Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pelan Perniagaan 1f1s Bakeri Jalinan Bumi

Pelan Perniagaan 1f1s Bakeri Jalinan Bumi

Ratings:
(0)
|Views: 14|Likes:
Published by Kay Nie
Pelan Perniagaan 1f1s Bakeri Jalinan Bumi
Pelan Perniagaan 1f1s Bakeri Jalinan Bumi

More info:

Published by: Kay Nie on Mar 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2014

pdf

text

original

 
Satu Famili Satu Syarikat-Sampel Pelan
Pelan PerniagaanBakeri1f1sBakeri 
Ini merupakan satu contoh yang lengkap sebuah rancangan perniagaan. Anda adalah dialu-alukan untukmenggunakan kandungan ini sebagai satu panduan apabila merancang aktiviti-aktiviti perniagaan andakendiri.Bagi mewujudkan sebuah rancangan perniagaan sendiri, anda perlu membangunkan pertumbuhanperniagaan anda, sila pertimbangkan perisian muatturun popular. Semua Percuma dihttp://www.1f1s.comdan sebarang pertanyaan boleh lah di bincang dalam forum antara komuniti1f1s.Mengenai pelan perniagaan ini.Nama-nama, lokasi-lokasi, dan nombor-nombor dalam rancangan asal mungkin telah ditukar, dan banyakbahagian-bahagian bagi teks rancangan asal mungkin telah tidak dimasukkan bagi mengekalkan rahsiadan maklumat pemilik.Garis-garis panduan menggunakan pelan ini.Anda adalah dialu-alukan untuk gunakan rancangan ini sebagai satu titik permulaan bagi mewujudkanrancangan perniagaan anda sendiri, tetapi anda tidak mempunyai kebenaran untuk menghasil semula,menerbitkan, mengagihkan atau salinan teratur rancangan ini sambil ia wujud di sini. Permintaan-permintaan untuk cetakan semula, penggunaan akademik, dan penyebaran lain bagi sampel rancangansepatutnya dihantar emel terus untuk jabatan perniagaan bagi 1Family 1Syarikat padapemasaraan@1f1s.com.Untuk maklumat produk lawat laman web kami dihttp://www.1f1s.comatau hp: 013-2754009.
1
 
Perjanjian Sulit
Pembaca yang menandatangani disini mengakui maklumat disediakan oleh _________________________ dalam pelan perniagaan ini adalah sulit oleh itu, pembaca setujusupaya tidak mendedahkan ia tanpa kebenaran bertulis _________________________.Ia diakui oleh pembaca maklumat yang disertakan dalam pelan perniagaan ini berada dalam semuapenghormatan kerahsiaan, selain maklumat yang berada dalam domain awam melalui cara lain dansebarang pendedahan atau penggunaan sama oleh pembaca, boleh menyebabkan kemudaratan ataukerosakan untuk ________________________. Atas permintaan, dokumen ini dikembalikan kepada _________________________  ___________________ Tanda Tangan ___________________ Nama (taip atau cetakan) ___________________ TarikhIni merupakan sebuah rancangan perniagaan. Ia tidak membayangkan satu persembahan sekuriti.
Pengenalan untuk Sampel Rancangan
Dokumen berikut adalah sampel rancangan perniagaan lengkap. Dalam rancangan muktamad anda, andamempunyai peluang untuk menghurai idea-idea dalam garis kasar anda yang paling sesuai untukperniagaan anda. Dalam karang-mengarang pelan perniagaan anda, anda boleh mengikuti garis kasarlonggar atau dengan teliti atas pilihan anda. Misalnya, dalam sampel rancangan, Ringkasan Eksekutif,adalah bahagian terakhir Perancangan Perniagaan, dibentangkan dahulu dengan tujuan menegaskan ciri-ciri paling menarik perniagaan itu. Matlamat anda dalam pengkaryaan sebuah rancangan perniagaanlengkap ialah untuk membina yang paling menyeluruh, dengan tujuan menarik pelabur-pelabur dan bagimengesahkan yang anda telah mengambil masa meneroka banyak potensi untuk perniagaan anda yangakan timbul.
2
 
