Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Conducerea sistemelor energetice

Conducerea sistemelor energetice

Ratings:
(0)
|Views: 16|Likes:
Published by danivaida
Sisteme energetice;reglaj putere
Sisteme energetice;reglaj putere

More info:

Published by: danivaida on Mar 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2014

pdf

text

original

 
CONDUCEREA SISTEMELOR ENERGETICE
 
Servicii de sistem tehnologice utilizate pentru a asigura stabilitatea frecventei 
 
1. Rezervele de putere :
 Rezervele de putere se clasifica, în functie de timpul si modul (manual sau automat) în care pot fi mobilizate,astfel:-
rezerva de reglaj primar ;
 -
rezerva de reglaj secundar ;
 -
rezerva de reglaj tertiar rapid (rezerva “ minut”) ;
 -
rezerva tertiara lenta .
 Principalele setari pentru regulatorul de viteza ( 
insensibilitate, statism permanent, consemn defrecventa
 ) si pentru repartitorul local al grupurilor participante la reglajul secundar (viteza deîncarcare/descarcare grup , consemn de frecventa, functionare simultana sau nu în reglaj primar si secundar  ) sunt la dispozitia Transelectrica în limitele declarate si verificate la punerea în functiune.
Rezerva de reglaj primar 
 Rezerva de reglaj primar trebuie
sa fie mobilizata automat si integral în maxim 30s
, la o abaterecvasistationara a frecventei de
± 200 mHz 
de la valoarea de consemn si trebuie
sa ramâna în functiune peo durata de minim 15 minute daca abaterea se mentine.
 Toti producatorii de energie electrica sunt obligati s a asigure reglaj primar conform solicit a rii Transelectrica, prin grupurile dispecerizabile proprii sau prin colaborare cu alti producatori .Rezerva de reglaj primar 
trebuie sa fie distribuita cât mai uniform în SE
.Ofertele de productie ale producatorilor vor tine seama de obligativitatea mentinerii disponibile a rezervei dereglaj primar, în conformitate cu performantele tehnice ale fiecarui grup generator .
Rezerva de reglaj secundar 
 Rezerva de reglaj secundar este rezerva care, la abaterea frecventei si/sau soldului SEN de la valoarea deconsemn, poate fi integral mobilizata, automat, într-un interval de maximum 15 minute.Rezerva de reglaj secundar are rolul de a participa la refacerea rezervei de reglaj primar si de a readucefrecventa si soldul SEN la valoarea programata.Transelectrica stabileste, atât în vederea programarii si planificarii functionarii grupurilor cât si îndispecerizare, rezerva de reglaj secundar necesara si repartizarea sa pe grupuri .
 
Producatorii asigura, în limitele caracteristicilor tehnice ale grupurilor , rezerva de reglaj secundar conformsolicitarii Transelectrica .
Rezerva de reglaj tertiar (rezerva “minut )
are rolul de a asigura refacerea rapida (maximum 15 min.) arezervei de reglaj secundar si de a participa la reglarea frecventei si a soldului SEN programate.Rezerva “minut ” este furnizata sub forma de r ezerva turnanta sau sub form a de r ezerva tertiara rapida.Rezerva “minut ” se încarca de catre producatori, la dispozitia Transelectrica , pe durata solicitata.
Rezerva tertiara lenta
 Rezerva tertiara lenta are rolul de a reface rezerva “minut”, asigurând echilibrul productie - consum în cazul aparitiei unor abateri de durata de la programul stabilit .
Servicii de sistem tehnologice utilizate pentru a asigura stabilitatea tensiunii 
 
Stabilitatea tensiunii se realizeaza sub coordonarea Transelectrica , prin participarea cu instalatiile proprii de reglaj, a producatorilor , a Transelectrica si a consumatorilor . Stabilitatea tensiunii înnodurile de granita se realizeaza în colaborare cu TSO ai sistemelor electroenergetice vecine.
 
Producatorii au obligatia sa asigure productia/absorbtia de putere reactiva de catre grupurilegeneratoare la cererea Transelectrica , conform conditiilor de racordare la RET.
 
Transelectrica , distribuitorii si consumatorii racordati la RET trebuie sa-si compensezeconsumul/productia de putere reactiva din reteaua proprie . Pot fi admise schimburi de puterereactiva între RET si retelele de distributie sau consumatorii racordati la RET daca acestea nuafecteaza siguranta în functionare a SEN .
 
Schimburi de putere reactiva între RET si retelele de distributie sau consumatorii racordati la RET care afecteaza functionarea economica a partenerilor respectivi, pot fi efectuate pe baza unor acorduri între acestia.
 
Servicii de sistem tehnologice utilizate pentru a asigura restaurarea functionarii SEN la ramânereafara tensiune, în cazul unor avarii extinse sau al unui colaps de sistem
 
Restaurarea rapida a functionarii SEN se realizeaza utilizând surse de tensiune , care pot fi:
 
grupuri generatoare cu autopornire;
 
grupuri generatoare izolate pe servicii proprii;
 
grupuri generatoare insularizate pe o zona de consum;
 
interconexiuni cu sistemele electroenergetice vecine.
 
Sursele de tensiune trebuie sa permita realimentarea serviciilor auxiliare ale grupurilor generatoarecare nu au reusit izolarea pe servicii proprii, precum si ale centralelor electrice si statiilor incluse întraseele de restaurare .
 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->