repara unele fisuri ale dintilor sau acele zone ale dintilor supuse excesiv uzurii. Exista numeroase optiuni cu privire la tipul deobturatie si materialele folosite pentru restaurarea dintilor in functie de tipul cavitatilor.
Plombe din rasini de compozite
Rasinile din compozite sunt un amestec plastic de culoarea dintelui, umplut cu sticla (dioxid desiliciu) . Acestea sunt puternice si durabile si imbunatatesc aspectul dintilor.Acest tip de restaurare este preferat in special de cei care se preocupa mult de estetica dentara, siin egala de masura de functionalitatea dintilor, avand posibilitatea de a beneficia de o culoarenaturala in urma restaurarii. Cu intrebuintari multiple aceste compozite pot repara si dintiifisurati, ciobiti, fracturati sau extrem de uzati.Acest tip de plombe nu contine mercur, insa se pare ca unii medici sunt ingrijorati de emanatiileunei substante chimice, numite bisfenol A .Datorita capacitatii de a adera direct la dinte, medicii dentisti pot fi mai conservatori in cazulobturarii unei cavitati, utilizand o cantiate mai mica de material de obturatie decat in cazulamalgamelor, insa sunt mai putin durabile decat acestea. In medie, longevitatea lor este in jur de8-10 ani, spre deosebire de aproximativ 15 ani in cazul amalgamelor.Deoarece in timpul desfasurarii procedurii de obturatie, acest tip de material se contracta si eintareste pe masura ce este este depus in cavitate, este necesara o asezare stratificata. O problemace ar putea apare pe parcurs este sensibilitatea dentara, datorata absorbirii nervilor in dentinatubulara.
Restaurarea indirecta cu ajutorul rasinilor de compozite
este o alta optiune pentru a redafunctionalitatea si aspectul normal al dintelui afectat. In cadrul acestei tehnici, dintii sunt pregatiti prin curatare, dupa care se realizeaza un mulaj. Placa de restaurare a danturii esteconfectionata dupa mulaj, astfel incat se va potrivi perfect in momentul insertiei pe dintii pregatiti prealabil. Acest tip de restaurare este mai dificila decat cea directa, prin compozite.Aparute ca o alternativa a amalgamelor traditionale, compozitele nu prezinta riscuri sau efectesecundare cunoscute in procesul de adapatare al organismului.
 
Initial compozitele dentare au fost limitate doar la dintii din fata deoarece nu erau suficient derezistente pentru a rezista la presiunea si uzura generate de dintii din spate. Insa de atunci acesteaau fost imbuantatite semnificativ si poti fi aplicate cu succes si pe dintii din spate. Ele asiguradurabilitate si rezistenta in cazul restaurarilor fracturilor mici pana la medii, pentru dintii supusiunei presiuni moderate de mestecare.
-Materiale de obturatie:
 
Amelogen Plus
- Compozit fotopolimerizabil universal, de tip rasina micro-hibrida, polisare superioara, radioopacitate, efect fotomimetic.
 
Ceram X
- Sistem restaurativ direct estetic universal cu particule de nanoceramicamodificate organic. Sistem cu translucenta dubla ce ofera nuanate de smalt care mimeazasmaltul natural.
 
CHARISMA DIAMOND MASTER KIT -
Compozit fotopolimerizabil estetic, printehnica de stratificare creeaza o estetica deosebita, prin efectul spectaculos de adaptare laculoarea dintelui.
 
CHARISMA FLOW SERINGA
- Compozit fotopolimerizabil fluid,hibrid radioopac
 
VENUS -
Compozit hibrid fotopolimerizabil, cu particule submicrometrice, de ultimageneratie, indicat in restaurarea estetica deosebita a dintilor frontali si laterali.
Avantaje:
- Unele studii au aratat faptul ca acest tip de restaurare intareste dintii si protejeazaimpotriva revenirii cariilor.- Sanse reduse de fracturare (sfaramitare) a dintelui.- Ofera un aspect natural, placut dintilor.- Poate provoca o sensibilitate dentara cu mult redusa, datorita procedurii conservatoarede restaurare a dintilor.
Dezavantaje:
- Sunt supuse discromiilor cauzate de anumite obiceiuri de consum si trecerea timpului.- Nu sunt potrivite pentru restaurarea cavitatilor mari la nivelul molarilor (presiune siuzura ridicata) .- Sunt supuse uzurii mult mai curand decat amalgamele.Tot din categoria plombelor alcatuite din materiale de obturatie de culoarea dintelui fac parte si
 
 plombele din ceramica, portelanul conferind o rezistenta mai mare la patare sicolorare. Pentru fixarea acestora se utilizeaza un adeziv special, ce il fixeaza pe dintelenatural, intarindu-l (longevitate aproximativ 15 ani) . Acest tip de restaurare este preferatin special datorita proprietatii de transluciditate, specifica smaltului. Insa, in cazul in care pelicula de portelan devine aspra, poate afecta si uza dintele opus.
Plombe din ionomeri de sticla
 
Ionomerii de sticla reprezinta materiale de obturatie de culoarea dintelui, un mix de aciziacrilici si pulbere fina de sticla utilizata in umplerea cavitatilor dentare.Ionomerii de sticla pot elibera o cantitate mica de fluor care este benefic pentru pacientiice prezinta o predispozitie a dintilor spre cariere. In cadrul procesului de obturatie ocantitate foarte mica din structura dintelui este indepartata si rezulta o plomba mult maimica decat in cazul amalgamelor. Acestia pot fi utilizati doar in zonele in care dintii nusunt supusi unei presiuni ridicate in timpul ocluziei. Datorita rezistentei lor scazute lafracturi este recomandata utilizarea acestora doar in cazul plombarii intre dinti (laterala)sau a radacinilor dentare.Acest material de obturatie este supus unei uzuri progresive in cazul suprafetelor deocluzie, pot imita culoarea naturala a dintelui insa ii lipseste stralucirea specificasmaltului. Vechile materiale conventionale din glassionomeri erau sensibile din punct devedere tehnic, priza era intarziata, erau considerabil opace dupa realizarea prizei sisensibile atat la uscare cat si la umezeala (hidratare) in timpul prizei. Aceasta ducea la pierderea precoce de material de pe suprafata.Toate aceste probleme au fost evitate la noile materiale. Materialele modernerealizeaza o priza mult mai rapida, sunt mai estetice si problemele de hidratare si sensitivitate aufost mult reduse. Oricum spre deosebire de compozite, ele nu er trebui folosite in restaurarileasupra carora se exercita un stres crescut.Caracteristici ale glassionomerilor conventionali:
 
Formeaza o substanta dura pe priza
 
Reactie scazuta exotermicade autovindecare
 
Se resorb mai putin decat rasinile polimerizate
 
Coeficient de dilatare termica similar cu structura dentara.
 
Absenta monomerilor liberi
 
Stabilitate dimensionala la umiditate crescuta
 
Legaturi chimice de umplutura
 
Rezistente la microscurgei
 
Biocompatibilitate
 
Integritate marginala
 
Adera chimic la smalt si dentina in prezenta umezelii
 
Eliberarea de fluor inhiba infiltrarea microbiana
 
Rezistenta crescuta la slefuire
 
Estetica obisnuita scazuta.Indicatii de utilizare:

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->