1.0 Ringkasan EksekutifPengenalan
1f1s Bakeri Jalinan Bumi (1f1sBJB) adalah secawan kopi dan bakeri yang memulakanpenubuhan runcit terletak di Shah Alam Selangor. 1f1sBJB jangka akan menarik minatsekumpulan asas pelanggan setia dengan berbagai jenis produk-produk kopi dan pastrinya.Syarikat merancang membina satu kedudukan pasaran kukuh di bandar, disebabkan olehpengalaman rakan industri dan iklim bersaingan sederhana di kawasan.1f1sBJB menawarkan produk-produknya pada satu harga yang kompetitif untuk memenuhipermintaan pasaran tempatan kawasan penduduk pendapatan tinggi dan pelancong-pelancong.
Syarikat
1f1sBJB adalah ditubuhkan dalam negeri Selangor. Ia adalah dimiliki bersama dan diurus olehdua rakankongsinya.En. Shahrin mempunyai pengalaman luas dalam jualan, pemasaran, dan pengurusan, dan adalahnaib presiden pemasaran bersama Shahrom, yang pernah bertugas sebagai ketua pegawaikewangan dengan Red Roasters kedua-duanya dengan deretan kedai, KelanaJaya BusinessCentre.Syarikat bercadang untuk mengupah dua orang pembuat roti pastri sepenuh masa dan enam
espressyang 
sambilan bagi menangani operasi-operasi perkhidmatan pelanggan hari ke hari.
Produk Dan Perkhidmatan
1f1sBJB menawarkan satu barisan kepelbagaian kopi yang luas dan produk-produk kopiespreso, semua daripada biji-biji kopi Columbia berkualiti tinggi yang diimport. 1f1sBJBmemenuhi segala kehendak pelanggan-pelanggannya di samping menyediakan kopi setiappelanggan dan produk-produk kopi espreso dibuat dilokasi untuk disesuaikan dengan citarasapelanggan.Bakeri menyediakan hidangan produk-produk bakeri dan pastri segar semasa operasi-operasiperniagaan. Enam hingga lapan kumpulan bakeri dan produk-produk pastri tersedia sepanjanghari bagi memastikan barangan baru sentiasa boleh didapati.
Pasaran
Industri peruncitan kopi di Malaysia mengalami pertumbuhan pesat baru-baru ini. Hawa lautsejuk di barat daya Selangor merangsang penggunaan minuman panas sepanjang tahun.1f1sBJB ditubuhkan untuk membangunkan asas pelanggan tetap dan besar, dan oleh itu akanmenumpukan perniagaan dan pemasarannya pada penduduk-penduduk tempatan, pasaransasaran dominan. Ini akan menjadi satu asas pendapatan sihat, konsisten dengan memastikankestabilan perniagaan. Tambahan pula, trafik pelancong adalah dijangka lebih kurang 35%daripada hasil. Darjah penglihatan tinggi dan produk-produk kompetitif dan perkhidmatan yang pantas ialah kritikal untuk menawan segmen pasaran ini.
Pertimbangan Kewangan
1f1sBJB dijangka mengumpul RM110,000 modalnya sendiri, dan meminjam RM100,000 dariMARA selama sepuluh tahun tempoh pinjaman. Ini menyediakan pukal pembiayaan semasadikehendaki.1f1sBJB menjangka jualan kira-kira RM491,000 pada tahun pertama, RM567,000 pada tahunkedua, dan RM655,000 pada tahun ketiga rancangan. 1f1sBJB harus mendapat pulang modalpada bulan keempat operasinya apabila jualan-jualannya berterusan bertambah. Keuntungan-keuntungan untuk tempoh masa ini dijangka kira-kira RM13,000 pada tahun 1, RM36,000
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->