Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kinetoterapia in Afectiunile Cardiovasculare

Kinetoterapia in Afectiunile Cardiovasculare

Ratings: (0)|Views: 29|Likes:
Published by i_firefighter
kineto
kineto

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: i_firefighter on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/18/2013

pdf

text

original

 
ISABELA LOZINCĂ
KINETOTERAPIAÎN AFECŢIUNILE CARDIOVASCULARE
 
OBIECTIVE COGNITIVE:1.
Cunoaşterea noţiunilor aprofundate de anatomie, fiziologie, patologie a aparatului cardio-vascular.
2.
Cunoaşterea protocolului testelor de efort care stau la baza evaluării şi orientării kinetoterapiei afecţiunilor cardiovaculare.
3.
Cunoaşterea temeinică şi aplicarea metodelor, tehnicilor şi mijloacelor kinetoterapiei, care fac posibilăefectuarea cu succes a programenlor de profilaxie, recuparere, reeducare, în afecţiunile cardio-vasculare.
4.
Deţinerea unor noţiuni de psihoterapie, absolut obligatorii în abordarea pacientului, în vederea obţineriiunei colaborări benefice.
OBIECTIVE EMOŢIONALE:1.
Să prezinte capacităţi de selecţie a celor mai eficiente metode de recuperare, ţinând cont de diagnosticul prezent, afecţiunile asociate, de particularităţile pacientului (vârstă, sex etc.), alte cerinţe legate de stadiul bolii sau de gravitate.
2.
Se va ţine cont de situaţii care pot constitui contraindicaţii ale kinetoterapiei.
3.
Se va încerca o abordare a pacientului care sa-i trezească acestuia interesul pentru activitatea fizică, învederea obţinerii unei colaborări cât mai eficiente.
4.
Folosirea metodelor de refacere a capacităţii funcţionale în vederea reintegrării sociale şi profesionale a pacientului.
5.
Menţinerea unei colaborări armonioase şi permenente cu medicul specialist.
OBIECTIVE PRACTICE:1.
Stabilirea obiectivelor de scurtă şi lungă durată, ţinându-se cont de cerinţele medicului specialist şi înconformitate cu obiectivele propuse de acesta.
2.
Alegerea metodelor, mijloacelor, mijloacelor cele mai adecvate şi cu cea mai mare eficienţă în vedereascurtării perioadei de spitalizare şi recuperare
3.
Să aplice şi în unele situaţii să prezinte abilităţi de modificare a programelor alese, în mfuncţie deevaluările intermediare pe care le efectuează, evaluări care indică direcţia de evoluţie a terapiei şi involuţie a bolii.
4.
În stabilirea criteriilor de desfăşurare a şedinţelor de tratament se va ţine cont de rezultatele obţinute latestul de efort, care nu trebuie să lipsească din metodologia de lucru.
CONŢINUTI. TESTAREA LA EFORT ÎN AFECŢIUNILE CARDIO-VASCULARE (TE)II. KINETOTERAPIA ÎN CARDIOPATIA ISCHEMICĂ (CI
)
III. RECUPERAREA ÎN INFARCTUL MIOCARDIC ACUT (IMA)IV. KINETOTERAPIA ÎN ANGINA PECTORALĂ STABILĂ DE EFORTV. KINETOTERAPIA POST REVASCULARIZARE MIOCARDICĂVI. KINETOTERAPIA BOLNAVILOR CU DISRITMIIVII. KINETOTERAPIA ÎN CARDIOPATIA ISCHEMICĂ SILENŢIOASĂVIII. KINETOTERAPIA ÎN INSUFICIENŢA CARDIACĂIX. KINETOTERAPIA ÎN HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ (HTA)X. KINETOTERAPIA ÎN HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂXI. KINETOTERAPIA BOLNAVILOR VALVULARIXII. KINETOTERAPIA ÎN ARTERIOPATIILE PERIFERICEXIII. KINETOTERAPIA ÎN AFECŢIUNILE VENOASEXIV. KINETOTERAPIA POSTTRANSPLANT CARDIACBIBLIOGRAFIE
 
I. TESTAREA LA EFORT A BOLNAVILOR CARDIO-VASCULARI (TE)Clasificarea testelor de efort:
1.Teste cu efort submaximal standardizat, cu intensitate constantă – Testul Master 2.Teste cu efort submaximal, cu intensitate progresivă pe covor rulant sau cicloergometruTestarea la efort a cardiovascularilor reprezintă o completare a diagnosticului clinic. Este necesară pentru:
Cunoaşterea severităţii bolii
Monitorizarea evoluţiei sale
Individualizarea programului de antrenament fizic
Monitorizarea efectelor obţinute prin aplicarea diferitelor măsuri terapeutice
Evaluarea toleranţei la efort în cadrul activităţii profesionaleExistă astăzi numeroase tehnici care permit explorarea funcţională cardiovasculară, de la cele maisimple, accesibile fiecărui medic şi kinetoterapeut şi aplicabile în masă, până la cele mai complicate, practicate în laboratoare specializate, putând să cuprindă un număr mic de bolnavi. Oportunitatea şi alegereaunora sau altora dintre ele înaintea instituirii unui program de antrenament fizic depinde nu numai de posibilităţile laboratorului care le execută, dar mai ales de afecţiunea despre care este vorba, de stadiul ei deevoluţie şi de scopul examinării.Clasica determinare:
a frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale:
o
în clinostatism
o
în ortostatism
o
în timpul executării unui efort fizic
o
după terminarea lui
 înregistrarea electrocardiogramei:
o
în repaus
o
în timpul efortuluiasigură o mare parte din cerinţele necesare în vederea instituirii programului de kinetoterapie. În numeroasecazuri însă, este necesar să se recurgă la datele oferite de cercetările din laborator pentru a deduce cel puţinunele aspecte care ar putea fi prezente la bolnavul examinat.Se admite astăzi că testul de efort progresiv, pe cicloergometru, se indică tuturor coronarienilor (mai puţin angina pectorală instabilă şi infarctul miocardic acut în primele zile de evoluţie), inclusiv celor cuinsuficienţă cardiacă congestivă.Scopul testului de efort este:
stabilirea capacităţii de efort (deficitul aerobic funcţional - DAF, clasa NYHA)
stabilirea pragului anginos (deficitul aerobic miocardic - DAM)Limitarea efortului unui coronarian este determinată de imposibilitatea creşterii debitului coronarian pente un anumit nivel denumit
prag anginos
care este cu atât mai redus cu cât severitatea bolii coronarieneeste mai mare.
PROTOCOLUL TESTULUI DE EFORT - CICLOERGOMETRUDurerea.
Deşi în depistarea cardiopatiei ischemice, sensibilitatea durerii, chiar tipică, este inferioarăcelei aparţinând subdenivelării ST, la coronarianul cunoscut, durerea de tip anginos are o importanţădeosebită în interpretarea testului de efort. Intensitatea durerii anginoase poate fi diferită în cursul testării şiîn general ea este progresivă. Oprirea testului în momentul apariţiei unei jene precordiale este unul dintre

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->