Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
197Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pengurusan Bilik Darjah Prasekolah

Pengurusan Bilik Darjah Prasekolah

Ratings:

4.5

(1)
|Views: 11,882|Likes:
Published by syazayasminismail
pengurusan bilik darjah prasekolah oleh seorang guru
pengurusan bilik darjah prasekolah oleh seorang guru

More info:

Published by: syazayasminismail on Mar 07, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2013

pdf

 
PENGURUSAN BILIK DARJAH PENDIDIKAN PRASEKOLAH1.0Pendahuluan
Menurut Haji Samsudin bin Md Noor dalam laporannya bertajuk
’Pengurusan BiliDarjah Dinamik Ke Arah Pengurusan Modal Insan Berkualiti’,
pengurusanbermaksud satu proses mendapatkan penyertaan, kerjasama, dan campur tangan ahliuntuk mencapai objektif-objektif organisasi atau kumpulan, gerak kerjanya termasukproses merancang, mengelola, memimpin, mengarah dan mengawal. Bilik darjah pulaadalah sebagai tempat berlakunya proses pengajaran dan pembelajaran yangmerupakan tempat yang terpenting di sekolah. Bilik darjah juga merupakan medanperjuangan utama kerjaya seorang guru.Pengurusan bilik darjah pula didefinisikan sebagai tindakan dan strategi yangdigunakan untuk mengekalkan peraturan bilik darjah. Pengurusan bilik darjah adalahsatu kemahiran yang amat penting dan perlu dikembangkan oleh guru-guru bagimembolehkan guru mengurus pembelajaran dengan lebih berkesan. Pengurusan bilikdarjah pada umumnya bertujuan mewujudkan keadaan, suasana, dan persekitaranpembelajaran yang kondusif.
1.1Bilik Darjah KBSR
Bilik darjah KBSR telah diperkenalkan pada tahun 1982 di beberapa buah sekolahrendah hanya sebagai percubaan untuk melihat keberkesanan pelaksanaannya. Bilikdarjah jenis ini mempunyai perbezaan yang begitu ketara jika dibandingkan dengan bilikdarjah tradisi.Dari segi susunan fizikal, kerusi dan meja murid disusun mengikut kaedahkumpulan kerana program KBSR itu sendiri menekankan aktiviti pembelajaran secaraberkumpulan serta menggalakkan interaksi antara guru dengan murid dan interaksimurid dengan murid.Dari segi bentuk dan kemudahan, di dalam bilik darjah KBSR disediakan ruangpembelajaran untuk memudahkan murid menjalankan aktiviti pembelajaran. Selain itu ,bahan pengajaran dan hasil pembelajaran diletakkan di ruang pembelajaran tersebut.
1
 
Ini akan menyebabkan suasana bilik darjah menjadi menarik dan boleh merangsangproses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.Bilik darjah KBSR seharusnya mempunyai peralatan asas seperti papan tulis,papan kenyataaan dan ruang yang selesa, meja dan kerusi untuk guru dan murid,almari yang dihiasi dengan penyediaan bahan-bahan bacaan dan bahan bantuanmengajar. Cahaya yang mencukupi serta pintu dan tingkap yang terbuka membolehkanperedaran udara yang mencukupi.Susunan meja dan kerusi dalam bilik darjah sebaik-baiknya memberi kemudahankepada murid-murid mengadakan aktiviti pembelajaran berpusatkan murid dan aktivitiberkumpulan agar murid mudah berinteraksi sesama mereka dan mudah berinteraksidengan guru.Ciri-ciri bilik darjah KBSR yang telah ditetapkan oleh Kementerian PelajaranMalaysia adalahseperti berikut;
Kerusi dan meja murid hendaklah disusun mengikut kumpulan,
Murid dibahagikan mengikut kumpulan tertentu berdasarkan kobolehantersendiri,
Menggalakkan penglibatan murid secara aktif,
Menggunakan kaedah pengajaran dan pembelajaran secara berpusatkan murid,
Kerap melaksanakan interaksi antara guru dengan murid dan murid denganmurid,
Hasil kerja yang dipamerkan di dalam bilik darjah memperlihatkan suasanapembelajaran yang kondusif dan selesa, dan
Murid sentiasa berada dalam keadaan aktif.
1.2Bilik Darjah Prasekolah
Menurut Rohani Abdullah (2003), ruang dalam bilik darjah prasekolah seharusnyadibahagi kepada pusat pembelajaran tertentu bagi membolehkan;
2
 
Murid nampak lebih jelas pilihan ruang bai menjalankan aktiviti tertentu.Contohnya, pusat estetika dan daya kreatif bagi menjalankan aktiviti seni dankraf.
Pusat tersebut boleh digunakan bagi mempamerkan dan menyimpan alatanyang bersesuaian. Contohnya, alat permainan blok disimpan di rak pusatmanipulatif.
Murid-murid dapat memilih ruang kegemaran mereka semasa merekamenjalankan aktiviti bebas.
Bahan berkaitan yang mudah diambil dan disimpan oleh murid-murid. Inimenggalakkan kemahiran murid-murid bagi menyusun mengikut jenis, bentuk,warna dan sebagainya.Pusat pembelajaran atau sudut yang perlu ada dalam sebuah bilik darjahprasekolah berdasarkan komponen pembelajaran ialah;
Pusat bahasa,
Pusat manipulatif,
Pusat drama atau main masak-masak.
Pusat seni dan kraf,
Pusat kognitif (sains dan matematik),
Pusat teknologi,
Pusat kerohanian dan moral, dan
Pusat perbualan awal.Sekiranya guru mempunyai ruang bilik darjah yang besar, guru bolehmenyediakan kesemua pusat tersebut. Jika tidak, memadailah guru menyediakanpusat-pusat yang penting sahaja.
2.0Kajian KesSoalan:
Kaji rajah yang diberikan. Terdapat beberapa masalah dengan susunan fizikalbilik darjah ini. Kenalpasti masalah-masalah ini dan cadangkan cara-cara mengatasimasalah ini di bilik darjah ini dengan merujuk bilik darjah prasekolah yang ideal sertaberi hujah-hujah yang menyokong cadangan anda.
3

Activity (197)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Riduan Arifin liked this
Jocylinechris liked this
Jean Chan liked this
Ummie Salmiah liked this
Mardiah Embong liked this
Cynthia Yong liked this
Gyanne Paul liked this
Junaidah Noh Noh liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->